Home   >  Allergieën  >  Seizoensgebonden allergieën: natuurlijke oplossingen...
18-04-2017

Seizoensgebonden allergieën: natuurlijke oplossingen die u moet kennen

Seizoensgebonden allergieën De dagen worden langer, het klimaat wordt zachter en de zon laat zich steeds vaker zien.... wie geniet er niet van de lente? Toch is niet iedereen even blij met dit seizoen. Deze periode betekent voor veel mensen namelijk het begin van de seizoensgebonden allergieën. De allergieën worden vooral veroorzaakt door bomen en grassen en zorgen voor een allergisch neusverstopping, ook wel 'hooikoorts' genoemd. 1. De neuswanden raken ontstoken, waardoor men moet niesen. De neus is geïrriteerd en men krijgt last van een loopneus. Binnen een paar dagen worden de klachten erg vervelend. Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen voorhanden. Lees hier meer over 3 natuurlijke remedies tegen seizoensgebonden allergieën. Ontdek de natuurlijke producten die seizoensgebonden allergieën bestrijden.

Petasites, een natuurlijke bondgenoot bij seizoensgebonden allergieën

Bewezen effectiviteit tegen allergische seizoensgebonden neusklachten
Sommige planten zorgen voor een allergische reacties, maar andere planten helpen juist de neusklachten te bestrijden. Dat is ook het geval bij de petasites, beter bekend als het hoefblad. Deze plant wordt aangeraden bij seizoensgebonden allergieën. Overigens werd al in 2003 door Schotse onderzoekers aangetoond dat de plant een effectieve werking had als het ging om de bestrijding van allergische neusklachten2. Dit onderzoek verscheen in het gespecialiseerde tijdschrift Clinical & Experimental Allergy, en werd uitgevoerd bij 20 personen die gevoelig waren voor pollen. De mensen werden in twee groepen verdeeld: de ene groep ontving een placebo, en de andere groep ontving een supplement met hoefblad. De inname van het supplement werd verdeeld over twee dagelijkse innames van 50 mg. Om te meten hoe efficiënt dit supplement was, kregen deze allergische personen eveneens een dosis adenosinemonofosfaat (AMP) toegediend. Deze stof is betrokken bij allergische reacties. Na twee weken van supplementinname beoordeelden de onderzoekers het gehalte aan AMP bij de 20 proefpersonen. Ze constateerden dat er bij personen die hoefblad hadden ingenomen sprake was van een afname van de hoeveelheid AMP. Dit bevestigt de effectiviteit van hoefblad als middel in de strijd tegen een allergische neusverkoudheid. Om optimaal van deze medicinale plant te kunnen profiteren, is deze verkrijgbaar als voedingssupplement in de catalogus van Supersmart: Butterbur Extract.

Een gerichte actie tegen de allergische reactie
Meer weten over de werking van hoefblad? Deze plant is onderwerp geweest van verschillende wetenschappelijke studies. Een Japans onderzoeksteam publiceerde in 2006 hun onderzoekswerk naar het werkingsmechanisme van deze plant3. Onderzoekers toonden aan dat een supplementinname van hoefblad de zogenaamde 'type 1' allergische reactie zou kunnen onderdrukken. Dit is de directe overgevoeligheid die wordt waargenomen tijdens een seizoensgebonden allergische reactie. Ze hebben deze ontdekking bevestigd bij ratten, cavia's en bij speciale cellen. Petasites werkt in op verschillende niveaus doordat het de afgifte remt van bèta-hexosaminidase. Het remt bovendien de aanmaak van leukotriënen C, D en E, de aanmaak van TNF-alfa, evenals de samentrekking van de gladde spiermassa door histamine en leukotriënen C. Al deze acties zorgen ervoor dat de allergische reactie die ontstaat door overgevoeligheid voor pollen of grassen beperkt wordt. Alle reden dus om te hoefblad te gebruiken in de strijd tegen seizoensgebonden allergieën.

Een krachtige bundeling van natuurlijke werkstoffen tegen allergieën

Plantaardige extracten met anti-allergene eigenschappen
Naast petasites zijn er ook andere plantaardige extracten onderzocht vanwege hun mogelijke inwerking op seizoensgebonden allergieën. Overigens bestaan er duizenden onderzoeken naar dit onderwerp. Sommige van deze onderzoeken betreffen de werking van bepaalde planten, andere naar het effect van fruit, zaden, peulen, wortels of stukjes van de korst. Al deze onderzoeken naar de verschillende plantaardige extracten hebben een aantal extracten met gunstige eigenschappen bij allergieën opgeleverd. Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld bepaalde werkstoffen met ontstekingsremmende eigenschappen. Deze stoffen zouden verlichting kunnen bieden bij de ontstekingsreacties die voorkomen bij allergieën. Men heeft eveneens andere werkstoffen gevonden die en krachtige werking hebben als antioxidant en die een stabiliserend effect hebben op de celmembranen. Op basis van deze ontdekkingen hebben wetenschappers besloten verschillende natuurlijke plantenextracten te combineren om te bestuderen in welke mate deze producten elkaars werking kunnen versterken. Dit onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een aantal gepatenteerde plantaardige combinaties, zoals Pantescal™. Dit product bestaat uit olijfextract (Olea europaea), kappertjes-extract (Capparis spinosa), zwarte bes (Ribes nigrum) en ginseng (Panax ginseng). De doeltreffendheid van deze combinatie van extracten wordt ook wel vergeleken met die van cetirizine, een medicijn dat wordt gebruikt bij allergieën. Dit onderzoek, dat werd uitgevoerd bij veertig personen, toonde aan dat Pantescal™ de allergische reacties aanzienlijk kan temperen, en dat in gelijke mate als het medicijn cetirizine 4. Dat is ook de reden waarom dit specifieke extract als basis wordt gebruikt voor bepaalde voedingssupplementen, zoals in Aller Fight van Supersmart. Er is nog een ander gepatenteerd plantaardig extract dat bekend staat om zijn allergiebestrijdende werking: Aller-7®. Dit product is een combinatie van zeven extracten met anti-allergene eigenschappen: Phyllanthus emblica, Terminalia chebula, Terminalia belerica, Albizia lebbeck, Zingiber officinale, Piper longum en Piper nigrum.

Quercetine, een krachtige, natuurlijke werkstof tegen allergieën
Er is een stof die in veel van de hiervoor genoemde combinaties van plantenextracten voorkomt: quercetine. Quercetine maakt deel uit van de familie van flavonoïden, een bestanddeel dat bekend staat als krachtige antioxidant. Quercetine is niet alleen een uitstekende antioxidant, maar heeft ook nog eens ontstekingsremmende eigenschappen. Het blijkt bovendien een natuurlijk antihistaminicum te zijn. Dankzij deze eigenschappen is quercetine in staat klachten te bestrijden die ontstaan door verschillende allergenen, zoals pollen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat quercetine de afgifte van histamine tegengaat5,6. Histamine is de chemische mediator die een rol speelt bij het ontstaan van allergische reacties. Door de afscheiding van deze stof terug te dringen, zorgt quercetine er eveneens voor een afname van allergische klachten, zoals een allergische neusverstopping. Om optimaal te kunnen profiteren van de allergiebestrijdende eigenschappen van deze flavonol, kan men de toevlucht nemen tot een van de vele natuurlijke voedingsmiddelen waarin deze stof voorkomt. Helaas is de hoeveelheid quercetine die in deze natuurlijke bestanddelen meestal laag. Er zijn dan ook speciale voedingssupplementen ontwikkeld op basis van quercetine. Een goed voorbeeld van een supplement met een hoge concentratie aan quercetine vindt u bij Supersmart: Super Quercetin 500 mg.

Het belang van vitamine E bij allergische neusklachten

Sommige vervelende klachten die zich voordoen bij een allergische neusverkoudheid kunnen dankzij een supplementinname van vitamine E worden verminderd. Dit blijkt uit een onderzoek dat in 2004 is verschenen in het blad Annals of Allergy, Asthma & Immunology4. Tijdens hun onderzoek controleerden Israëlische wetenschappers de doeltreffendheid van een supplement van vitamine E bij 112 mensen met 'hooikoorts'. De proefpersonen ontvingen een behandeling om de allergie te bestrijden in combinatie met een specifiek supplement. Sommigen van hen ontvingen een placebo, anderen ontvingen een supplement van vitamine E, in een dosering van 800 mg per dag. Tijdens de gehele behandeling noteerden de proefpersonen dagelijks hoe de klachten zich ontwikkelden. Na het onderzoek konden de wetenschappers aantonen dat de neusklachten bij de personen die een supplement aan vitamine E hadden gekregen waren verbeterd. Het innemen van een supplement van vitamine E kan dan ook een goed idee zijn voor iedereen die last heeft van seizoensgerelateerde neusklachten. Gelukkig bestaan er supplementen van vitamine E die voor dit doel kunnen worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe samenstelling van Gamma E Tocopherols, dat een combinatie bevat van verschillende vormen van vitamine E.

De werking van probiotica bij seizoensallergieën

Probiotica en de strijd tegen rhinoconjunctivitis
Onlangs is er een ontdekking gedaan die het leven van mensen met een allergie wel eens zou kunnen veranderen. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat het gebruik van probiotica belangrijk kan zijn voor mensen met seizoensgerelateerde allergieën. De afgelopen jaren zijn probiotica veelvuldig onderzocht. Probiotica zijn levende micro-organismen die positieve effecten hebben voor ons lichaam. Veel mensen kennen de probiotica-stammen vanwege hun gunstige invloed op onze darmflora. Ze lijken nu echter ook een positieve bijdrage te kunnen leveren bij rhinoconjunctivis. We spreken over rhinoconjuncitvis wanneer een rhinitis samengaat met een ontsteking van het bindvlies van het oog. Bij een seizoensgebonden allergie komt dit regelmatig voor. In 2017 verscheen er een studie in het prestigieuze blad The American Journal of Clinical Nutrition. Hierin werd aangetoond dat bepaalde probiotica-stammen effectief werkten tegen een rhinoconjunctivis5.

Probiotica effectief bij seizoensallergieën
De wetenschappers beoordeelden het mogelijke therapeutische potentieel van verschillende probioticastammen: Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium bifidum en Bifidobacterium longum. Hun onderzoek vond plaats bij 173 patiënten die leden aan seizoensgerelateerde allergieën. Ze werden verdeeld in twee groepen: de ene groep ontving een placebo, terwijl de andere groep een supplement van probiotica ontving in een dosis van twee capsules per dag. Dit kwam neer op een dagelijkse hoeveelheid van 3 miljard micro-organismen. De test duurde 8 weken, en vond plaats in het seizoen waarin allergieën het vaakst voorkomen. Aan de hand van een vragenlijst stelden onderzoekers vast hoe de klachten zich volgens de patiënten ontwikkelden. Ook werden er bloedmonsters genomen om vast te kunnen stellen welke hoeveelheden van bepaalde immuuncellen er betrokken waren bij de immuunreactie. Aan het einde van hun analyse konden de wetenschappers aantonen dat de kwaliteit van leven van de patiënten die een supplement hadden ingenomen was verbeterd. Tot op heden weten we nog niet welke biologische mechanismen er aan deze werking ten grondslag liggen. Wie wil profiteren van de gunstige effecten van deze probiotica, kan kiezen uit verschillende stammen beschikbaar zijn in de vorm van een supplement: Lactobacillus gasseri en Bifidobacterium longum> Sources :
1. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Affections respiratoires chroniques - Rhinite allergique et sinusite, 2017.
2. Lee DK, Carstairs IJ, Haggart K, Jackson CM, Currie GP, Lipworth BJ, Butterbur, a herbal remedy, attenuates adenosine monophosphate induced nasal responsiveness in seasonal allergic rhinitis, Clin Exp Allergy. 2003 Jul;33(7):882-6.
3. Shimoda H, Tanaka J, Yamada E, Morikawa T, Kasajima N, Yoshikawa M, Anti type I allergic property of Japanese butterbur extract and its mast cell degranulation inhibitory ingredients, J Agric Food Chem. 2006 Apr 19;54(8):2915-20.
4. Shahar E, Hassoun G, Pollack S, Effect of vitamin E supplementation on the regular treatment of seasonal allergic rhinitis, Ann Allergy Asthma Immunol. 2004 Jun;92(6):654-8.
5. Bobbi Langkamp-Henken et al., Probiotics (Lactobacillus gasseri KS-13, Bifidobacterium bifidum G9-1, and Bifidobacterium longum MM-2) improve rhinoconjunctivitis-specific quality of life in individuals with seasonal allergies: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial, Am J Clin Nutr., 2017.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Quercetin 500 mg

Een zuivere bron, een optimale concentratie en een veelzijdige werking.

www.supersmart.com
Aller-7® 330 mg

Speciaal melange van 7 plantaardige allergiebestrijdende extracten.

www.supersmart.com
Aller Fight 300 mg

Klinisch aangetoonde werkzaamheid bij allergieën.

www.supersmart.com
IsoQuercitrin 100 mg

Eerste in water oplosbare vorm met hoge biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Gamma E Tocopherols

Krachtige mix van antioxidanten

www.supersmart.com
Bifidobacterium longum 25 mg

Nu in Delayed Release Capsules van toediening die de ingrediënten beschermt tegen het maagzuur.
Een van de belangrijkste microbacteriën voor een gezonde darmflora.

www.supersmart.com
Lactobacillus gasseri

Een probiotische stam die bijzonder effectief werkt bij gewichtsbeheersing
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Ontdek ook
14-03-2017
Atopische dermatitis: het belang van prebiotica en...
Maar liefst 30% tot 40% van de bevolking zou last hebben van een allergie. De oorzaken lopen vaak uiteen en een allergie kan zich op...
Lees verder
07-02-2018
Sporters gaan sneller met de juiste mineralen...
Kunnen sportprestaties al verbeteren na slechts een maand van supplementinname? Dit blijkt inderdaad te kunnen. Dat heeft een onderzoeksteam aangetoond. Voorwaarde is wel, dat men...
Lees verder
28-02-2018
Glutensensitiviteit, het kan iedereen overkomen
De geschiedenis herhaalt zich. Het gebeurde destijds bij fibromyalgie en bij coeliakie, en nu gebeurt het bij glutensensitiviteit (NCGS): het wordt niet serieus genomen door...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan