Home   >  Vitamines  >  Vitamine D: de anti-agingeffecten...
04-04-2017

Vitamine D: de anti-agingeffecten

Vitamine D Vitamine D blijft ons verrassen als het gaat om de weldadige effecten op de gezondheid. We weten inmiddels hoe belangrijk deze vitamine is voor de stevigheid van spieren, botten en kraakbeen. Vitamine D blijkt echter ook anti-agingeffecten te hebben. Dat is de mening van verschillende onderzoeksteams die de impact van vitamine D op de veroudering en op het ontstaan van ouderdomsgerelateerde aandoeningen bestudeerden. Vitamine D, ook wel de zonnevitamine genoemd, zou ook kunnen worden gezien als de 'vitamine voor een langer leven'. Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen over vitamine D?

Een omvangrijk onderzoek naar de invloed van vitamine D op het verouderingsproces

Om de invloed van vitamine D op het verouderingsproces te kunnen beoordelen, onderzocht een wetenschapsteam welke impact de vitamine had op de lengte van de telomeren van leukocyten. Het korter worden van de telomeren wordt niet alleen gezien als een teken van veroudering, maar ook als een teken dat de genomen instabieler worden en de cellen gevoeliger worden voor de ontwikkeling van kanker. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van hun onderzoek enige significantie kregen, hielden ze een onderzoek onder meer dan 4000 Amerikanen uit verschillende leeftijdsgroepen: 1542 jongvolwassenen tussen de 20 en 39 jaar oud, 1336 volwassenen tussen de 40 en 59 jaar oud en 1382 ouderen van meer dan 60 jaar. De wetenschappers onderzochten bij deze personen de lengte van de telomeren van leukocyten en het gehalte aan 25-hydroxyvitamine D, oftewel de actieve vorm van vitamine D. Er werden ook andere parameters meegenomen, zoals het geslacht, de etnische afkomst, de sociaaleconomische status, het BMI, de hoeveelheid ingenomen calorieën aan suikers, de inname van calcium, de consumptie van melkproducten en de mate van fysieke activiteit. Aan het einde van de studie constateerden de onderzoekers dat er een relatie was tussen het vitamine D-gehalte en de lengte van de telomeren van de leukocyten. De mensen uit de groep van volwassenen die beschikten over een hoog gehalte aan 25-hydroxyvitamine D bleken de langste telomeren te hebben. Daar komt nog bij dat geen van de andere parameters dit resultaat leek te beïnvloeden. Om die reden hebben onderzoekers kunnen concluderen dat een tekort aan vitamine D in verband gebracht zou kunnen worden met instabiele genomen, een verschijnsel dat ervoor zorgt dat de levensduur verkort wordt. Hun resultaten verschenen in 2017 in The Journal of Nutrition. Ze bevestigen het belang van vitamine D voor het lichaam, zeker op de langere termijn1.

Het belang van vitamine D voor een langer leven

We wisten al veel van de gunstige effecten van vitamine D voor ons lichaam. Het anti-verouderingseffect was tot op heden echter onbekend. Om deze werking van vitamine D beter te begrijpen, hebben wetenschappers het metabolisme van vitamine D bestudeerd bij de Caenorhabditis elegans, een kleine worm die in de onderzoekswereld vaak wordt gebruikt om resultaten te verkrijgen die eventueel vergelijkbaar zijn met het menselijk lichaam. Uit de resultaten bleek dat vitamine D3, een vorm van vitamine D, zorgde voor een langer leven. Het bevorderde de zelfregulering van verschillende eiwitten. Dit zou te wijten zijn aan de inwerking van de vitamine op de genen skn-1, ire-1 en xbp-1. Dankzij deze werking zou vitamine D3 met name de toxiciteit tegengaan die wordt veroorzaakt door β-amyloïde peptides. De resultaten van hun onderzoek, die in 2016 verschenen in het blad Cell Reports bevestigen het gegeven dat vitamine D in staat zou zijn het verouderingsproces te vertragen2.

Deze zeer veelbelovende resultaten onderstrepen nog eens een keer het belang van een optimaal vitamine D-gehalte. Ook al omdat de inname van deze vitamine vaak onvoldoende is. Vitamine D kan niet alleen in de huid aangemaakt worden door de zon, maar kan ook via de voeding worden ingenomen. Hiervoor heeft men speciale voedingssupplementen ontwikkeld die vitamine D3 leveren, de voorloper van de actieve vorm van vitamine D. De supplementen zijn al naar gelang de behoefte in verschillende vormen verkrijgbaar via de catalogus van Supersmart: Vitamin D3 1 000 IE, Vitamin D3 5000 IE en Vitamin D3 Spray 2000 IE.> Bronnen:
1. Julia Beilfuss, Carlos A Camargo Jr., and Elena Kamycheva, Serum 25-Hydroxyvitamin D Has a Modest Positive Association with Leukocyte Telomere Length in Middle-Aged US Adults, J. Nutr, February 8, 2017, jn244137.
2. Gordon J. Lithgow et al., Vitamin D Promotes Protein Homeostasis and Longevity via the Stress Response Pathway Genes skn-1, ire-1, and xbp-1, Cell Reports, 25 October 2016, Volume 17, Issue 5, p1227–1237.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Vitamin D3 5000 IU

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 voor een optimale absorptie

www.supersmart.com
Vitamin D3 Spray 2000 IU

Een praktische vorm van D3 met een nauwkeurige en krachtige dosering

www.supersmart.com
Ontdek ook
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
25-07-2016
Met deze ontdekking krijgt u er wellicht...
In het onderzoek naar de levensverwachting van de mens is een historische stap gezet. De westerse media hebben er nog geen aandacht aan besteed, maar...
Lees verder
10-04-2019
Vitamine C: had Linus Pauling gelijk?
Zou u een man geloven die al tweemaal in zijn leven een Nobelprijs ontvangen heeft in twee verschillende categorieën? Waarschijnlijk wel, al was het maar...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan