Home   >  Vitamines  >  Aan het einde van...
15-10-2018

Aan het einde van de winter is een vitamine D3-tekort een reëel gevaar

vitamin D3 Er zijn de afgelopen vijftien jaar vele onderzoeken uitgevoerd die aangetoond hebben dat de inname van een juiste dosis vitamine D een nog groter effect heeft dan men voorheen dacht. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Bulletin Epidémiologique Hebdomadaire (BEH), bleek dat in Frankijk meer dan driekwart van de bevolking lijdt aan een vitamine D-tekort. 5% heeft zelfs een ernstig tekort.

De onderzoekers Michel Vernay et Coll (Unité de surveillance et d'épidémiologie nutritionnelle (Usen), Institut de veille sanitaire (InVS), Université Paris 13, Bobigny, France) herinneren ons eraan dat een tekort aan vitamine D "meestal niet gepaard gaat met klinische verschijnselen van osteomalacie, maar dat het zeker een risicofactor kan vormen voor botafwijkingen, osteoporose en andere chronische aandoeningen, zoals kanker, hart- en vaatziekten of verstoringen van het immuunsysteem." Andere informatie lijkt aan te tonen dat de vitamine bij kan dragen aan het behoud van de fysieke kracht bij ouderen, waardoor het de kans op valpartijen bij deze groep mensen afneemt. Het zou eveneens de prevalentie van het metabole syndroom tegengaan.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die voorkomt in onze voeding. Ons lichaam kan ook zelf vitamine D aanmaken na de blootstelling van onze huid aan zonlicht. Zonnestralen zorgen ervoor dat er diep in de huid vitamine D wordt aangemaakt. Het lichaam maakt het aan met behulp van dehydrocholesterol, de directe voorloper van cholesterol. Vitamine D bestaat in een tiental vormen die men onderscheidt door het gebruik van een getal. De vitamines D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol) zijn in ons lichaam het actiefst. Er bestaan ook veel derivaten. Drie van hen, de steroïden, spelen een belangrijke rol: 25(OH)D, oftewel calcidiol, 1,25(OH)2D, oftewel calcitriol, en 24,25(OH)2D.
Vitamine D uit de voeding wordt met behulp van vetten opgenomen in de dunne darm; vervolgens komt het terecht in de bloedbaan. De vitamine D die onder invloed van zonlicht wordt gevormd in de opperhuid, wordt direct afgegeven aan het bloed. Vitamine D2 en vitamine D3 worden in de lever omgezet in 25-hydroxyvitamine D. Dit is de vitamine-D-vorm die het meest in ons lichaam voorkomt. Deze vorm wordt in de nieren omgezet in de actieve vitamine-D-vorm, 1,25-dihydroxyvitamine D.
In voedingssupplementen vindt men de vormen D2 en D3. Vitamine D2 wordt minder snel afgebroken door het lichaam. Het vermogen van D2 om het gehalte van 25-hydroxyvitamine D te verhogen bedraagt maar 20 tot 40% van dat van vitamine D3.

Vitamine D-tekort bij 80% van de volwassen Fransen.

De analyses zijn uitgevoerd bij 1.587 volwassenen die niet behandeld werden met een medicijn op basis van vitamine D. De gemiddelde concentratie aan 25(OH)D bedroeg 23,0 ng/ml [22,3-23,6]. Aan de hand van een bloedmonster werd de serumwaarde bepaald van hydroxyvitamine D (25(OH)D), de vorm die in het bloed voorkomt. Een tekort aan vitamine D komt overeen met een gemiddelde concentratie van 25(OH)D < 30 ng/ml, een matig tot ernstig tekort met een gemiddelde concentratie van 25(OH)D <20 ng/ml en een ernstig tekort met een concentratie van <10 ng/ml.
80,1% [77,0-82,8] van de volwassenen had een tekort aan vitamine D, 42,5% [39,1-45,9] een matig tot ernstig tekort, en 4,8% [3,6-6,3] een ernstig tekort.
Aan het einde van de winter en het begin van de lente is een vitamine D-tekort een reëel gevaar.

Vitamine D en veiligheid

Over het algemeen wordt een dagelijkse dosering tot 2000 IE door volwassenen goed verdragen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het zelfs zonder risico's en zonder bijwerkingen gebruikt kan worden in dagelijkse doseringen tot 10.000 IE17, terwijl de gezondheidsinstanties aangeven dat een dosering van 1000 IE/dag veilig zou zijn. De wetenschappers die tot deze conclusie kwamen, onderzochten 21 studies en klinische testen die uitgevoerd zijn bij de mens, en waarbij doseringen werden gebruikt die veel hoger lagen dan de dosering die wordt aanbevolen door de gezondheidsinstanties. In Frankrijk geeft het Agentschap voor veiligheid in de gezondheidszorg (Afssa) dat een dosering van 200 IE aan vitamine D per dag voor volwassenen voldoende is voor een goede gezondheid (400 tot 600 IE voor ouderen), terwijl wetenschappers ervan overtuigd zijn dat de vitamine D-behoefte van de mens rond de 1000 IE per dag ligt.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Vitamin D3 5000 IU

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 voor een optimale absorptie

www.supersmart.com
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Vitamin D3 Spray 2000 IU

Een praktische vorm van D3 met een nauwkeurige en krachtige dosering

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-04-2019
Vitamine C: had Linus Pauling gelijk?
Zou u een man geloven die al tweemaal in zijn leven een Nobelprijs ontvangen heeft in twee verschillende categorieën? Waarschijnlijk wel, al was het maar...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
30-04-2018
Onderzoekers ontdekken waarom 1 op de 2...
Een zojuist gepubliceerd onderzoek in The Journal of American Osteopathic Association toont aan dat het lichaam vitamine D niet op de juiste wijze kan gebruiken...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan