Sinds een paar jaar hebben wetenschappers een niet-aflatende belangstelling voor groene thee. Deze interesse is vooral te verklaren door het feit dat groene thee rijk is aan polyfenolen. Polyfenolen staan bekend als krachtige natuurlijke antioxidanten die oxidatiestress bestrijden en de schade door vrije radicalen tegengaan. Wetenschappers schrijven aan deze thee verschillende beschermende effecten toe, vooral voor het hart en de lever1. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de antioxidanten in groene thee een sterk therapeutisch vermogen kunnen hebben. De bestanddelen van de thee dragen met name bij aan de preventie van stofwisselingsziekten zoals hyperlipidemie en diabetes. De preventieve effecten van groene thee op diabetes is onderwerp geweest van een grootschalig onderzoek in Japan2. Laten we de veelbelovende resultaten van dit onderzoek eens onder de loep nemen.
Grondig en grootschalig onderzoek naar groene thee
Een onderzoeksteam in Japan beoordeelde de effecten van een traditionele voeding op het risico van diabetes. De wetenschappers concentreerden zich vooral op de rijst- en groene theeconsumptie. Recent onderzoek had namelijk gesuggereerd dat een excessieve rijstconsumptie mogelijk een risicofactor vormde voor de ontwikkeling van diabetes. Omgekeerd waren er verschillende onderzoeken die aangaven dat groene thee een beschermend effect had op diabetes. Om deze resultaten een verder uit te verdiepen, zetten de wetenschappers een cohortonderzoek op onder duizenden Japanse ouderen (zowel mannen als vrouwen). Tussen 2010 en 2012 deden er meer dan 11.000 mensen mee aan dit onderzoek. Bij deze personen werd gemeten hoe vaak er sprake was van het ontstaan van diabetes. Er werden verschillende parameters beoordeeld, waaronder de consumptie van groene thee en van granen, zoals rijst.
Veelbelovende resultaten voor de aanpak van diabetes
In het blad Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition2, werden de resultaten van dit cohortonderzoek gepubliceerd. Daaruit bleek dat bepaalde hypotheses van de wetenschappers konden worden bevestigd. Zo werd er inderdaad een positieve correlatie vastgesteld tussen de consumptie van rijst en het ontstaan van diabetes. Deze correlatie, die alleen bij vrouwen werd vastgesteld, verdween wanneer de vrouwen 7 kopjes groene thee per dag dronken. Over het geheel gezien constateerden de onderzoekers minder diabetes bij personen die groene thee dronken. De resultaten onderschrijven dus de hypothese dat personen die een teveel aan granen eten, zoals rijst, maar kans hebben om diabetes te ontwikkelen. Maar de resultaten bevestigen eveneens de beschermende werking van groene thee.
Dit omvangrijke cohortonderzoek lijkt het therapeutisch belang van groene thee te bevestigen. Hoewel nog niet alle werkingsmechanismen volledig duidelijk zijn, is wel helder dat groene thee verschillende beschermende en preventieve werkingen heeft. De goede eigenschappen van groene thee zijn vooral te danken aan het hoge gehalte aan polyfenolen. Dat is de reden dat er voedingssupplementen ontwikkeld zijn die een polyfenolenconcentraat bevatten uit groene thee.
> Bronnen:
1. Jiao H, Hu G, Gu D, Ni X. Having a promising efficacy on type II diabetes, it's definitely a green tea time. Curr Med Chem. 2015;22(1):70-9.
2. Hirata A, et al. Effect modification of green tea on the association between rice intake and the risk of diabetes mellitus: a prospective study in Japanese men and women. Asia Pac J Clin Nutr. 2017 May;26(3):545-555.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A 1 een stof die wordt aangemaakt...