Home   >  Vetzuren (omega-3, omega-7...)  >  Supplementinname van omega-3-vetzuren zorgt...
12-05-2014

Supplementinname van omega-3-vetzuren zorgt in alle oorzaakscategorieën voor een lager overlijdensrisico

Omega 3 Op 25 december 2013 werden in het blad"Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease " de resultaten gepubliceerd van een meta-analyse, waarin gerandomiseerde proeven zijn verzameld met een duur van drie maanden tot vijf jaar. De resultaten tonen aan dat patiënten die lijden aan ziekten van de kransslagaderen, en die een supplement van omega-3-vetzuren innemen ongeacht de oorzaak van hun aandoening een lager overlijdensrisico hebben.

Onderzoekers van de Nanjing universiteit in China hebben een analyse uitgevoerd van veertien klinische gerandomiseerde onderzoeken waarbij 16.338 deelnemers betrokken waren die omega-3-vetzuren hadden ingenomen (EPA en/of DHA). Daarnaast was we er een controlegroep van 16.318 patiënten die een placebo innamen. De onderzoekers konden zo het effect evalueren van deze supplementinname op ernstige hart- en vaatproblemen, op plotseling overlijden door hartfalen en op overlijden door andere oorzaken. Bij de proeven waren patiënten betrokken die leden aan atherosclerose, angina pectoris, aandoeningen aan de kransslagaders, myocardinfarcten en ischemische hartaandoeningen.

De deelnemers die tijdens de volgperiodes van de proeven omega-3-vetzuren innamen, hadden over het geheel gezien een licht verlaagd risico op een ernstige hart- en vaatstoornis ten opzichte van de controlegroep.
Een diepgaande analyse, die werd beperkt tot de patiënten met atherosclerose (voordat er een hartaanval of hartfalen was geconstateerd), toonde aan dat deze groep ten opzichte van de placebogroep 51% minder kans had op het ontstaan van een ernstig hart- en vaatprobleem na het innemen van omega-3-vetzuren.
Daar komt bij dat een hogere dosering van omega-3 (meer dan 1 gram per dag) in verband werd gebracht met een risicoverlaging van 22% voor wat betreft het ontstaan van ernstige hart- en vaatziekten.

Patiënten die een omega-3-supplement hadden ingenomen, hadden gemiddeld genomen in vergelijking met de controlegroep eveneens een lager risico voor wat betreft: de overlijdenskans door hartziekten (-13%), de plotselinge overlijdenskans door hartziekten (-14%) en de overlijdenskans in het algemeen, ongeacht de oorzaak (-8%)

"Een opmerkelijke constatering naar aanleiding van onze meta-analyse is dat de supplementinname van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren bij patiënten met aandoeningen aan de kransslagaderen in verband kan worden gebracht met een significante verlaging van het overlijdensrisico" aldus YT Wen en zijn medewerkers.

De onderzoekers constateerden dat het gunstige effect van omega-3 op aandoeningen van de kransslagaders ook zorgde voor een verbetering van het lipidengehalte, de bloeddruk, de werking van het hart- en vaatstelstel, het prostanoïdengehalte, de bloedstolling en de reactie van het immuunsysteem.

Wen YT, Dai JH, Gao Q. Effects of Omega-3 fatty acid on major cardiovascular events and mortality in patients with coronary heart disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Dec 25. pii: S0939-4753(13)00308-6. doi: 10.1016/j.numecd.2013.12.004
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Super EPA

285 mg EPA en 39,19 mg DHA per softgel.

www.supersmart.com
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-05-2017
Diabetes type 1: nieuwe bemoedigende resultaten
Chinese onderzoekers hebben een belangrijke ontdekking gedaan voor de behandeling van diabetes. De eerste conclusies van hun onderzoek lijken er namelijk op te wijzen dat...
Lees verder
23-05-2017
Vervuiling in de stad: natuurlijke oplossingen die...
De afgelopen maanden zagen we verschillende vervuilingspieken, vooral wat betreft de vervuiling door fijnstof. Bij elk smogalarm volgden er vanuit de gezondheidsinstanties meer berichten over...
Lees verder
07-02-2018
Sporters gaan sneller met de juiste mineralen...
Kunnen sportprestaties al verbeteren na slechts een maand van supplementinname? Dit blijkt inderdaad te kunnen. Dat heeft een onderzoeksteam aangetoond. Voorwaarde is wel, dat men...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan