Home   >  Fytonutriënten  >  Het kruid met de...
21-09-2016

Het kruid met de sterkste kankerbestrijdende werking

CurcuminVan alle voedingsstoffen is het effect van curcumine op kanker het beste gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur.
Curcumine is een derivaat van kurkuma, het pigment waaraan curry haar oranje kleur te danken heeft. Dit uitvoerig bestudeerde bestanddeel heeft tal van gunstige werkingen voor onze gezondheid. Dankzij deze goed gedocumenteerde onderzoeken zit dit voedingssupplement in de lift. 100 gram kurkuma bevat 3 tot 5 gram curcumine.
In de Chinese en Indiase traditionele geneeskunst gebruikt men het kruid al eeuwenlang vanwege de geneeskrachtige werking. Curcumine staat vooral bekend om de ontstekingsremmende eigenschappen. Zoals u weet, vormen chronische ontstekingen een onderliggend probleem voor vele, zo niet alle chronische aandoeningen. Er is aangetoond dat curcumine de expressie van meer dan 700 genen beïnvloedt, wat voor een deel de vele gunstige effecten op de gezondheid zou kunnen verklaren.
Het heeft dan ook niet alleen een gunstig effect op kanker. Toch zal ik me vandaag in dit stuk richten op deze specifieke, kankerbestrijdende werking van curcumine. Aan het einde van dit artikel vindt u een lijst met preventieve maatregelen ter voorkoming van kanker die u zelf in uw dagelijkse leven kunt nemen.

Curcumine bij muizen effectief als bestrijder van een dodelijke hersentumor

In een artikel dat in juli 2011 verscheen in de Journal of Nutritional Biochemistry, leggen wetenschappers uit dat curcumine mogelijk in staat is een type dodelijke kanker, namelijk glioblastoom, te stoppen. Het onderzoek, dat uitgevoerd werd bij muizen, onderschrijft de observaties die reeds eerder waren gedaan. Wetenschappers ontdekten dat de stof de tumor bij 9 van de 11 dieren verkleinde (81%), zonder dat er sprake was van toxiciteit. (1)
Nog beter nieuws: curcumine tastte de gezonde cellen niet aan, hetgeen suggereert dat het zich specifiek op kankercellen richt. Ook ontdekte men dat curcumine samenwerkt met twee medicijnen die worden gebruikt bij de chemotherapie, waardoor de vernietiging van kankercellen nog effectiever werd.

De auteurs van het onderzoek melden:
"Samenvattend kunnen we stellen dat deze gegevens suggereren dat curcumine een potentiële werkstof is voor de behandeling van glioblastomen."

Een van de BESTE supplementen voor verschillende kankersoorten

Artsen zijn al jaren bekend met de potentiële kankerbestrijdende werking van curcumine. Van alle voedingsstoffen, is het deze stof waarover de meeste wetenschappelijke artikelen zijn verschenen omtrent de mogelijke kankerbestrijdende werking.
Een onderzoek dat in 2008 werd gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Cancer Prevention Research, meldde dat men had geobserveerd dat curcumine de bewegelijkheid en de verspreiding van borstkankercellen afremde doordat het de werking van alfa-6-bèta-4 integrine beperkte, hetgeen suggereert dat het zou kunnen werken als doeltreffende behandeling van tumoren met een te hoge alfa-6-bèta-4-expressie. (alfa-6-bèta-4 is gerelateerd aan de ontwikkeling van kanker doordat het bijdraagt aan de weerstand van cellen tegen apoptose en aan de ontwikkeling van metastasen). Apoptose betekent 'geprogrammeerde celdood': kankercellen hebben de bijzondere eigenschap dat ze niet doodgaan op het moment dat dit andere cellen dat doen, hetgeen bijdraagt aan de ontwikkeling van tumoren. (2)
Een onderzoek dat in 2009 in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Pharmacology verscheen, meldde dat men had geobserveerd dat curcumine de groei van kankercellen in de alvleesklier remde, en de gevoeligheid van cellen voor chemotherapie verhoogde. (3)
Een onderzoek uit 2009 toonde aan dat curcumine de celdood van longkankercellen bevorderde. (4)
Uit een in 2010 uitgevoerd onderzoek bleek dat curcumine in staat is zich specifiek te richten op de stamcellen van kanker. (5)

Hoe bestrijdt curcumine kanker?

In India wordt kurkuma (ook wel 'geelwortel' genoemd) heel veel gebruikt in de keuken. De prevalentie (de mate waarin een ziekte voorkomt) van de vier meest voorkomende kankers bij ons (darmkanker, borstkanker, prostaatkanker, longkanker), is er tienmaal zo laag. Zo komt prostaatkanker nauwelijks voor in India, terwijl het bij Europese mannen de meest gediagnosticeerde vorm van kanker is. Dit fenomeen wordt voor een deel toegeschreven aan de hoge kurkumaconsumptie in India. Het lijkt erop dat curcumine op verschillende manieren de strijdt met kanker aangaat:
  – het remt de proliferatie van tumorcellen;
  – het helpt uw lichaam gemuteerde cellen op te ruimen, zodat ze zich niet kunnen verspreiden in uw lichaam;
  – het remt de transformatie van een normale cel naar een kankercel;
  – het vermindert ontstekingen;
  – het voorkomt de ontwikkeling van bloedvaten die de tumor voeden;
  – het remt de aanmaak van een eiwit dat gezien wordt als essentieel voor de vorming van tumoren.

Wat is de beste soort kurkuma?

Om optimaal te kunnen profiteren van het vermogen van curcumine, kiest u een voedingssupplement met 100% curcumine, gewonnen uit gecertificeerde biologische kurkuma. Het dient ten minste 95% curcuminoïden te bevatten. De samenstelling mag geen toevoegingen of vulstoffen bevatten (stoffen die toegevoegd worden ten behoeve van de fabricage of de conservering), en de fabrikant dient een kwaliteitsgarantie af te kunnen geven over het gehele productieproces. Denk hierbij aan de grond waarop het product is verbouwd (deze mag niet vervuild zijn), aan de eisen voor de plantage, de manier van verbouwen, de selectieve oogstwijze en de productie en verpakkingswijze van het eindproduct.
Voor het koken kiest u bij voorkeur voor de pure 'kurkumapoeder', en niet voor de 'currypoeder'. Kies voor een biologisch product. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat currypoeder in verhouding tot kurkumapoeder veel minder curcumine bevat.

Tips voor het gebruik van curcumine

Op dit moment zijn er nog geen samenstellingen beschikbaar die kunnen worden gebruikt om kanker te bestrijden. Ook is het goed om te weten dat curcumine moeilijk opgenomen wordt in het lichaam en dat er hoge doseringen van nodig zijn. Een typische antikankerdosering kan wel 3 gram curcumine van een goed extract bedragen met een hoge biologische beschikbaarheid. Dit extract dient dan drie tot vier maal daags ingenomen te worden.
Om dit probleem te omzeilen, kunt u zelf een emulsie maken van curcuminepoeder. Meng een eetlepel curcumine met het geel van 1 of 2 eieren. Voeg een theelepel notenolie of gesmolten kokos toe. Gebruik een mixer om het te mengen tot een egale emulsie.
Een andere manier om de opname van curcumine te verbeteren, is het oplossen van een eetlepel curcuminepoeder in 12,5 cl kokend water (het water dient te koken wanneer u het poeder toevoegt; met lauw water is deze methode minder effectief). Nadat u het geheel 10 minuten heeft laten koken, heeft u een oplossing van 12% gekregen die u kunt opdrinken zodra deze is afgekoeld. Het mengsel heeft een houtachtige smaak. Denk er wel aan dat het curcuminegehalte geleidelijk aan afneemt. Na 6 uur bevat de oplossing nog maar 6%. Drink het mengsel dus binnen 4 uur op.
Pas op met vlekken: curcumine is een sterke gele kleurstof. Dit pigment kan niet-verwijderbare vlekken maken op stof, maar ook op andere (keuken)materialen, zoals plastic. Ga er dus voorzichtig mee om.

Kankerpreventie: 11 tips om het risico op kanker te verkleinen

De afgelopen dertig jaar is het aantal kankergevallen wereldwijd verdubbeld. Er bestaan schattingen die aangeven dat het aantal kankergevallen in 2030 zelfs verdrievoudigd zal zijn. Het is duidelijk dat we ons serieus zullen moeten buigen over de preventie van kanker.
Bij het indrukwekkende vermogen van curcumine om kanker te bestrijden, mag niet vergeten worden dat een gezonde levenswijze - en dus niet het slikken van grote hoeveelheden willekeurige supplementen - nog altijd de BESTE manier is om kanker alle kansen te ontnemen. Het is mijn overtuiging dat u de kans op kanker en andere chronische aandoeningen potentieel kunt elimineren, en dat u uw kansen op genezing radicaal kunt verbeteren, mocht u reeds ziek zijn, indien u de volgende strategieën toepast om alle risico's zo veel mogelijk te beperken:
  - Beperk de inname van suikers en zetmeelhoudende producten. Hierdoor zal uw lichaam weer een normaal insulinegehalte krijgen. Insuline speelt een rol bij de suikerstofwisseling. Het is een van de meest effectieve maatregelen die u kunt nemen om de kans op kanker te verkleinen. Verminder met name de consumptie van suiker, granen en aardappels. Verder is het belangrijk dat u fructose vermijdt (tarwestroop). Heeft u al kanker, dan is het belangrijk dat u de totale consumptie van fructose (uit alle bronnen) terugbrengt tot minder dan 10 gram per dag.
  - Zorg voor een optimaal vitamine D-gehalte, zodat het niveau tussen de 50 en 70 ng/ml blijft. Er is overweldigend wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat een tekort aan vitamine D een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van kanker. Onderzoekers op dit vakgebied schatten dat 30% van de sterftegevallen door kanker per jaar zou kunnen worden voorkomen indien de gehele bevolking over een optimaal vitamine D-gehalte zou beschikken. (6) Dat betekent voor u persoonlijk dat u de kans op kanker met de helft of meer kunt terugdringen, indien u zichzelf het hele jaar door voldoende blootstelt aan zonlicht. U kunt ook kiezen voor het gebruik van een oraal in te nemen vitamine D3-supplement, maar de zon blijft de beste oplossing. Indien u wordt behandeld voor kanker, dan is een hoger vitamine D-gehalte (tussen de 80 en 90 ng/ml) waarschijnlijk gunstig voor u.
  - Zorg voor regelmatige fysieke inspanning: er is overtuigend bewijs dat fysieke inspanningen de kans op kanker sterk verkleinen. Dit gebeurt vooral dankzij de verlaging van het insulinegehalte en de normalisering van het oestrogenenniveau. Zo kunnen vrouwen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, de kans op borstkanker ten opzichte van niet-actieve vrouwen met 20 tot 30% verkleinen. De inspanning hoeft niet intensief te zijn, integendeel: vaak bewegen door middel van gevarieerde activiteiten is het beste.
  - Periodiek vasten helpt bij het algehele genezingsproces en kan zelfs een verjongend effect hebben. Het helpt het lichaam zich te ontdoen van dode en zieke cellen en zorgt ervoor dat gifstoffen worden afgevoerd.
  - Verhoog het omega-3-vetzurengehalte uit dierlijke producten;
  - Eet veel groente, vooral biologische en verse groente. Neem bij voorkeur gekleurde groenten, met name groene bladgroenten en kruisbloemige groenten, zoals alle koolsoorten. Ook radijs en tuinkers zijn aan te raden, vanwege hun interessante kankerbestrijdende eigenschappen.
  - Zorg ervoor dat u zichzelf een techniek aanleert om te leren omgaan met negatieve emoties. Met negatieve emoties activeert u mogelijk uw kankergenen. 85% van alle kankers wordt veroorzaakt door slecht verwerkte emoties. Yoga-oefeningen, bidden, mediteren of sofrologie (ontspanningstechniek): het zijn bezigheden die u helpen uw geestelijke evenwicht te hervinden.
  - Zorg voor een gezond gewicht;
  - Slaap voldoende, en zorg voor een kwalitatief goede nachtrust;
  - Verminder de blootstelling aan toxines uit de omgeving, zoals pesticiden, huishoudelijke chemische producten, geurverspreiders, luchtvervuiling en plastic toxines, zoals bisfenol A.
  - Beperk het gebruik van de mobiele telefoon en andere draadloze apparaten. Wanneer u ze wel gebruikt, neem dan alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om uzelf te beschermen tegen elektromagnetische stralingen.
  - Let op de bereidingswijze en kies in plaats van bakken liever voor: pocheren, stomen of koken. Bakken op de barbecue moet absoluut vermeden worden.


Références :
(1) J Nutr Biochem. 2012 Jun;23(6):591-601.
(2) Cancer Prev Res (Phila). 2008 Oct;1(5):385-91.
(3) Mol Pharmacol. 2009 Jul;76(1):81-90.
(4) Biol Pharm Bull. 2010;33(8):1291-9.
(5) Cancer Lett. 2010 Jul 1;293(1):65-72.
(6) http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-08/uoc--ssm082107.php

Source :
Dr Joseph Mercola, "The Cancer-Fighting Spice So Potent - It Even Beat Brain Tumors in Mice...", 2011.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Curcuma

Phytosomen uit curcuma - Grote biologische beschikbaarheid
Een nieuw gepatenteerd curcuma-extract, met 29 maal grotere biologische beschikbaarheid!

www.supersmart.com
Natural Curcuma

Een superieur kurkuma-extract gestandaardiseerd in curcuminoïden

www.supersmart.com
Ontdek ook
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
21-08-2019
Aanmaak van een stof die veroudering tegengaat...
De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A 1 een stof die wordt aangemaakt...
Lees verder
10-06-2014
DIM (di-indolylmethaan) moduleert op een positieve wijze...
De zogenaamde kruisbloemige groenten, zoals broccoli, kool en spruitjes zijn de belangrijkste bron van krachtige fytonutriënten die in staat zijn het metabolisme van oestrogenen bij...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan