Home   >  Voeding voor de hersenen  >  Uw lichaam herstelt schade...
11-07-2018

Uw lichaam herstelt schade aan het DNA....terwijl u slaapt!

schade DNA Een groep onderzoekers heeft recentelijk aangetoond hoe belangrijk het is om 's nachts goed te slapen , aangezien dit het risico op kanker aanzienlijk kan verminderen.

De auteurs van het onderzoek waren met name geïnteresseerd in mensen die 's nachts werkten en die genoodzaakt waren overdag te rusten. Ze ontdekten dat de hoeveelheid melatonine die in het bloed van deze nachtwerkers circuleerde veel lager was dan bij mensen die overdag werkten. De nachtwerkers hadden echter ook lagere concentraties 8-hydroxygeoxyguanosine (8-OH-dG) in hun urine.

En juist dat was een hele interessante ontdekking: 8-OH-dG is namelijk een molecuul dat ontstaat nadat het lichaam de schade aan het DNA herstelt die is ontstaan door reactieve zuurstofsoorten. Hoe meer 8-OH-dG de urine bevat, hoe omvangrijker de herstelactiviteiten in het lichaam. Mensen die 's nachts werken lijken de schade die ontstaat aan het DNA minder effectief te herstellen. Deze schade kan op de langere termijn leiden tot kanker of vroegtijdige veroudering.

Melatonine dient niet alleen voor een goede nachtrust

Eigenlijk zijn deze twee ontdekking aan elkaar gelinkt: melatonine is een hormoon dat strong>uitsluitend wordt aangemaakt wanneer het donker is. Het wordt geproduceerd door de epifyse (de aanmaak gebeurt tussen 2u en 5u 's ochtends). Je zou kunnen zeggen dat de epifyse ons brein vertelt dat het tijd is om te slapen. Het brein reageert hierop door de slaap te stimuleren, maar ook door programma's op te starten die de schade repareren die de afgelopen uren zijn ontstaan als gevolg van de verschillende activiteiten (blootstelling aan schadelijke stoffen of aan zonnestralen, toegenomen stofwisseling,...).

Het opstarten van deze programma's wordt eveneens beïnvloed door de hoeveelheid melatonine die aangemaakt wordt: onderzoek toont aan dat melatonine de expressie zou reguleren van genen die specifiek betrokken zijn bij de reparatie van schade, en dan vooral de genen die de afscheiding van 8-OH-dG tot gevolg hebben. Het komt er dus op neer dat mensen die 's nachts werken, maar ook mensen die onvoldoende slapen of 's nachts teveel blootgesteld worden aan kunstlicht (zoals licht van schermen) vermoedelijk te lijden hebben onder hetzelfde fenomeen, namelijk: een verminderde aanmaak van melatonine. Het gevolg daarvan is dat de schade aan het DNA minder effectief gerepareerd kan worden.

De auteurs, die geen belang hadden bij de uitkomst van het onderzoek, onderstreepten het belang van een supplementinname van melatonine voor mensen die 's nachts werken. Een supplement wordt echter ook aangeraden voor mensen met slaapproblemen: al eerder is uit onderzoek gebleken dat mensen die niet voldoende slapen kunnen profiteren van een positief effect bij melatonine-inname. Het kan helpen sneller in slaap te vallen en langer te slapen. Ook kan het de kwaliteit van de slaap verbeteren. De wetenschapsraad van de EFSA erkende al in 2011 de wetenschappelijke effecten van melatonine op de inslaaptijd (Opinion reference 2011;9(6):2241) voor supplementen van 1 mg, zoals Melatonine 1 mg.

Maar de potentiële effecten die we hier noemden gaan veel verder, want in dit recente onderzoek gaat het over de verhoogde mate van bescherming die melatonine kan bieden in het kader van de reparatie van schade die op de langere termijn kanker, veroudering en verscheidene hart- en vaatziekten kan veroorzaken.

De belangrijkste studie in dit artikel:

Bhatti P, Mirick DK, Randolph TW, et al. Oxidative DNA damage during night shift work, Occup Environ Med Published Online First:26 June 2017. doi: 10.1136/oemed-2017-104414

Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan