
Deze vraag mag weleens gesteld worden. Waarom neemt u de moeite om 's ochtends op te staan? Wat drijft u om uit uw warme bed te stappen? U moest wel opstaan? Stelt u net als de meesten van ons het opstaan tot het allerlaatste moment uit? Staat u met tegenzin op en hoopt u dat de dag snel om is? Als u een van beide vragen met 'ja' beantwoord heeft, dan moet er iets gebeuren. En wel zo snel mogelijk! Hier leest u hoe u
weer zin krijgt in de dag, hoe u uw motivatie terugvindt en hoe elke dag uw goede humeur terugvindt. Laat het leven niet meer aan u voorbijgaan, maar geef de vermogens en talenten waarover u beschikt en die u diep van binnen kent de ruimte. Leef het leven dat u verdient.
Een moeizame start en een kleurloze dag: het kan ook anders
De manier waarop u 's ochtends wakker wordt en de minuten die erop volgen, bepalen voor een groot deel uw humeur en de manier waarop u zich tijdens de dag ontwikkelt. De manier waarop u zich tijdens de dag ontwikkelt, bepaalt hoe succesvol uw dag verloopt. We kleuren onze omgeving voor een groot deel in op basis van ons gevoel: uw dag ziet er anders uit naarmate u zich gestrest, of juist gelukkig voelt bij het wakker worden. Heeft u moeite met wakker worden en sleept u zich doelloos door de ochtend, dan is de kans groot dat het een vervelende, non-productieve dag wordt. Het uur dat volgt op het wakker worden, wordt dan ook gezien als de
Leidraad van de dag1. De mentale staat tijdens dat uur heeft een zeer grote impact op de manier waarop de verdere dag zich zal afspelen. Ook psychiaters geven dit aan: voor mensen die lijden aan een depressie is de ochtend het moeilijkste moment. Op deze manier men in een oneindige spiraal terechtkomen van een
kleurloos en monotoon bestaan: men wordt gedeprimeerd wakker en heeft geen zin om op te staan, men sleurt zich door een kleurloze of stressvolle dag en men gaat wanhopig slapen. De volgende dag begint de cirkel opnieuw...
Denkt u dat u hier niets aan kunt veranderen? Maar zou u het stiekem wel willen veranderen? Het lijkt zo voor de hand liggend: als u een ander leven wilt, moet u iets anders doen. Toch staan de meeste mensen 's ochtends op met hetzelfde gevoel: ze voelen zich uitgeblust en moe. Als het kon, zouden ze blijven liggen en doorslapen. En u, wat kiest u? Zou u ook het liefst doorslapen in plaats van op te staan en de dag vol energie te beginnen?
Het leven is een wonder, maar veel mensen zijn dat vergeten
De meesten onder ons vinden ons bestaan op deze aarde redelijk vanzelfsprekend. Maar het bestaan van ieder van ons is een waarlijk wonder. Van die beroemde wedloop van spermatozoïden (waaruit u bent ontstaan) tot aan de onwaarschijnlijke ontmoeting tussen uw ouders en de ontelbare keren dat een geslachtsgemeenschap niet tot een bevruchting heeft geleid: de kans dat u geboren zou worden was onmetelijk klein. Het is een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden die ons de kans heeft gegeven dit leven met een lach te leven. Het is een lot uit de loterij. Als een van onze voorouders gedood zou zijn voordat hij of zij gemeenschap zou hebben gehad, dan zou u er nu niet zijn. Wanneer u op deze statistische manier kijkt naar uw leven, dan zou u het leven alweer van de zonnige kant moeten zien. Het geschenk van het leven is een wonder. Wanneer gaat u genieten van
het mirakel van het menselijk leven? Moet men eerst het einde zien naderen voordat men inziet wat het leven ons allemaal te bieden heeft?
Wordt u 's ochtends wakker en drukt u simpelweg op de 'repeat-knop'? Goed gedaan, u heeft uw onderbewustzijn netjes geprogrammeerd. In dit programma is het idee opgeslagen dat u uw intenties, wensen en verlangens niet kunt omzetten in concrete acties. Het is aan dit programma te danken dat u uw dromen vergeet. U denkt 'Misschien ooit, op een dag....', en wacht tot het leven voor u beslist. Tot u op een dag wakker wordt en denkt: "hoe heeft het zo ver kunnen komen?" Wat is er erger dan op een dag op te staan met de gedachte dat u uw leven lang alles heeft uitgesteld en alles heeft afgewacht? Stelt u het uit om op te staan en blijft u doelloos in bed liggen, dan ontwikkelt zich bijkans een weerzin tegen het bestaan.
Van het ochtendwonder naar een opgeruimde houding: krijg weer plezier in het leven en geniet van elke dag
Waarschijnlijk bestaan er honderden manier om weer fitter, gemotiveerder en succesvoller te worden. Er zijn er echter twee die heel eenvoudig toe te passen zijn, en die gegarandeerd werken (al heeft men er wel een klein beetje discipline voor nodig). Ze zijn gebaseerd op 2 eenvoudige principes:
1)
Zet uw wekker een uur vroeger Ik zie u denken: "ik ben al helemaal geen ochtendmens", "ik heb niet minder, maar juist meer slaap nodig"!». Fysieke vermoeidheid en mentale vermoeidheid zijn echt twee verschillende dingen: deze methode, die geïntroduceerd is door de Personal Development Coach Hal Elrod
2zorgt voor
opmerkelijke resultaten. Deze coach is van mening dat we niet alles uit de dag halen omdat we niet voldoende tijd aan onszelf besteden. Om die reden raadt hij ons aan 's ochtends (u heeft reeds gelezen dat dit een belangrijk moment is) een uur te besteden aan activiteiten die ook door psychiaters en door wetenschappers worden erkend. U hoeft niet bang te zijn dat het u niet lukt om eerder op te staan: een van de verrassende tips van Elrod: overtuig uzelf ervan op het moment dat u gaat slapen dat u morgen
fit en energiek wakker wordt. Zeg tegen uzelf dat u vol overgave aan deze nieuwe routine gaat beginnen en dat u het leven niet meer aan u voorbij laat gaan. In plaats van te denken "Oh jee, ik kan nog maar 6 uur slapen" , zegt u vol overtuiging "Ik heb genoeg aan 6 uur slaap om er een boeiende dag van te maken".
Denk aan de kerstochtenden van uw jeugd: ondanks de vermoeidheid kostte het u geen enkele moeite om op tijd op te staan en te bekijken wat de kerstman voor u had meegebracht. Er wordt wel gezegd dat niemand het prettig vindt om vroeg op te staan. Maar het gevoel dat men voor dag en dauw is opgestaan, vindt men meestal heerlijk!
Wat gaat u doen
met het extra uurtje dat u nu heeft? Kies iets uit onderstaande activiteiten en maak er een ritueel van waarmee u de dag goed begint:
• Ga lezen - Lezen is een fantastische manier om uzelf te ontwikkelen. In dit tijdperk van smartphones is deze activiteit echter in de verdrukking geraakt. Ervaar opnieuw hoe lezen u tot rust kan brengen.
• Geniet van de stilte - Probeer 5 tot 10 minuten te genieten van de stilte en luister naar uw ademhaling. In het moderne leven is de stilte schaars geworden. Neem een moment de tijd om u af te sluiten van alle activiteit en luister naar uw hartslag. Het kost niets, en het geeft u rust.
• Houd een dagboek bij - Het maakt niet uit of u wel of geen goede schrijver bent. Door een dagboek bij te houden bevordert u het uiten van emoties en kunt u enige afstand nemen van alle gebeurtenissen in uw leven. Schrijf 's ochtends een paar regels in uw dagboek: u zult snel merken dat het u goed doet.
• Onderneem een fysieke activiteit. Moeten we nog iets zeggen over de voordelen van fysieke activiteiten op uw lichamelijke en geestelijke welzijn? Ga een stukje hardlopen, doe wat krachttraining of voer wat yogaoefeningen uit: wanneer u deze activiteiten uitvoert kort na het wakker worden, dan zorgen ze ervoor dat onze biologische ritmes weer gesynchroniseerd worden. Daar heeft u de hele dag voordeel van.
U kunt ook andere activiteiten ondernemen, mits ze bijdragen aan uw persoonlijke ontwikkeling. Het doel hiervan is dat u een aantal activiteiten onderneemt waarmee u voor uzelf een ochtendritueel ontwikkelt. U zult merken dat u al snel niet meer zonder kunt!
2)
Vanaf nu zorgt u voor een stortvloed aan positieve vibes. De methode van de 'Opgeruimde houding', die bekend werd door de auteur A. Bennani
3 berust op en belangrijk principe: hoe meer u zichzelf omringt met negativiteit (slecht humeur, veelvuldig klagen, negatieve instelling), hoe meer u ook daadwerkelijk redenen zult krijgen om negatief te blijven. "Een roos of een viooltje wachten niet met het loslaten van hun bloemengeur totdat er iemand langskomt om hen te bewonderen". Nee, zij doen dit heel natuurlijk, zonder dat ze ervoor beloond worden. Waarom? In werkelijkheid is het namelijk de bloem zelf die er het meeste baat bij heeft. Neem het besluit dat u vanaf nu positiviteit gaat uitstralen en u bent de eerste die ervan profiteert. Een collega of verkoper die een teken van vriendelijkheid ontvangt, een lach ziet of op een positieve manier aandacht krijgt zal dit waarschijnlijk aan u teruggeven. En dat gaat zo verder! Wanneer u 's ochtends met een lach op uw werk verschijnt, dan kan deze lach u 's avonds, wanneer u naar huis gaat weer begroeten, versterkt door een keten van positiviteit! Test het maar eens, u zult verbaasd zijn hoe besmettelijk zo'n lach is.
Roep de hulp in van natuurlijke producten: omega-3 en vitamine D zijn onmisbaar
Voordat we het gaan hebben over het gebruik van natuurlijke supplementen, waarvan de werking meestal wordt onderschat, wil ik uw aandacht vestigen op twee andere verschijnselen die uw moraal en uw humeur kunnen verbeteren.
-
stoppen met roken is goed voor het hele lichaam, maar het verbetert eveneens de mate waarin mensen lijden onder depressies en stress. Mensen worden minder prikkelbaar en krijgen een positievere houding
4.
-
(matige) blootstelling aan de zon verbetert het humeur aanzienlijk
5. De invloed van de seizoenswisselingen op het humeur is overigens goed gedocumenteerd. Mensen die wonen in een regenrijke omgeving vertonen duidelijkere depressieve symptomen (dit verschijnsel neemt toe naarmate er meer regen valt)6.
De informatie uit deze onderzoeken zou u moeten overtuigen te stoppen met het innemen van deze uiterst giftige stof (sommige mensen steken een sigaret op zodra ze wakker zijn). In plaats daarvan richt u zich op gezonde activiteiten, zoals joggen of wandelen.
Zoals ik al zei, zijn er twee natuurlijke producten die het u gemakkelijker maken
uzelf te veranderen en die zorgen voor een boost van uw moraal. Het mechanisme van de verandering van een gewoonte is in de psychiatrie een bekend fenomeen. Het bestaat uit 3 fases: De meeste mensen kunnen hun gewoontes maar moeilijk veranderen omdat ze niet weten dat de moeilijkheden die ze daarbij ervaren maar van tijdelijke aard zijn. Stopt men reeds in
fase 1 (die ongeveer 10 dagen duurt), dan blijft men denken dat het aanleren van de nieuwe gewoonte (vroeg opstaan) en het loslaten van de oude een lastige kwestie is. De eerste dagen zijn misschien spannend. De dagen daarna wordt het wat lastiger, omdat het lichaam er alles aan zal doen om deze verandering tegen te gaan. Het komt er dan op aan om vol te houden. Veel mensen geven in deze fase op. Ze proberen het opnieuw, en stoppen weer.
Dat is niet de juiste weg. Deze mensen weten niet dat de moeilijke eerste fase voorbij gaat en dat men deze korte periode even moet doorkomen. 10 moeilijke dagen op een heel mensenleven: zeg nu zelf, dat is toch niet teveel gevraagd?
Fase 2 duurt ongeveer 10 dagen en wordt gekenmerkt door een geleidelijke gewenning. U begint positieve effecten te merken en u wordt trots op uw progressie. Dan bereikt u vanzelf
fase 3, die gekenmerkt wordt door plezier. U bent er bijna!
Om echt te slagen, om uw moraal een boost te geven en uw motivatie sterk te houden, zijn er twee wetenschappelijk erkende natuurlijke producten die u in deze fase goed kunt gebruiken.
Supplementen die rijk zijn aan omega-3 hebben de meest veelbelovende eigenschappen. De studies die het vermogen hebben aangetoond van omega-3 om
depressieve klachten en stemmingsproblemen te verminderen7 zijn inmiddels niet meer te tellen. Een analyse van 13 verschillende onderzoeken heeft aangetoond dat omega-3 een effect heeft dat vergelijkbaar is met de resultaten van een meta-analyse van
antidepressiva8.
Maar dat is nog niet alles: uit een onderzoek dat de afgelopen maand verscheen, blijkt dat
depressieve personen een laag omega-3 gehalte hebben9. Dat is niet verbazingwekkend als men bedenkt dat de consumptie van omega-6/omega-3 in ons voedsel op dit moment een ratio heeft van 15/1, en dit oorspronkelijk bijna 1 was
10. Een dergelijke onbalans staat aan de wieg van vele 'moderne' aandoeningen, zoals auto-immuunziekten en verschillende kankersoorten.
Moeten we hier de andere, welbekende
en bewezen gunstige effecten van omega-3 nog noemen? Hier zijn ze, oordeelt u zelf: verbetering van de cognitieve vermogens
11, vermindering van de ontstekingsmarkers, voorkoming van verlies van grijze stof in de hersenen, vermindering van verouderingseffecten, verkleining van risico op hart- en vaatziekten
12, verbetering van aanpassing aan oefeningen
13, …
Uiteraard kan men het beste een supplement gebruiken met een natuurlijk product waarvan de werking is bewezen en waarvan men weet dat het afkomstig is van duurzame visvangst, zoals
Super oméga 3 bij Supersmart.com. Daarnaast dient men een aangepaste voeding te gebruiken, waarbij men er vooral op let om meer granen en producten uit de zee te eten. Hierdoor bereikt men een maximaal effect.
Waarom zou u ze niet toevoegen aan het menu van uw ontbijt (onderwerp van de volgende paragraaf), zodat u ook op de langere termijn kunt profiteren van de gunstige effecten?
Ook vitamine D kan u helpen, en dan met name de volgende producten:
Vitamin D3 5000 UI en
Vitamin D3 5000 UI om uw humeur te verbeteren en de verandering van uw gewoontes te ondersteunen
14. Deze vitamine, waarvan men niet zelden tekorten tegenkom, kan door het lichaam zelf worden aangemaakt met behulp van de zon. Zoals we al eerder opmerkten, hebben mensen die in een gebied met weinig zon wonen meer last van stemmingsproblemen en depressieve klachten..
Moeten we ontbijten om een goede start te maken?

Het ontbijt staat ter discussie. Er zijn verschillende theorieën waarin wordt gesteld dat het lichaam direct na het ontwaken klaar is voor een maaltijd (zelfs voor de grootste maaltijd van de dag). Wat is waar? Het ontbreekt de verdedigers van deze theorieën aan bewijzen (er zijn verscheidene onderzoeken die aangetoond hebben dat een ontbijt een maaltijd is als alle anderen is
15). Bovendien vergeten deze wetenschappers voor het gemak dat het gedrag rondom voeding over het algemeen niet volgens de mechanismen van het instinct werkt. Sociaal-culturele factoren, psychologische factoren en familie-omstandigheden spelen een veel grotere rol. Dat betekent dat u vòòr alles moet
luisteren naar uw lichaam. Heeft u 's ochtends geen honger? Eet dan niet. Vraag uzelf ook af of u de omstandigheden voor het ontstaan van honger heeft gecreëerd.
Een gedeprimeerd gevoel of een te krappe tijd voor de bereiding van een maaltijd zijn factoren die niet direct een hongergevoel stimuleren. Het is belangrijk om te weten dat er nog steeds veel onzekerheden zijn over de link tussen het ontbijt en de toename van het lichaamsgewicht
16. Over het verband tussen het ontbijt en de fysieke en cognitieve prestaties bestaat geen twijfel meer (denk bijvoorbeeld aan het leervermogen)
17,18. Een tekort aan glucose, een verschijnsel dat vaak ontstaat wanneer men een paar uur nuchter is, verstoort de hersenfuncties: de oplettendheid, de concentratie en het geheugen worden duidelijk trager. En wie wil de dag beginnen met afgenomen intellectuele en fysieke prestaties?
Het leven begint elke dag opnieuw. Mis de trein van verandering niet, want de bestemming is echt de moeite waard...
Bibliografie
1. Steve Pavlina, The Rudder of the Day : Personnal Development for Smart People, 2010.
2. Elrod H. Miracle Morning. The not-so obvious secret guaranteed to transform your life (before 8 a.m.), 2014.
3. Bennani H. La conviviale attitude au travail : 96 attitudes pratiques pour prendre soin de soi-même, des autres et de la planète, 2013.
4. Taylor G., McNeill Ann et al. Change in mental health after smoking cessation: systematic review and meta-analysis BMJ 2014; 348 :g1151
5. Leichtfried V et al, Intense illumination in the morning hours improved mood and alertness but not mental performance. Appl Ergon. 2015 Jan;46 Pt A:54-9.
6. O’Hare C et al. Seasonal and meteorological associations with depressive symptoms in older adults: A geo-epidemiological study. J Affect Disorders, 2016; 191: 172–179. doi: 10.1016/j.jad.2015.11.029.
7. Su KP, Matsuoka Y et al. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Prevention of Mood and Anxiety Disorders. Clin Psychopharmacol Neurosci. 2015 Aug 31;13(2):129-37. doi: 10.9758/cpn.2015.13.2.129.
8. Hallahan B1, Ryan T2 et al. Efficacy of omega-3 highly unsaturated fatty acids in the treatment of depression. Br J Psychiatry. 2016 Apr 21. pii: bjp.bp.114.160242.
9. Parletta N, Zarnowiecki D et al. People with schizophrenia and depression have a low omega-3 index. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2016 Jul;110:42-7. doi: 10.1016/j.plefa.2016.05.007. Epub 2016 May 13.
10. Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79.
11. Cutuli D. Functional and structural benefits induced by omega-3 polyunsaturated fatty acids during aging. Curr Neuropharmacol. 2016 Jun 13.
12. Rizos EC, Ntzani EE et al. Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: a systematic review and meta-analysis. J Am Med Assoc. 2012;308(10):1024–33. doi: 10.1001/2012.jama.11374.
13. Stiefel P, Ruiz-Gutierrez V, et al. Sodium transport kinetics, cell membrane lipid composition, neural conduction and metabolic control in type 1 diabetic patients. Changes after a low-dose n-3 fatty acid dietary intervention. Ann Nutr Metab. 1999;43(2):113–20. 14. Heidi May et al. Association of vitamin D levels with incident depression among a general cardiovascular population, American Heart Journal, Volume 159, Issue 6, June 2010, Pages 1037–1043
15. Tanya Zilberter, Eugene Yuri Zilberter. Breakfast: To Skip or Not to Skip? Front Public Health. 2014; 2: 59.
16. Cahill LE, Chiuve SE, Mekary RA. Skipping breakfast or eating late at night increases risk of coronary heart disease. Circulation (2013) 128(4):337–4310.1161/CIRCULATIONAHA.113.001474
17. Wurtman RJ, Judith J, Wurtman J. Determinants of the availability of nutrients to brain. Cereb Nut Energy Metab 1977; 1: 103-129.
18. Rampersaud GC, Pereira MA. Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. J Am Diet Assoc. 2005 May;105(5):743-60; quiz 761-2.