Home   >  Levensduur (Anti-aging)  >  Nicotinamide riboside: klinische onderzoeken...
29-09-2015

Nicotinamide riboside: klinische onderzoeken bevestigen de onderzoeksresultaten bij dieren

NAD + Het klinische onderzoek bij de mens zal pas over een paar maanden worden gepubliceerd. Toch kunnen we er al enkele bijzondere resultaten uit noemen. Nicotinamide riboside (NR) blijkt na orale inname namelijk in staat te zijn het gehalte van het co-enzym NAD+ in het bloed met de factor 2,7 te vermeerderen. Een enorme stap voorwaarts op het gebied van anti-aging!

Nicotinamide riboside, een stof die verwant is aan vitamine B3, komt van nature in sporenvorm voor in verschillende voedingsstoffen, zoals melk. Het is de krachtigste versie van de stof die niet de vervelende 'flush' teweegbrengt, een bijwerking zoals die voorkomt bij niacine.

Tijdens het klinische onderzoek dat werd uitgevoerd bij 12 gezonde personen, werd duidelijk vastgesteld dat de inname van nicotinamide riboside in een dosering van 100 mg, 300 mg en 1 gram, de hoeveelheid nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) in de bloedcellen aanzienlijk deed stijgen. De gemiddelde maximale toename bedroeg ongeveer 30% per dosis bij een dosering van 100 mg, en een toename van ongeveer 50% bij hogere doseringen.
Bovendien bleef het gehalte van NAD+ in het bloed langer op een hoger niveau naarmate men een hogere dosering had ingenomen. De resultaten van het onderzoek waren exact zoals de onderzoekers hadden gehoopt, namelijk een directe en langdurige toename van het gehalte aan NAD+ in het bloed, zoals die bij dieren al was aangetoond.

Een vooruitgang in de strijd tegen veroudering?

Hoe ouder een organisme wordt, hoe lager het gehalte van NAD+. Deze gehaltes kunnen eveneens instorten door een ongezonde levenswijze (te veel eten, te weinig bewegen...).
Een laag gehalte aan NAD+ leidt ertoe dat de mitochondriën minder gezond worden. Dit leidt vervolgens weer tot allerlei ouderdomsgerelateerde gezondheidsproblemen. Daarnaast is het zo dat een laag gehalte aan NAD+ ervoor zorgt dat de activiteit beperkt wordt van de zogenaamde sirtuïnes (enzymen die een rol spelen bij een langere levensduur).
Op grond van onderzoeken die zijn uitgevoerd naar deze stof, is dus gebleken dat nicotinamide riboside de meest doeltreffende voorloper is die kan zorgen voor een toename van het co-enzym NAD+ in de cellen. Door dit co-enzym te stimuleren, kan men dan ook de gezondheid van de mitochondriën verbeteren en er voor zorgen dat er nieuwe mitochondriën worden aangemaakt. NAD+ is zonder enige twijfel de belangrijkste cellulaire cofactor die voor meer energieaanmaak in de mitochondriën zorgt. Het zorgt hiermee voor een optimale celstofwisseling.

De supplementinname van NR zorgt voor meer NAD+, en is daarmee in staat:
    - de gevoeligheid van cellen voor insuline te verbeteren,
    - de aanmaak van nieuwe mitochondriën te stimuleren,
    - de calorieverbranding te stimuleren in rusttoestand, aangezien NAD+ onmisbaar is voor de stofwisseling van ATP. De supplementinname van NR is dan ook zeer aan te raden bij overgewicht.
    - de oxidatie van vetzuren te verbeteren en de spierprestaties te verbeteren,
    - het lichaam te beschermen tegen oxidatiestress,
    - het aantal sirtuïne-enzymen te doen toenemen, waardoor men profiteert van de voordelen van een caloriearm dieet en de beoefening van een fysieke inspanning - zonder dat men daadwerkelijk het dieet volgt of die inspanning verricht. Het is eveneens een van middelen waarvan bewezen is dat het de effecten van veroudering tegengaat en dat het verschillende verouderingsaandoeningen bestrijdt die gerelateerd zijn aan de aftakeling van de mitochondriën. Daarnaast is het in staat gebleken de levensduur van dieren in een laboratoriumsituatie te verlengen (hetgeen ongetwijfeld ook voor de mens zal gelden).
    - NR heeft in de hersenen een uitstekende biologische beschikbaarheid. Het heeft een beschermend effect op het zenuwstelsel1 en zou zelfs hoopvolle resultaten laten zien in de strijd tegen Alzheimer doordat het de cognitieve functies en de plasticiteit van de synapsen verbetert. Daarnaast zou het de aanmaak en de toxiciteit van bèta-amyloïde plaques in de hersenen voor een deel voorkomen2.
De supplementinname van NR is geheel vrij van toxiciteit en heeft geen bijwerkingen, ook niet wanneer het in doses wordt gebruikt die tien maal hoger liggen dan de werkzame dosering van het product. Dit voedingssupplement kan dan ook door iedereen van veertig jaar en ouder worden gebruikt.



1- Chi Y, Sauve AA. Nicotinamide riboside, a trace nutrient in foods, is a Vitamin B3 with effects on energy metabolism and neuroprotection. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Sep 25.
2- Gong B, Pan Y, Vempati P, Zhao W, Knable L, Ho L, Wang J, Sastre M, Ono K, Sauve AA, Pasinetti GM. Nicotinamide riboside restores cognition through an upregulation of proliferator-activated receptor-γ coactivator 1α regulated β-secretase 1 degradation and mitochondrial gene expression in Alzheimer's mouse models. Neurobiol Aging. 2013 Jun;34(6):1581-8. doi: 10.1016/j.neurobiolaging.2012.12.005. Epub 2013 Jan 9.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Nicotinamide Riboside Chloride

"Wondermolecuul", "Bijzondere verborgen vitamine"

www.supersmart.com
Ontdek ook
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
25-07-2016
Met deze ontdekking krijgt u er wellicht...
In het onderzoek naar de levensverwachting van de mens is een historische stap gezet. De westerse media hebben er nog geen aandacht aan besteed, maar...
Lees verder
21-08-2019
Aanmaak van een stof die veroudering tegengaat...
De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A 1 een stof die wordt aangemaakt...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan