Home   >  Ayurveda  >  Lever: het beschermende effect...
09-08-2017

Lever: het beschermende effect van curcumine.

Foie les effets de la curcumine Heeft u al eens gehoord van de gunstige eigenschappen van kurkuma? De plant Curcuma longa L. wordt niet alleen veel gebruikt in de voeding, maar is ook zeer bekend in de fytotherapie. Niet voor niets, want deze plant bevat namelijk de krachtige werkstof curcumine. Volgens wetenschappers beschikt deze stof over ongelofelijke therapeutische eigenschappen, zoals een ontstekingsremmende werking en kankerbestrijdende eigenschappen. Het zou bovendien een krachtige antioxidant zijn. Op grond van recent onderzoek is gebleken dat we nog een element kunnen toevoegen aan de lijst van goede eigenschappen, want curcumine lijkt eveneens een beschermende werking te hebben voor de lever1. Wetenschappers hebben zich namelijk verdiept in het effect van deze stof op de gezondheid van de lever. Ontdek de resultaten van dit onderzoek.

Curcumine in de strijd tegen niet-alcoholische steatosis hepatitis

Verhoogde kans op niet-alcoholische steatosis hepatitis
Omdat curcumine een krachtige natuurlijke antioxidant is, wilden wetenschappers zich verdiepen in het vermogen van de stof om de lever tegen bepaalde aandoeningen te beschermen, zoals niet-alcoholische steatosis hepatitis. Het is een veel voorkomende aandoening die gekenmerkt wordt door een infiltratie van vetten in de lever. De prevalentie van de aandoening wordt geschat op 15 tot 30% in de westerse landen, en op 50 tot 90% bij mensen met obesitas. De ophoping van vetten in de lever vormt een aanzienlijke risicofactor. Ook diabetici hebben meer kans op het ontwikkelen van een niet-alcoholische steatosis hepatitis. Bij hen ligt de prevalentie zelfs boven de 70%. Niet alleen een teveel aan vetten. maar ook een teveel aan insuline zou van invloed zijn op de fase van de ontwikkeling van deze aandoening. Curcumine en de gezondheid van de lever
Zoals we hierboven reeds aangaven, zijn diabetes en obesitas factoren die de kans op niet-alcoholische steatosis hepatitis aanzienlijk vergroten. Maar er zijn ook andere elementen die de functie van de lever kunnen aantasten. De lever kan beschadigd raken door vrije radicalen die ontstaan door oxidatiestress, door vetperoxidatie, door een ontstekingsreactie of door leverfibrose. Om de strijd aan te binden met al deze factoren en de lever gezond te houden, hebben wetenschappers hun aandacht op verschillende natuurlijke moleculen gericht. Zo heeft men eveneens curcumine bestudeerd, een stof die reeds bekend is vanwege zijn krachtige werking als antioxidant, zijn ontstekingsremmende eigenschappen en zijn cholesterolverlagende effect.

Supplementinname van curcumine en bescherming van de lever

Evaluatie van effecten van een supplementinname van curcumine

Dankzij de vele goede eigenschappen wordt curcumine beschouwd als een serieuze optie voor wat betreft de preventie en behandeling van niet-alcoholische steatosis hepatitis. Overigens is er onlangs een studie gepubliceerd in het blad Drug Research1 waarin de therapeutische waarde van deze natuurlijke antioxidant nog eens werd onderstreept. Tijdens deze studie hebben onderzoekers de effecten gemeten van een supplementinname van curcumine bij patiënten met een niet-alcoholische steatosis hepatitis De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: de eerste groep van 52 patiënten kreeg een placebo, terwijl de andere groep van 50 patiënten een supplement kreeg van curcumine, in een dosering van 1000 mg per dag.
Beschermende werking voor een gezonde lever

Na 8 weken van supplementinname constateerden de wetenschappers dat er bij de patiënten die curcumine hadden gekregen sprake was van positieve resultaten. Met name de staat van de lever was verbeterd, aangezien het vetgehalte aanzienlijk was gedaald. Ook toonden ze aan dat er sprake was van een daling van de pathogene markers, zoals het gehalte van aspartaat aminotransferase en alanine aminotransferase. In vergelijking met de controlegroep bleken de patiënten die curcumine hadden ingenomen eveneens gewicht te hebben verloren. Ook de tailleomvang bleek te zijn afgenomen.

Dankzij de beschermende werking van curcumine, de ontstekingsremmende eigenschappen en de gunstige invloed op het lipidenprofiel, lijkt de stof een grote rol te kunne spelen voor de gezondheid van de lever. Om van al deze gunstige effecten te kunnen profiteren, is deze krachtige natuurlijke antioxidant sinds een paar jaar verkrijgbaar als voedingssupplement.> Bron:
1. Yunes Panai et al., Efficacy and Safety of Phytosomal Curcumin in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Controlled Trial, Drug Res (Stuttg) 2017; 67(04): 244-251.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Natural Curcuma 500 mg

Gestandaardiseerd extract met 95% bevat 500 mg tinctuur van de Curcuma longa.

www.supersmart.com
Super Curcuma 500 mg

Phytosomen uit curcuma - Grote biologische beschikbaarheid
Een nieuw gepatenteerd curcuma-extract, met 29 maal grotere biologische beschikbaarheid!

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-07-2017
Magnesium: de nieuwe ontstekingsremmer?
Tot op heden kenden we magnesium vooral als essentieel mineraal dat verantwoordelijk was voor het evenwicht in het zenuwstelsel, voor de spierfunctie, voor de regulering...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
01-08-2018
Stop chronische ontstekingen
Of ze nu stilzwijgend of pijnlijk aanwezig zijn: ontstekingen leggen altijd een kiem voor het ontstaan van de welbekende, ziekmakende welvaartsziekten: hart- en vaataandoeningen, artritis,...
Lees verder

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan