Home   >  Vitamines  >  Hoge vitamine C-waarden gerelateerd...
13-05-2014

Hoge vitamine C-waarden gerelateerd aan verlaagde kans op cerebrovasculair accident

Vitamin C In Frankrijk stond dit nieuws in alle kranten! Een vitamine C-tekort zou de kans op een CVA doen toenemen: "CVA-patiënten hebben tekort aan vitamine C"! Deze vitamine blijft ons verbazen…De informatie is afkomstig uit een Frans onderzoek dat gepresenteerd zal worden op de 66e jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Academie voor Neurologie. Deze bijeenkomst wordt eind april 2014 in Philadelphia gehouden.

Dit onderzoek toont overduidelijk aan dat een hoog vitamine C-gehalte in het bloed de kans op de meest gangbare vorm van een hemorragische beroerte kan verkleinen (de vorm waarbij er bloedingen in de hersenen optreden). Hoewel de hemorragische vorm van hersenbloedingen minder vaak voorkomt dan de ischemische vorm, wordt de hemorragische vorm vaker in verband gebracht met een grotere overlijdenskans.

Voor het verkrijgen van deze gegevens hebben de artsen van het universitaire ziekenhuis Pontchaillou in het Franse Rennes de vitamine C-waarden in het bloed van 65 patiënten die een hemorragische CVA hadden gehad vergeleken met de bloedwaarden van een aantal gelijkwaardige en gezonde testpersonen.

41% van de proefpersonen had een normaal vitamine C-gehalte, 45% had een laag vitamine C-gehalte en 14% had een waarde die beschouwd wordt als een tekort.
De personen die een CVA hadden gehad bleken gemiddeld over een veel lager vitamine C-gehalte in het bloed te beschikken (35,3 micromol per liter) dan de personen uit de controlegroep, die een normaal vitamine c-gehalte in het bloed hadden (56,2 micromol per liter). Ter vergelijking: personen die lijden aan scheurbuik - een ziekte die wordt veroorzaakt door een ernstig vitamine C-tekort - hebben een plasmagehalte van minder dan 11 micromol per liter aan vitamine C. Door dit tekort ontstaan er bloedingen in het lichaam.

Uit hetzelfde onderzoek bleek overigens dat een lager vitamine C-gehalte eveneens gerelateerd was aan een langer verblijf in het ziekenhuis.

"De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat een tekort aan vitamine C beschouwd kan worden als een risicofactor voor het ontstaan van dit type CVA, net als een te hoge bloeddruk, de consumptie van alcohol en overgewicht", aldus Dr, Stéphane Vannier, de auteur van dit onderzoek.

Hij voegt daar nog aan toe dat "er aanvullend onderzoek moet plaatsvinden om precies te begrijpen hoe vitamine C de kans op deze CVA verkleint" , bijvoorbeeld door aan te tonen dat vitamine C nauw betrokken is bij vele fysio-pathologische mechanismen, zoals de regulering van de bloeddruk of de vorming van collageen, een proces dat onmisbaar is voor het behoud van gezonde bloedvatwanden.

Dit helpt ons er nog maar eens aan herinneren dat vitamine C DE basis vormt voor elk orthomoleculair programma met supplementen. Door onze voeding alleen kunnen we niet het gewenste gehalte aan vitamine C bereiken, aangezien deze vitamine bijzonder kwetsbaar is. De vitamine is gevoelig voor warmte en gaat tijdens het bewaren vaak verloren.

Persbericht: www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/1240
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Triple C

Ascorbinezuur+Calciumascorbaat+Ascorbine palmitaat

www.supersmart.com
Ester C™ 600 mg

Een gepatenteerde niet-zure vorm van vitamine C die ontwikkeld is om langer te werken

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-04-2019
Vitamine C: had Linus Pauling gelijk?
Zou u een man geloven die al tweemaal in zijn leven een Nobelprijs ontvangen heeft in twee verschillende categorieën? Waarschijnlijk wel, al was het maar...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
30-04-2018
Onderzoekers ontdekken waarom 1 op de 2...
Een zojuist gepubliceerd onderzoek in The Journal of American Osteopathic Association toont aan dat het lichaam vitamine D niet op de juiste wijze kan gebruiken...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan