Home   >  Vitamines  >  Effecten van vervuiling bestrijden...
14-11-2017

Effecten van vervuiling bestrijden met vitamine B?

vervuiling vitamine B Sins enkele jaren weten we dat de slechte luchtkwaliteit zoals we die vinden in tal van grote steden een negatieve invloed kan hebben op onze gezondheid. Die invloed kan op de korte termijn zijn, bijvoorbeeld door de beïnvloeding van de hartslagfrequentie1, maar ook op de langere termijn, bijvoorbeeld doordat er een significante hogere kans ontstaat om te overlijden aan een bepaalde kankersoort of aan hart- en vaatziekten2. Een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het blad The Lancet gaat zelfs nog verder. Volgens de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden is er een relatie tussen het wonen aan een drukke verkeersroute gerelateerd aan een hogere incidentie van de ziekte van Alzheimer. Om de effecten tegen te gaan van atmosferische vervuiling, die vooral ontstaat door fijnstof, hebben onderzoekers het belang aangetoond van de supplementinname van B-vitamines, en dan met name de vitamine B6 en B123. Deze vitamines zouden direct de schadelijke effecten kunnen beperken die fijnstof heeft op het autonome zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel. Bij de bescherming van deze systemen zouden verschillende mechanismen betrokken zijn: het vermogen van vitamine B om de ontstekingsmarkers te verminderen maar ook het vermogen om de aanvallen van zuurstofdeeltjes op het hart- en vaatstelsel te pareren. Woont u dicht bij een drukke verkeersader, dan kan het zinvol zijn om supplementen in te nemen. Eens te meer omdat uit een ander onderzoek al eens is gebleken dat de mensen die het meest leden onder de luchtvervuiling ook het laagste vitamine B-gehalte hadden4. Omdat het niet altijd eenvoudig is de hoeveelheid vitamine B op te voeren zonder tegelijkertijd de hoeveelheid calorieën te vergroten, kan het een goed idee zijn een compleet vitamine B-supplement in te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Coenzymated B Formula. Een eenvoudige oplossing voor iedereen blootgesteld wordt aan deze vorm van vervuiling.


Bronnen :
1- Zhong, J. et al. Cardiac Autonomic Dysfunction: Particulate Air Pollution Effects Are Modulated by Epigenetic Immunoregulation of Toll‐like Receptor 2 and Dietary Flavonoid Intake. Journal of the American Heart Association 4, e001423 (2015).
2- Brook, R. D. et al. Particulate matter air pollution and cardiovascular disease: An update to the scientific statement from the American Heart Association. Circulation 121, 2331–2378, doi: CIR.0b013e3181dbece1 (2010).
3- Jia Zhong, Letizia Trevisi et al. B-vitamin Supplementation Mitigates Effects of Fine Particles on Cardiac Autonomic Dysfunction and Inflammation: A Pilot Human Intervention Trial. Scientific Reports, 2017; 7: 45322 DOI: 10.1038/srep45322
4- Baccarelli, A. et al. Cardiac Autonomic Dysfunction: Effects from Particulate Air Pollution and Protection by Dietary Methyl, Nutrients and Metabolic Polymorphisms. Circulation 117 (2008).
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Coenzymated B Formula

Maximale biologische beschikbaarheid. De complete reeks B-vitamines, direct opneembaar door het lichaam

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan