Home   >  Probiotica  >  Minder spanning door een...
14-08-2019

Minder spanning door een gereguleerde darmflora: 21 studies tonen het aan

darmflora

Door beïnvloeding van de bacteriën in de darm kan het stressniveau van een persoon verbeteren: dat is de conclusie van de onderzoekers van de universiteit van Shanghai (1) nadat ze 21 wetenschappelijke studies hadden nageplozen.

Wat is de link tussen de microflora in darm en spanning?

Spanning is een van de meest voorkomende klachten bij mentale aandoeningen. Verschillende studies hebben vandaag de dag aangetoond dat er een belangrijke verbinding bestaat tussen de microflora en stress. Wat is dat eigenlijk, die microflora? We noemen het ook wel de darmflora: het zijn alle micro-organismen die op een specifiek moment (t) in uw darmen leven, om precies te zijn in uw dunne darm en uw dikke darm. De microflora is constant in beweging, niet alleen dankzij de levenscyclus van de micro-organismen, maar ook dankzij onze voeding. Ons voedsel brengt steeds weer nieuwe elementen mee die het toch al niet erg stabiele evenwicht verder verstoren.

We weten dat het schadelijk kan zijn voor onze geestelijke gezondheid wanneer onze darmflora verstoord raakt. Dit komt door de zogenaamde hersen-darmas. De miljoenen neuronen in de darmen sturen informatie rechtstreeks naar de hersenen middels de aanmaak van neurotransmitters. De onderzoekers wilden dan ook alles weten over het effect van de beïnvloeding van de microflora en bestudeerden 21 onderzoeken. In deze studies werd onderzocht wat de invloed was van het innemen van probiotica (zoals het psychobioticum Lactoxira) in de vorm van supplementen of in de vorm van speciale voeding die van nature rijk is aan probiotica, op stress en angst.

Het antwoord is duidelijk: de regulering van de darmflora middels specifieke voeding levert in combinatie met een probioticasupplement positieve effecten op ten aanzien van de vermindering van spanning.

Wat is de rol van probiotica in het lichaam?

Wanneer we spreken over probiotica, dan spreken we over de micro-organismen die elk mens vanaf de geboorte in het lichaam meedraagt: in de darmen, op de huid, in het gebied van de genitaliën, in de mond...We noemen ze ook wel de 'goede bacteriën', want ze gaan de strijd aan met de 'slechte bacteriën' en voorkomen dat de 'slechteriken' zich vestigen in ons lichaam, met name in de darmen.

De doeltreffendheid is aangetoond voor wat betreft de regulering van stress en voor stemmingsproblemen in het algemeen. Iedereen weet inmiddels wel dat ze een belangrijke rol spelen bij een goede spijsvertering en dat ze een opgeblazen gevoel tegengaan. Ook kunnen probiotica constipatie of diarree tegengaan en zijn ze effectief bij andere aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom, besmettingen met de Helicobacter pylori (verantwoordelijk voor bepaalde maag-darmzweren en voor bepaalde vormen van maagkanker), een terugval bij de aandoening colitis ulcerosa of bij pouchitis. Ook bij vaginale infecties hebben probiotica hun doeltreffendheid bewezen.

Wat zijn de werkingsmechanismen van probiotica?

Probiotica werken op basis van drie hoofdprincipes:

  1. Ze werken in op het immuunsysteem van de darmen: probiotica geven een zwak immuunsysteem weer een boost, bijvoorbeeld bij jonge kinderen of bij oudere mensen. Probiotica reguleren eveneens een immuunsysteem dat overijverig is, bijvoorbeeld tijdens een allergische reactie, of bij een ontsteking van de darm bij bepaalde ontstekingsaandoeningen (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa);
  2. Probiotica werken in op het slijmvlies van de darm: de darmwand is bedekt met een slijmvlieslaag die antilichamen of een beschermende slijmlaag aanmaakt. De probiotica bevorderen deze gunstige effecten en hebben een essentiële rol bij een evenwichtige uitwisseling van stoffen tussen de darmen en de rest van het lichaam;
  3. De antibacteriële werking:probiotica nemen de plaats in van ziekteverwekkende micro-organismen. Dat gebeurt in een soort competitieve strijd. Wanneer u dus veel 'goede bacteriën' aanvoert naar uw darmflora, dan gaan deze niet-pathogene micro-organismen de ontwikkeling van 'slechte bacteriën' tegen.

Probiotica in de voeding

Een uitgebalanceerde voeding die rijk is aan vezels zorgt voor een natuurlijke regulering van de darmflora. Een voeding die rijk is aan natuurlijke probiotica versterkt het effect van deze regulering.


We vinden probiotica met name in gefermenteerd voedsel:

  • yoghurt, van nature rijk aan melkzuur dat door fermentatie ontstaat. Voeding waarbij de volgende fermentatiestoffen op het etiket vermeld staan, is een aanrader voor de gezondheid: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei… ;
  • in mindere kazen en andere gefermenteerde melkproducten. Ze zijn rijk aan melkzuurbacteriën, lactobacillen, bifidobacteriën en bepaalde streptokokken;
  • miso, tempeh en zuurkool en lacto-gefermenteerde voedingsmiddelen in het algemeen.

Probiotica in supplementvorm

Er zijn ook probiotica in poedervorm of capsulevorm verkrijgbaar die de werking van een uitgebalanceerde voeding versterken. Ze zorgen voor de aanvoer van een grote hoeveelheid micro-organismen die direct gebruikt kunnen worden door het lichaam. Deze producten bevatten vooral de meest werkzame en op het lichaam afgestemde probiotica. melkzuurbacteriën worden het vaakst genoemd en gebruikt, maar ook biergist (saccharomyces cerevisiae) is algemeen bekend.

Het voordeel van voedingssupplementen zit vooral in de manier waarop ze verpakt zijn: het is belangrijk om te kiezen voor maagzuurbestendige capsules. Bepaalde probiotica worden namelijk vernietigd door ons maagzuur. Door een speciale laag van de maagzuurbestendige capsules kunnen de probiotica toch intact aankomen in uw darmen. Overigens zijn sommige voedingssupplementen verrijkt met bepaalde bestanddelen (rijstzemelen, acaciavezels) die ervoor zorgen dat de werkzame stoffen beter opgenomen en verteerd worden.

Let op:probiotica verblijven slechts tijdelijk in uw darmen. Om te profiteren van de effecten dienen ze dan ook regelmatig te worden ingenomen. Probiotica hebben inmiddels hun sporen wel verdiend: het zijn onmisbare elementen voor ons lichaam. Het voordeel is bovendien dat ze volkomen veilig zijn, al is het altijd aan te raden eerst medisch advies in te winnen voordat u met een therapeutisch doel voor ogen een supplement gaat innemen. Ze werken nog beter wanneer ze gecombineerd worden met een evenwichtige voeding: het is de perfecte combi voor een harmonieuze darmflora en een goede mentale gezondheid.


Wetenschappelijke referentie

(1) Yang B, Wei J, Ju P, et al. Effects of regulating intestinal microbiota on anxiety symptoms: A systematic review. General Psychiatry. Vol. 32, 2019.

Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Lactoxira

De eerste psychobiotische formule die de strijd aangaat met depressies

www.supersmart.com
Mastic Gum 500 mg

Verzacht maagpijnen en helpt de H. Pylori te bestrijden

www.supersmart.com
Saccharomyces boulardii 250 mg

Gestandaardiseerd 2 x 1010 CFU/g
Probiotisch middel dat al tientallen jaren wordt gebruikt bij bestrijding van diarree.

www.supersmart.com
Ontdek ook
19-11-2018
Een bom in uw darmen
Een spijsverteringskanaal dat slecht wordt verzorgd, wordt bevolkt door opportunistische gisten en ziekteverwekkers (met name Candida albicans ) en raakt vervuild door slecht verteerde voedselresten....
Lees verder
19-09-2016
De vele preventieve en genezende effecten van...
De klinische resultaten die de afgelopen vijftien jaar zijn gepubliceerd onderstrepen de meervoudige gunstige effecten van probiotica. Probiotica lijken preventieve en genezende effecten te hebben,...
Lees verder
14-03-2017
Atopische dermatitis: het belang van prebiotica en...
Maar liefst 30% tot 40% van de bevolking zou last hebben van een allergie. De oorzaken lopen vaak uiteen en een allergie kan zich op...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan