
Buikpijn, een spastische darm, dyspepsie en andere buikklachten: ouders weten maar al te goed dat deze problemen zich bij kinderen heel vaak voordoen. Hoewel deze klachten vaak goedaardig zijn, zorgen ze wel voor angst en tranen, voor herhaaldelijk doktersbezoek en voor frequent verzuim van school. Omdat veel van de medicijnen bijwerkingen hebben, staan ouders in deze situatie vaak met lege handen. Ze hebben geen idee hoe ze de klachten voor het kind kunnen verminderen zonder de balans in het lichaam te verstoren. Een nieuw onderzoek naar bepaalde probiotica kan ouders wellicht sterken in hun keuze voor een
natuurlijke behandeling.
Om het belang van probiotica te kunnen bepalen bij buikpijn, hebben Israëlische onderzoekers 101 kinderen uitgekozen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar oud. Deze kinderen hadden ten minste 1 periode per week buikpijn
1. De kinderen ontvingen 4 weken lang een bepaalde bacteriënstam, de
Lactobacillus reuteri, terwijl anderen een placebo kregen. In de 4 weken moesten ouders en kinderen een vragenlijst invullen, waarop ze de frequentie van de buikpijn aangaven en de mate waarin ze last hadden van flatulentie en een opgeblazen gevoel. Na een minutieus onderzoek van de vragenlijsten stelde men vast dat
de buikpijn minder hevig werd en zich minder vaak voordeed bij de inname van de
Lactobacillus reuteri. Dit onderzoek kan zich voegen in de rij van steeds consistentere bewijzen die men de laatste jaren heeft gevonden.
Het toenemende belang van probiotica
Probiotica zijn nog niet zo bekend bij het grote publiek. Het zijn levende micro-organismen die een gunstige werking hebben voor de flora in onze mond, darmen en vagina. De probiotica gaan samen onophoudelijk de groei tegen van schadelijke micro-organismen. Deze micro-organismen veroorzaken vaak allerlei maag- en darminfecties
2, 3. Sinds enkele jaren weten we ook dat probiotica middels verschillende mechanismen de immuniteit verbeteren en de vertering van voedingsstoffen helpen verbeteren. Het spijsverteringskanaal van een gezond lichaam bevat maar liefst 100.000 miljard bacteriën die toebehoren aan 400 verschillende stammen. Helaas zorgen onze moderne voeding, bepaalde, vaak vermijdbare medicijnen en onze zittende levensstijl ervoor dat ons ecosysteem niet altijd in een optimale staat verkeert. Slechts een klein deel van de bevolking lijkt in staat te zijn de darmflora gezond te houden.
Lactobacillus reuteri bij kinderen
Men weet nog niet precies wat de gevolgen zijn van de deze infecties en verteringsproblemen die zorgen voor een verstoring in het spijsverteringskanaal, maar men vermoedt dat de bacteriële flora een belangrijke rol speelt voor ons lichaam. Onderzoekers zijn er wel in geslaagd om aan te tonen dat honderdjarigen over een bijzondere flora beschikken
4. Elke bacteriesoort zou een bepaalde rol spelen bij de aandoeningen waardoor het lichaam getroffen dan worden. De
Lactobacillus reuteri zou dan ook het aangewezen natuurlijke middel zijn om
darmproblemen te verlichten5, 6 bij kinderen, zoals acute diarree, maar het zou eveneens zeer goed
werken als natuurlijk middel voor de preventie en de behandeling van eczeem7. Beide problemen komen relatief vaak voor bij kinderen van zeer jonge leeftijd.
Om te voorkomen dat het maagzuur de bacteriën doodt, hebben onderzoekers tabletten ontwikkeld die pas oplossen wanneer ze in uw buik aankomen. Helaas zijn niet alle capsules die er te koop zijn zo geavanceerd. Let dus goed op welke capsules u kiest wanneer u uw kind op een natuurlijke wijze en met een product zonder bijwerkingen wilt helpen.
Referenties
1. Weizman Z et coll. : Lactobacillus reuteri DSM 17938 for the management of functional abdominal pain in childhood: a randomized double-blind, placebo-controlled trial. J Pediatr., 2016; 174: 160-164.
2. Penner R, Fedorak RN, Madsen KL. Probiotics and nutraceuticals: non-medicinal treatments of gastrointestinal diseases. Curr Opin Pharmacol. 2005 Dec;5(6):596-603. Review.
3. Haddad PS, Azar GA, et al. Natural health products, modulation of immune function and prevention of chronic diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Dec;2(4):513-20.
4. Biagi E, Franceschi C et al. Gut Microbiota and Extreme Longevity. Curr Biol. 2016 Jun 6;26(11):1480-5.
5. Shornikova AV, Casas IA, Isolauri E, et al. Lactobacillus reuteri as a therapeutic agent in acute diarrhea in young children. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1997;24:399-404.
6. Shornikova AV, Casas IA, Mykkanen H, et al. Bacteriotherapy with Lactobacillus reuteri in rotavirus gastroenteritis. Pediatr Infect Dis J 1997;16:1103-7.
7. Abrahamsson TR, Jakobsson T, Bottcher MF, et al. Probiotics in prevention of IgE-associated eczema: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. J Allergy Clin Immunol 2007;119:1174-80.