Home   >  Slanke lijn  >  Obesitas: de veelbelovende eigenschappen...
03-05-2017

Obesitas: de veelbelovende eigenschappen van broccoli

Broccoli Enige tijd geleden vertelden we u al over de goede eigenschappen van kool voor onze gezondheid. Opnieuw is aangetoond dat broccoli, rijk is aan voedingsstoffen en antioxidanten, een belangrijke therapeutische rol kan spelen. Dit keer zijn het Japanse onderzoekers die hebben aangetoond dat een bepaald bestanddeel in broccoli positieve effecten zou kunnen hebben bij obesitas. Deze ontdekking biedt nieuwe perspectieven, want obesitas is wereldwijd een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid geworden. In 2014 meldt de Wereld Gezondheidsorganisatie dat wereldwijd 1,9 miljard volwassenen last hebben van overgewicht, van wie er 600 miljoen lijden aan obesitas1. Dit zou overigens een verdubbeling zijn van het aantal in 1980. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de resultaten van de onderzoeken naar broccoli op de voet worden gevolgd door de wetenschappelijke en medische gemeenschap. Laten we het onderzoek dat verscheen in het blad Diabetes2eens nader bekijken.

Een nieuwe behandeling in de strijd tegen obesitas

De Japanse onderzoekers waren geïnteresseerd in een specifiek bestanddeel van broccoli, namelijk glucorafanine. Ze gingen uit van de hypothese dat dit molecuul zou kunnen inwerken op een specifieke kettingreactie in ons lichaam: Nrf2. Door Nrf2 (nuclear factor erythroid-2-related factor 2) te activeren, zou dit mechanisme de strijd tegen obesitas kunnen versterken. Dit is althans de conclusie die men heeft getrokken na onderzoek bij muizen. Het Nrf2-mechanisme zou obesitas doen afnemen en tegelijkertijd insulineresistentie beperken. Verschillende onderzoeksteams hebben geprobeerd een manier te vinden om deze kettingreactie te bevorderen en op die wijze obesitas te bestrijden. Dankzij deze nieuwe therapeutische benadering, hopen de onderzoekers chronische ontstekingen die aan de basis liggen van de ontwikkeling van obesitas te verminderen. Daarnaast tracht men de energiebalans van mensen met obesitas te verbeteren.

De veelbelovende resultaten van glucorafanine

Om de effecten van glucorafanine in broccoli te meten, gaven de onderzoekers muizen een vetrijke voeding. De supplementinname liet bemoedigende resultaten zien voor wat betreft het verminderen van obesitas en van steatose hepatitis, een aandoening die voorkomt bij mensen met diabetes en obesitas en bij alcoholisten. De wetenschappers toonden aan dat de muizen die een supplement hadden, ontvangen lagere plasmaconcentraties vertoonden van lipopolysacchariden, evenals een lagere concentratie van bepaalde bacteriën in hun darmflora. Daarnaast leek glucorafanine het energieverbruik te verhogen en de expressie van bepaalde proteïnes te doen stijgen. Het leek daarnaast in staat de expressie van lipogene levergenen te verminderen, de lipidenperoxidatie terug te dringen en bepaalde signaleringsroutes van ontstekingen te doen afnemen. Dankzij deze veelzijdige invloed zou glucorafanine uit broccoli obesitas kunnen beïnvloeden en verminderen. Daarnaast zou het de insulineresistentie doen afnemen, evenals een niet-alcoholische steatose hepatitis. De eerste resultaten zijn vergeleken met de effecten van een supplementinname van glucorafanine door muizen bij wie de Nrf2-route uitgeschakeld was. Uit deze vergelijking bleek dat glucorafanine inderdaad van invloed kon zijn op deze kettingreactie.

Hoewel aanvullend onderzoek nog noodzakelijk is, lijkt glucorafanine uit broccoli een serieuze bijdrage te kunnen leveren aan de inschakeling van het Nrf2-mechanisme, waardoor het obesitas zou kunnen verminderen. Het belang van broccoli als therapeutisch voedingsmiddel is met deze nieuwe ontdekking eveneens aangetoond. Het is dan ook niet voor niets dat er voedingssupplementen ontwikkeld zijn op basis van broccoli. Deze supplementen zijn samengesteld op basis van gestandaardiseerde broccoli-extracten en specifieke werkstoffen waardoor de gunstige effecten maximaal tot hun recht kunnen komen. Een uitstekend voorbeeld van een dergelijke samenstelling isBroccoli Sulforaphane Glucosinolate.



> Bronnen:
1. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), Obésité et surpoids, Aide-mémoire N°311, Juin 2016.
2. Naoto Nagata, Liang Xu, Susumu Kohno, Yusuke Ushida, Yudai Aoki, Ryohei Umeda, Nobuo Fuke, Fen Zhuge, Yinhua Ni, Mayumi Nagashimada, Chiaki Takahashi, Hiroyuki Suganuma, Shuichi Kaneko, Tsuguhito Ota, Glucoraphanin Ameliorates Obesity and Insulin Resistance Through Adipose Tissue Browning and Reduction of Metabolic Endotoxemia in Mice, Diabetes 2017 Feb; db160662.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Broccoli Sulforaphane Glucosinolate

Het meest geconcentreerde en meest stabiele extract van sulforafaan (10%);
1 capsule = 750 g rauwe broccoli.

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan