Home   >  Eiwitten  >  Senioren: eiwitten om in...
15-07-2019

Senioren: eiwitten om in vorm te blijven

senioren blijven Wanneer we ouder worden, neemt de spiermassa vaak af. In 2009 gaven onderzoekers al aan dat dit te verklaren is door het verlies van de zogenaamde 'vetvrije massa'1. In tegenstelling tot de vetmassa bestaat de vetvrije massa vooral uit spierweefsel. Sinds de publicatie van deze conclusie zijn er tal van onderzoeken gestart om het verlies van de vetvrije massa bij ouderen tegen te gaan. Een studie die in 2017 gepubliceerd werd in het beroemde blad Nutrition, onderstreept nog eens hoe belangrijk het is voor ons lichaam om over voldoende eiwitten te kunnen beschikken2.

De rol van eiwitten voor het behoud van spierkracht

Inmiddels is wel bekend dat eiwitten een sleutelrol spelen voor een goede spierwerking. Maar wat de onderzoekers eveneens ontdekten, is dat voor ouderen die in vorm willen blijven er inderdaad een aanbevolen hoeveelheid eiwitten geldt. Om het belang aan te tonen van deze ideale hoeveelheid eiwitten, vergeleken de onderzoekers de eiwitconsumptie van 50 oudere sporters. Deze oudere atleten namen deel aan de European Master Games van 2011. De groep bestond uit 38 mannen en 12 vrouwen tussen de 68 en 74 jaar. De deelnemers werden op basis van hun eiwitinname in twee groepen verdeeld. Hun eiwitinname werd op basis van een vragenlijst geëvalueerd en bevestigd op basis van de ratio ureumstikstof / creatinine in de urine. Vervolgens controleerden de onderzoekers verschillende parameters, zoals de lichaamscompositie en de spierkracht.

Het belang van voldoende eiwitten

De eerste metingen toonden tal van overeenkomsten tussen de verschillende oudere sporters. Ondanks het feit dat ze verschillende hoeveelheden eiwitten innamen, bleven ze dezelfde waarden vertonen op de index van de vetvrije massa, de vetmassa en de glomerulaire filtersnelheid. Er werden echter wel grote verschillen waargenomen bij de metingen van de spierkracht. De kracht, die werd gemeten tijdens de extensie van spieren, varieerde op basis van de hoeveelheid ingenomen eiwit. De sportieve senioren die de grootste hoeveelheid eiwit hadden geconsumeerd, beschikten over de meeste spierkracht. Dit verschijnsel was met name van toepassing voor de spieren in de benen en in de romp. De onderzoekers concludeerden dan ook dat een adequate eiwitinname zou kunnen bijdragen aan een goede lichamelijke conditie, op voorwaarde dat deze eiwitinname gecombineerd wordt met regelmatig sporten.

Deze studie toont aan de ouder worden niet direct als een noodlottig verschijnsel gezien hoeft te worden. Er bestaan oplossingen waarmee ouderdomsgerelateerde problemen bestreden kunnen worden. Dat geldt ook voor sarcopenie, oftewel de afname van spiermassa en spierkracht. Dit verschijnsel, dat wordt bevorderd door een zittend leven en door ondervoeding, kan worden beperkt door dagelijkse inspanning en de inname van de juiste voeding. Dit nieuwe onderzoek bevestigt nog eens dat de inname van de juiste hoeveelheid eiwit van belang is om in vorm te blijven, ongeacht onze leeftijd. Een supplementinname van eiwitten is bij sporters van elk niveau een bekend gebruik, en het kan een bijdrage leveren aan het behoud van een goede lichamelijke conditie. In de catalogus van Supersmart is een supplement beschikbaar op basis van wei (oftewel latoserum). Het is een combinatie van eiwitten en keten-aminozuren: Undenatured Whey Protein Isolate.> Bronnen:
1. Debashish K. Dey, et al., Changes in body composition and its relation to muscle strength in 75-year-old men and women: A 5-year prospective follow-up study of the NORA cohort in Göteborg, Sweden, June 2009, Volume 25, Issue 6, Pages 613–619.
2. Filippo Giorgio Di Girolamo, et al., A higher protein intake is associated with improved muscle strength in elite senior athletes, Nutrition, Available online 15 May 2017.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Native Whey Protein Isolate

Native whey isolate: de meest pure en doeltreffende vorm van eiwitpoeder om de spiermassa te vergroten

www.supersmart.com
Ontdek ook
26-06-2019
Citrulline vergroot de aanmaak van proteïne in...
Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat citrulline direct inwerkt op de aanmaak van proteïne in de spieren doordat het de energiestromen op een manier herstructureert die...
Lees verder
23-10-2018
De onwaarheden over proteïnes
Sinds een paar jaar hebben proteïnes (oftewel eiwitten) geen goede naam meer bij het grote publiek. De media heeft de proteïnes meer dan eens van...
Lees verder
20-04-2015
Bescherm uw spiermassa en behoud uw spierkracht...
Wanneer we ouder worden, nemen spiermassa en spierkracht meestal af; dit fenomeen wordt ook wel sarcopenie genoemd. Deze term werd in de jaren tachtig van...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan