Home   >  Chelaatvormers   >  Vragen aan Dr. Garry...
20-05-2014

Vragen aan Dr. Garry Gordon*

Chelation Dr. Garry F. Gordon is een wereldwijd erkend specialist op het gebied van chelatie, anti-aging, voeding, stofwisseling van mineralen en alternatieve en preventieve behandelingen. Hij heeft een bijzonder uitvoerige studie gedaan naar EDTA. De studie omvatte 7000 boeken en artikelen over EDTA die in de afgelopen 50 jaar zijn verschenen. Dr. Gordon ontwikkelde het oorspronkelijke protocol voor een veilig en doeltreffend gebruik van EDTA. Hij publiceerde een groot aantal wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp. Samen met Morton Walker is hij co-auteur van de bestseller 'The Chelation Answer'.
*Gebaseerd op een Engelstalig artikel dat verscheen in Smart Publications™ Health and Wellness update.

Zou iedereen EDTA moeten gebruiken om zware metalen en gifstoffen die afkomstig zijn uit onze omgeving uit ons lichaam te verwijderen?
Dr. Garry Gordon:
Absoluut. We moeten onder ogen zien dat de vervuiling van ons water, onze voeding en de ons omringende lucht ten dele te wijten is aan de vooruitgang. De moderne mens zou langer leven, intelligenter en gezonder zijn, en zou beter op medicijnen of op chirurgische ingrepen reageren wanneer hij een orale chelatietherapie met EDTA zou volgen.

Kinderen zijn extra kwetsbaar. Toen ik beschikte over een enorm onderzoekslaboratorium voor het onderzoeken van sporenelementen, werkte ik samen met de universiteit van Maryland en het centrum voor ziektebestrijding aan een onderzoek dat probeerde aan te tonen dat de loodgehaltes bij kinderen verantwoordelijk waren voor ernstige schade op intellectueel gebied en op het gebied van gedrag. Met andere woorden: elk kind dat hier vandaag de dag op aarde rondloopt, is in meerdere of mindere mate vergiftigd geraakt door lood. Hoe lager het loodgehalte is dat u kunt bereiken, hoe hoger het dagelijkse intellectuele niveau van uw kind zal zijn.

Vandaag de dag bevat ons lichaam duizend maal meer lood dan in het industriële tijdperk. Daar komt bij dat onze voeding in extreme mate bewerkt wordt waardoor het steeds minder essentiële mineralen bevat, zoals zink. Voor mij is het duidelijk geworden dat een optimale gezondheid alleen behouden kan worden door het regelmatige gebruik van ontgiftende werkstoffen en chelaatvormers zoals knoflook en EDTA. Chelaatvormers zorgen ervoor dat gifstoffen zoals lood, kwik en pesticiden voortdurend afgevoerd worden.
We kunnen op dit moment terugkijken op 40 jaar van uitgebreid en veilig EDTA-gebruik, ondersteund door studies die middels onderzoeksmodellen aantonen dat dit gebruik leidt tot een langere levensverwachting. EDTA kan oraal worden ingenomen en heeft in de toxische omgeving waarin wij leven een bijzonder gunstig effect. De veelzijdigheid ervan wordt wel eens vergeleken met die van bepaalde essentiële voedingsstoffen. Ik ben van mening dat EDTA vandaag de dag even onmisbaar is geworden voor ons als welke essentiële voedingsstof dan ook.

Voert EDTA behalve de zware metalen niet ook tegelijkertijd de essentiële mineralen en andere belangrijke stoffen af uit ons lichaam?

Dr. Garry Gordon:
Nee, hoe raar dat ook mag lijken, maar dat gebeurt niet. In bepaalde gevallen blijkt EDTA de opname van sporenelement zelfs te verbeteren. De Wereld Gezondheidsorganisatie en de adviseurs van de Amerikaanse Nationale Wetenschapsacademie adviseren om EDTA toe te voegen aan de voeding van kinderen in arme landen, zodat de opname van mineralen, en dan met name ijzer en zink, verbeterd wordt.

EDTA wordt nooit afgebroken in het lichaam. Het gaat naar buiten zoals het naar binnen ging. Er bestaat een uitgebreide voorkeurslijst die men 'stabiliteitsconstanten' noemt. EDTA is niet constant met calcium en magnesium en zal er als volgt op reageren: "Hallo, ik zie u. Tot ziens maar weer. " Tot zink zal het zeggen: "Hoi, ik vind u wel interessant. " Vervolgens reageert het op lood met: "Ik vind u echt boeiend, laten we de avond samen doorbrengen. " Wanneer het ten slotte kwik ontmoet, dan zal het de stof voorstellen om de rest van hun leven samen door te brengen.

We weten echter ook dat EDTA een niet-specifieke chelator is. Indien er niet voldoende mineralen met een constante stabiliteit aanwezig zijn, dan zou EDTA eventueel essentiële mineralen kunnen verwijderen. Dit hangt namelijk samen met de hoeveelheid zware metalen in het lichaam, de pH-waarde, etc. Zo kan het gebeuren dat, indien er niet veel lood of kwik in het lichaam zit, EDTA zink zal elimineren, wat overigens snel via de urine zal worden uitgescheiden.

Zou u altijd het advies geven om vervangende mineralen in te nemen wanneer men een orale chelatietherapie volgt?

Dr. Garry Gordon:
Ja, zeker. Ik geef altijd het advies om vitamines en mineralen van een uitstekende kwaliteit in te nemen, inclusief zink. Zo wordt voorkomen dat het lichaam tekorten oploopt. Helaas is het door de vervuiling van ons milieu en door onze gestreste levensstijl vrijwel onmogelijk om via het voedsel alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen die ons lichaam nodig heeft om sterk en gezond te blijven.
We eten voeding die arm is aan voedingsstoffen doordat de bodem te weinig mineralen bevat. Ons voedsel zit in potjes en zakjes, of wordt bewaard in het vriesvak. Onderzoek heeft aangetoond dat de kwaliteit van onze voeding dermate terugloopt, dat zelfs een uitgebalanceerd voedingspatroon niet meer voldoende is om de vitaminen- en mineralenbalans in ons lichaam in tact te houden en gezondheidsproblemen te voorkomen. Het is uiterst belangrijk dat we onze voeding aanvullen met vitamine- en mineralensupplementen die deze tekorten aanvullen.

In hoeverre zijn intraveneuze chelatie en orale chelatie met elkaar te vergelijken?

Dr. Garry Gordon:
Ze werken fundamenteel anders in op het lichaam, en hoewel onlangs artikel in Jama is verschenen waarin werd gezegd dat intraveneuze chelatie zinloos was, toch weet ik zeker dat de patiënten die de behandeling hebben ondergaan een heel andere mening zijn toegedaan. Ik heb veel artsen opgeleid en ik heb het originele protocol voor intraveneuze chelatie opgesteld waarmee meer dan een miljoen patiënten probleemloos is behandeld. Maar afgezien van de vraag of het zinloos is of niet: vrijwel niemand van ons kan elke dag 3 uur lang bij een arts zitten om een intraveneuze chelatietherapie te volgen. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten. De orale chelatie is een doeltreffende, praktische en betaalbare manier om mensen te helpen met de afvoer van het overschot aan zware metalen uit het lichaam. En ik kan bewijzen dat zware metalen bij eenieder van ons voorkomen.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar ons kwikgehalte. In een rapport dat gepubliceerd werd in Linear Practice of Alternative Medicine (herfst 2001, issue 2: 181-187) heeft Poul Molher berekend dat er gemiddeld 40 miljoen kwikatomen in elke cel van het menselijk lichaam aanwezig zijn indien men gedurende een aantal jaren vullingen in de kiezen heeft.

Het lijkt me dan ook duidelijk dat iedereen een dagelijks oraal chelatieprogramma zou moeten volgen. En anders zou u moeten stoppen met vis eten, water drinken of ademen. Op die manier zetten we alles op alles om de gifstoffen dagelijks uit ons systeem te verwijderen, hopelijk nog voordat ze zich ergens solide vastzetten in ons lichaam. De orale chelatie maakt de intraveneuze chelatie veel effectiever. We beschikken over gegevens waaruit blijkt dat men nooit een intraveneuze chelatie zou moeten ondergaan zonder tegelijkertijd een oraal chelatieprogramma te volgen.

Wat is stikstofmonoxide en hoe verhoudt deze stof zich tot chelatie via EDTA?

Dr. Garry Gordon:
Er is aangetoond dat EDTA de aanmaak van stikstofmonoxide optimaliseert. Dit gegeven alleen al toont aan dat chelatie goed zou zijn voor iedereen. Stikstofmonoxide beschermt het hart, stimuleert de hersenen, doodt bacteriën, helpt de vorming van bloedpropjes voorkomen die verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de hartaanvallen en CVA's, versterkt het zuurstofgehalte in de weefsels en reguleert de bloeddruk en de doorbloeding van verschillende organen. De stof komt voor bij de meeste levende wezens en wordt gemaakt door verschillende soorten cellen.

Het was echt een sensatie toen men ontdekte dat deze kleine, eenvoudige luchtvervuiler die gevormd wordt door de verbranding van stikstof (bijvoorbeeld in uitlaatgassen), in ons lichaam zoveel belangrijke en vitale functies vervult.

In andere onderzoeken is bevestigd dat stikstofmonoxide, naast een heel scala aan andere functies, een belangrijk signaleringsmolecuul is voor het hart- en vaatstelsel. Wanneer stikstofmonoxide aangemaakt wordt door het endotheel binnen in de vaatwanden, dan zal het zich peilsnel verplaatsen door de celmembranen totdat het de onderliggende spierweefsels bereikt. Stikstofmonoxide stopt de spiersamentrekking, met als gevolg dat de aderen wijder worden. Op die manier beheerst stikstofmonoxide de bloeddruk en de verdeling van het bloed. Ook helpt het de vorming van bloedpropjes te voorkomen.

Als stikstofmonoxide zo belangrijk is voor de gezondheid van ons hart- en vaatstelsel, waarom nemen we dan niet elke dag stikstofmonoxide in, in plaats van EDTA?

Dr. Garry Gordon:
Het probleem van stikstofmonoxide is dat het als medicijn te krachtig is. Aan een dagelijks gebruik kleven risico's. Zo kunt u bijvoorbeeld van nitroglycerine, dat u onder de tong legt of sprayt om uw bloedvaten te verwijden, een stevige, kloppende hoofdpijn krijgen. Het gebruik van stoffen met een dergelijk effect is niet zonder gevaar. Maar als ik een manier kan vinden om uw lichaam exact de juiste dosis stikstofmonoxide te laten aanmaken (en ik denk dat dit kan door mijn orale chelatietherapie, omdat hiermee de stikstofmonoxideproducerende cellen worden gereinigd), dan zou dat fantastisch zijn. Uw lichaam is wel zo wijs om niet teveel te produceren, dus ik hoef me geen zorgen te maken dat er door het gebruik van EDTA een overdosis aan stikstofmonoxide ontstaat.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
EDTA

Doeltreffende chelaatvormer, praktisch en voordelig

www.supersmart.com
Ontdek ook
30-11-2016
Zit uw lichaam vol met giftige metalen?
Lood is een metaal dat niet in uw lichaam thuishoort. Voor de meeste andere metalen, zoals ijzer, koper, zink en mangaan, geldt dat ze in...
Lees verder
18-04-2011
Kwik speelt een rol bij de ontwikkeling...
In het nummer van 15 november 2010 van Alzheimer's Disease hebben onderzoekers een artikel gepubliceerd waaruit blijkt dat kwik een van de vele oorzaken is...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan