Home   >  Fytonutriënten  >  Aanmaak van een stof...
21-08-2019

Aanmaak van een stof die veroudering tegengaat na vertering van granaatappel

vrucht der goden De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A1een stof die wordt aangemaakt bij de vertering van granaatappel een gunstige werking heeft. Granaatappel wordt ook wel de 'vrucht der goden' genoemd.

De stof die wordt aangemaakt ontstaat bij de laatste afbraakfase van de tannine van ellagzuur. In de granaatappel is deze antioxidant overvloedig aanwezig2,3. De omzetting van deze stof is per individu verschillend en hangt samen met de microflora in de darmen. Onderzoekers hebben geconstateerd dat sommige mensen meer van de stof produceren dan anderen. De wetenschappers vonden hiervoor niet echt een verklaring4. In elk geval is het een stof die de wetenschappers in hoge mate interesseert. Ze hebben geconstateerd dat de stof in vitro de levensduur verlengt van cellen van wormen, en dat zowel op de korte als op de lange termijn. Tijdens het onderzoek wisten de wetenschappers de mechanismen te doorgronden van dit gunstige effect: urolithin A zou het schoonmaakmechanisme van de mitochondriën als het ware een herstart geven. Dit proces is essentieel voor een normale werking van ons lichaam. Met het ouder worden neemt dit mechanisme echter af. De afname van dit mechanisme zou een rol spelen bij de geleidelijke aftakeling van de mens, met name op het gebied van de afname van de spiermassa bij ouderen. Dat laatste is een belangrijke mortaliteitsfactor5.
Het anti-verouderingseffect van deze stof bij de mens en moet nog bestudeerd worden, evenals de effecten van de stof op de verlenging van de levensduur. In afwachting van deze resultaten zullen we ons voor de inname van urolithin A nog even tevreden moeten stellen met het eten van verse granaatappel, of met de inname van gezuiverde supplementen (zoals Double Pomegranate). Maar als we even stilstaan bij de uitzonderlijk sterke werking van granaatappel als antioxidant 6 en de vele preventieve eigenschappen, dan is dat een acceptabele troost.


Bronnen :
1-Dongryeol Ryu, Laurent Mouchiroud et al. Urolithin A induces mitophagy and prolongs lifespan in C. elegans and increases muscle function in rodents. Nature Medicine, July 2016 DOI: 10.1038/nm.4132
2- Johanningsmeier, S.D. & Harris, G.K. Pomegranate as a functional food and nutraceutical source. Annu. Rev. Food Sci. Technol. 2, 181–201 (2011).
3- Espín, J.C., Larrosa, M., García-Conesa, M.T. & Tomás-Barberán, F. Biological significance of urolithins, the gut microbial ellagic acid–derived metabolites: the evidence so far. Evid. Based Complement. Alternat. Med. 2013,270418 (2013).
4-Tomás-Barberán, F.A., García-Villalba, R., González-Sarrías, A., Selma, M.V. & Espín, J.C. Ellagic acid metabolism by human gut microbiota: consistent observation of three urolithin phenotypes in intervention trials, independent of food source, age and health status. J. Agric. Food Chem. 62, 6535–6538 (2014).
5- Drummond, M.J. et al. Downregulation of E3 ubiquitin ligases and mitophagyrelated genes in skeletal muscle of physically inactive, frail older women: a crosssectional comparison. J. Gerontol. A Biol. Sci. Med. Sci. 69, 1040–1048 (2014).
6- Gil MI, Tomas-Barberan FA, Hess-Pierce B, et al. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. J Agric Food Chem 2000;48:4581-9.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Double Pomegranate

Fytonutriënt, antioxidant met vele gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Verrijkte samenstelling, nu nog completer.

www.supersmart.com
Ontdek ook
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
25-07-2016
Met deze ontdekking krijgt u er wellicht...
In het onderzoek naar de levensverwachting van de mens is een historische stap gezet. De westerse media hebben er nog geen aandacht aan besteed, maar...
Lees verder
02-08-2016
PQQ kunnen onze cellen verjongen
Het eerste anti-aging voedingssupplement dat de aanmaak van nieuwe mitochondriën een boost geeft en daarmee zorgt voor een langere levensduur van alle cellen. Wat zijn...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan