Home   >  Haar  >  Supplementinname van vitamine D...
04-03-2019

Supplementinname van vitamine D voor de behandeling van atopisch eczeem

eczema vitaminD Ons lichaam heeft vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichaam gebruikt de vitamine voor de opbouw van mineralen in de botten, de gewrichten en de tanden. Wat vaak minder bekend is, is de rol van vitamine D voor ons immuunsysteem. Voor veel wetenschappers is dit echter een werking die men nader onderzoekt, bijvoorbeeld in het kader van behandeling en preventie van allergieën en bepaalde vormen van eczeem. Er zijn tal van onderzoeken die het belang van een supplementinname van vitamine D hebben onderzocht met betrekking tot de behandeling van een bepaalde specifieke vorm van eczeem, namelijk atopisch eczeem. Dit wordt in het in 2016 verschenen wetenschappelijke blad Nutrients1 uitgebreid besproken.

Een veelbelovend alternatief voor de behandeling van atopisch eczeem

Eczeem is een veel voorkomende huidziekte die zich in verschillende vormen voordoet. Een van deze vormen is atopische dermatitis, oftewel atopisch eczeem. Wereldwijd wordt 5% tot 20% van de kinderen en 1% tot 3% van de volwassen erdoor getroffen2. Atopische dermatitis wordt gezien als een chronische ontstekingsziekte die wordt gekenmerkt door een zeer droge huid met ontstekingen die de huid beschadigen. Kenmerken van dit eczeem zijn rode, schilferende plekken en jeuk. De aangetaste huid is gevoeliger voor invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld voor bacteriële infecties. Op dit moment bestaan er verschillende behandelingen voor dit type eczeem, zoals crèmes en tabletten op basis van corticosteroïden. Hoewel de producten de ontstekingen verminderen, kunnen ze bij sommige patiënten bijwerkingen veroorzaken. De ontdekking van de gunstige effecten van vitamine D bij atopisch eczeem zouden dan ook een simpel, doeltreffend en veilig alternatief kunnen zijn.

Gunstige resultaten van de supplementinname van vitamine D bij atopisch eczeem

Er zijn verschillende studies die aantonen dat een supplementinname van vitamine D een significante verbetering teweeg kan brengen bij atopisch eczeem. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij wetenschappers van de universiteit van Konkuk in Zuid-Korea1 een aantal onderzoeken volledig herzien hebben. In dit onderzoek bestudeerden de wetenschappers een groot aantal gegevens over het gehalte van 25-hydroxy-vitamine D in het menselijke serum. 25-hydroxy-vitamine D is de vorm van vitamine D die men in het bloed meet wanneer men wil vaststellen of er al dan niet sprake is van een tekort aan vitamine D. Door de percentages van gezonde patiënten en patiënten met atopische dermatitis te vergelijken, waren de wetenschappers in staat aan te tonen dat de zieke proefpersonen een lager gehalte aan 25-hydroxy-vitamine D in hun bloed hadden. Gemeten over alle leeftijdsgroepen bleek er gemiddeld een verschil te zijn van 2,03 ng/ml. Bij de kinderen was het verschil nog groter, namelijk gemiddeld 3,03 ng/ml Gezien de resultaten van dit onderzoek besloten de wetenschappers het effect van een supplementinname van vitamine D bij atopische dermatitis te bestuderen. Ze gebruikten hiervoor de resultaten die ze verkregen op basis van metingen middels de methodes 'Scoring Atopic Dermatits' (SCORAD) en 'Eczema Area and Severity Index (EASI)' , waarmee de ernst van het atopisch eczeem kan worden vastgesteld. Uit hun studie bleek dat een supplementinname van vitamine D de ernst van atopisch eczeem zou kunnen verminderen. De herziening van deze gegevens bevestigt de groeiende belangstelling van wetenschappers voor een supplementinname van vitamine D bij atopisch eczeem.Bronnen:
(1) Min Jung Kim, Soo-Nyung Kim, Yang Won Lee, Yong Beom Choe and Kyu Joong Ahn, « Vitamin D Status and Efficacy of Vitamin D Supplementation in Atopic Dermatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis », Nutrients, 2016, 8(12), 789.
(2) Williams H, Robertson C, Stab://%20[%20Portugais%20]%20/tewart A, Ait-Khaled N, Anabwani G, Anderson R, Asher I, Beasley R, Bjorksten B, Burr M, et al., « Worldwide variations in the prevalence of symptoms of atopic eczema in the international study of asthma and allergies in childhood » J. Allergy Clin. Immunol, 1999, 103, 125–138.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Vitamin D3 5000 IU

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 voor een optimale absorptie

www.supersmart.com
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Vitamin D3 Spray 2000 IU

Een praktische vorm van D3 met een nauwkeurige en krachtige dosering

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-04-2019
Vitamine C: had Linus Pauling gelijk?
Zou u een man geloven die al tweemaal in zijn leven een Nobelprijs ontvangen heeft in twee verschillende categorieën? Waarschijnlijk wel, al was het maar...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
30-04-2018
Onderzoekers ontdekken waarom 1 op de 2...
Een zojuist gepubliceerd onderzoek in The Journal of American Osteopathic Association toont aan dat het lichaam vitamine D niet op de juiste wijze kan gebruiken...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan