Home   >  Kanker   >  Activeer uw kankerbestrijdende genen...
03-11-2016

Activeer uw kankerbestrijdende genen

Onderzoeken bij muizen hebben aangetoond dat wanneer bepaalde genen worden geactiveerd, de levensverwachting kan toenemen met 45%.

Deze bijzondere genen, waarvan men denkt dat ze verantwoordelijk zijn voor de langere levensduur, zijn ook bij de mens aanwezig. Ze spelen in ons lichaam een identieke rol.

Dat betekent dat een mens onder bepaalde omstandigheden wel 125 jaar oud zou kunnen worden.

Het ontstaan van kanker tegengaan

Deze strategie berust op twee principes:
  1) het ontstaan van kankertumoren blokkeren
  2) de veroudering vertragen
Met het ouder worden neemt de kans op het ontstaan van kanker toe. Om het ontstaan ervan tegen te gaan, dient het gen P53 (oftewel het tumorsuppressorgen) geactiveerd te worden, evenals het gen P16, dat de mitose (celkerndeling) van ontregelde cellen reguleert.

Manuel Serrano, een Spaanse wetenschapper van het Spaanse kankerinstituut CNIO verklaart: "Wanneer men het P53-gen en het P16-gen activeert bij muizen, dan wordt de incidentie van kanker nagenoeg teruggebracht tot nul".

Ik vertel u zo meteen hoe u deze genen kunt activeren.

Maar alleen het voorkomen van kanker is niet genoeg om lang te kunnen leven. Ook het verouderingsproces zal vertraagd moeten worden.

De duur van het leven verlengen

In talrijke onderzoeken is reeds aangetoond dat het leven van verschillende soorten, waaronder de zoogdieren, verlengd kan worden door bepaalde specifieke genen te stimuleren. Tot op heden was deze techniek uitsluitend mogelijk door in te grijpen in het embryonale stadium, waarbij het genetische erfgoed definitief kon worden aangepast. Deze behandeling was bij de mens uiteraard niet toepasbaar.

Het team van het Spaanse onderzoekscentrum voor kanker (CNIO) heeft nu echter onder leiding van María Blasco1 aangetoond dat de levensverwachting bij volwassen muizen kon worden verlengd met behulp van een unieke behandeling die direct inwerkt op de genen van het volwassen dier. Deze therapie bleek uiterst doeltreffend te zijn en was ongevaarlijk voor de muizen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het medische blad EMBO Molecular Medicine. Het team van het CNIO behandelde samen met Eduard Ayuso en Fátima Bosch van het Centrum voor dierlijke biotechnologie en genentherapie van het UAB in Barcelona muizen die een en twee jaar oud waren. Volgens de auteurs van het onderzoek werd bij beide groepen een verjongend effect geconstateerd2.

De eenjarige muizen leefden gemiddeld 24% langer en de tweejarig muizen gemiddeld 13%. Bovendien zorgde de therapie voor een duidelijke verbetering in de gezondheidstoestand van de dieren. Het ontstaan van ouderdomsgerelateerde aandoeningen, zoals osteoporose, insulineresistentie en neuromusculaire stoornissen werd vertraagd.

De therapie bestond uit het toedienen van nieuwe telomerasegenen. Telomerase repareert de uiteinden van de chromosomen, de zogenaamde telomeren. Telomeren worden na elke celdeling een stukje korter. Telomerase zorgt ervoor dat de tijd van onze biologische klok als het ware wordt teruggedraaid: het vertraagt de celveroudering en de apoptose (celdood).

"Dit onderzoek toont aan dat het mogelijk is een genetische antiverouderingstherapie te ontwikkelen waarbij de kans op het ontstaan van kanker niet toeneemt, namelijk een therapie die gebaseerd is op de werking van telomerase", aldus de onderzoekers.

Op een natuurlijke wijze de telomerase en het tumorsuppressorgen stimuleren

Bij muizen worden het tumorsuppressorgen en de telomerase vandaag de dag via gentherapie gestimuleerd.

Het duurt misschien niet lang meer voordat dit ook bij de mens mogelijk is, maar niemand weet hoe lang dat nog duurt.

Er zijn echter ook natuurlijke producten waarmee men kan werken aan het verkrijgen van een vergelijkbaar effect, zoals:
  - Goudscherm (Bupleurum falcatum), een plant die behoort tot de familie van de Apiaceae; de plant heeft een stimulerende invloed op het tumorsuppressorgen P16;
  - Resveratrol, een beschermend bestanddeel dat aangemaakt wordt door de rode druif (en enkele andere planten) ter bescherming tegen parasieten; activeert het gen P53.
  - Astragaloside IV, een bestanddeel dat in uiterst geringe hoeveelheden voorkomt in de wortel van hokjespeul (Astragalus membranaceus); het wordt in de traditionele Chinese geneeskunst gebruikt en heeft de bijzondere eigenschap dat hettelomerase activeert en daarmee het korter worden van telomeren vertraagt. De cellen leven daardoor langer.

Bupleurum falcatum als boost voor het P16-gen

Bupleurum falcatum, oftewel goudscherm, wordt over het algemeen beschouwd als een ontgifter van de cellen, die chronische infecties en ontstekingen helpt bestrijden (met name bij hepatitis)

De populariteit van Bupleurum is de laatste tijd flink gestegen dankzij de resultaten die werden behaald bij de behandeling van kanker. De actieve werkstoffen zijn de saikosaponines A, B, C en D.

Met name de A-vorm blijkt interessant te zijn, maar helaas is deze stof bijzonder zeldzaam. Deze triterpenoïde glycoside is zeer zeldzaam en moeilijk verkrijgbaar. Men zou namelijk 50 g Bupleurum in moeten nemen om 4 mg saikosaponine A binnen te krijgen. Deze nieuwe, plantaardige substantie is dan ook geselecteerd en geïsoleerd om het tumorsuppressorgen P16 te activeren.

Er zijn verschillende studies waarin het immunosuppressieve effect van saikosaponine A is aangetoond3. Het remt namelijk op dosisafhankelijke wijze de groei en de activering van T-cellen aanzienlijk. Bovendien zet het kankercellen aan tot apoptose (celdood) via de mitochondriën4.

Onderzoekers ontdekten eveneens dat muizen met verschillende kankersoorten waarvan men het dieet uitsluitend aanvulde met saikosaponine A, veel langer leefden dan gezonde muizen!

Dit enthousiasmerende onderzoek bij dieren heeft op bepaalde oncologische afdelingen in ziekenhuizen in China al aanleiding gegeven tot de ontwikkeling van behandelingen bij de mens.

Resveratrol voor het activeren van het gen P53

Resveratrol en derivaten hiervan activeren het gen P535, 6. Resveratrol is een beschermend bestanddeel dat geproduceerd wordt door de rode druif (en enkele andere planten) ter bescherming tegen parasieten.

De onderzoekslaboratoria Biomol en de onderzoekers van Harvard Medical School hebben aangetoond in gistcellen dat resveratrol een gen activeert dat verantwoordelijk is voor een 'langere levensduur', waardoor de gistcellen tot 80% langer leefden. Het effect hiervan komt overeen met dat van het terugdringen van de calorie-inname: een middel waarvan is aangetoond dat het de levensduur verlengt. Net als calorierestrictie activeert resveratrol de 'sirtuïne-genen' (SIR, oftewel silent information regulator proteins)7. De met resveratrol behandelde gistcellen leefden ongeveer 38 generaties verder, tegenover 19 generaties bij de niet-behandelde gistcellen.

In een Oostenrijkse studie werd aangetoond dat resveratrol de ontwikkeling van uitzaaiingen in het bot bij bepaalde soorten kanker blokkeerde. Andere studies hebben laten zien dat de stof in sommige gevallen de resultaten van chemotherapie verbeterde. In tegenstelling tot veel andere medicijnen vernietigt resveratrol de gezonde cellen niet, maar beschermt ze juist.

Maar pas op: in rode wijn zit bijna geen resveratrol meer door het algemene gebruik van pesticiden. Vroeger was het gehalte nog 8 tot 10 mg per liter. U kunt echter een resveratrolextract kopen dat afkomstig is van de biologisch geteelde rode druif. Deze druif bevat alle actieve bestanddelen in een natuurlijke verhouding: polyfenolen, flavonoïden, anthocyanen, en oligomere pro-anthocyanen (OPC).

Astragaloside IV voor de activering van telomerase

Astragaloside IV komt in oneindig kleine hoeveelheden voor in de wortel van de hokjespeul (Astragalus membranaceus). Deze door de Chinese traditionele geneeskunst gebruikte plant wordt al eeuwenlang voorgeschreven als versterkend middel voor zieken en als beschermer tegen mogelijke infecties.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat astragaloside IV het bijzondere vermogen heeft om telomerase te activeren, waardoor het korter worden van de telomeren trager verloopt en de cellen langer kunnen leven.

In een onlangs gepubliceerd pilotonderzoek werden de effecten van het Astragalus membranaceus-extract onderzocht als 'activator' van telomerase. Het extract was ontwikkeld door patenthouder Geron Corporation. Dit onderzoek duurde een jaar. De deelnemers ontvingen naast de telomerase-activator een 'pack' met voedingssupplementen.

De activiteit van telomerase werd in verschillende celculturen gemeten. De resultaten toonden aan dat het gepatenteerde extract de telomerase in de keratinocyten, de fibroblasten en de immuuncellen op kweek matig activeerde.

In een subgroep van de deelnemers werd aan het begin en aan het einde van het onderzoek (na twaalf maanden) de lengte gemeten van de telomeren in de leukocyten. Hoewel de gemiddelde lengte van de telomeren niet was toegenomen, was er een aanzienlijke afname waar te nemen van het percentage aan korte telomeren.

Protocol

*Op dit moment beschikt men over nog onvoldoende gegevens om te kunnen komen tot een strikt toedieningsprotocol. Men kan echter de volgende dosering als uitgangspunt nemen:
  - een inname van 40 mg resveratrol per dag
  - een inname van 4 mg saikosaponine A in de avond en astragaloside IV in de ochtend.
- Waarschuwing voor gebruik: aangezien saikosaponine A een vaatverwijder is met een werking die vergelijkbaar is met niacine, dienen personen die coronaire vaatverwijders gebruiken, en zwangere en zogende vrouwen af te zien van het gebruik van saikosaponine A.

------------------------------
1-Maria A. Blasco, Bruno M., Bernardes de Jesus : CNIO scientists successfully test the first gene therapy against ageing‐associated decline. Fundación Centro Nacional de Investigaciones oncológicas Carlos III.
2-http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120514204050.htm
3-Wu W. S., Hsu H. Y. : Involvement of p-15(INK4b) and p-16(INK4a) gene expression in saikosaponin A and TPA-induced growth inhibition of HepG2 cells. Biochemical and biophysical research communications. Biochem Biophys. Res. Commun. 2001 Jul.; 13;285(2):183-7.
Yano H., Mizoguchi A., Fukuda K., Haramaki M., Ogasawara S., Momosaki S., Kojiro M. The herbal medicine sho-saiko-to inhibits proliferation of cancer cell lines by inducing apoptosis and arrest at the G0/G1 phase. Cancer research. Cancer Res.1994 Jan. 15;54(2): 448-54.
4-Sun Y., Cai T. T., Zhou X. B., Xu Q. : Saikosaponin A inhibits the proliferation and activation of T cells through cell cycle arrest and induction of apoptosis. International immunopharmacology. Int. Immunopharmacol. 2009 Jul.; 9(7-8):978-83. doi: 10.1016/j.intimp.2009.04.006. Epub 2009 Apr 16.
5-Carcinogenesis (1999) 20 (2): 237-242. doi: 10.1093/carcin/20.2.237
6-Life Sciences, Volume 72, Issue 1, 22 November 2002, Pages 23–34
7-Howitz K.T. et al. Small molecule activators of sirtuins extend saccharomyces cerevisiae lifespan. Nature. 2003 Sep 11; 425(6954): 191-6.
8-Ulsperger E et al, resvératrol pretreatment desensitises AHTO-7 human osteoblasts to growth stimulation in response to carcinoma cell supermatants. Intl J Oncol, 1999;15:955-99
9-Harley Calvin B. et al., A natural product telomerase activator as part of a health maintenance program. Rejuvenation Research. Online ahead of print: September 7, 2010. Doi: 10.1089/rej.2010.1085.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Astragaloside IV 98%

Absoluut het nieuwste op het gebied van anti-aging!

www.supersmart.com
Resveratrol Synergy

Nieuwe, nog krachtigere samenstelling met fisetin
Verbetert de biomarkers van veroudering en stimuleert de genenespressie voor een langer leven.

www.supersmart.com
Saikosaponin A

Nieuwe ontgifter voor cellen die gericht is op de genen zou kunnen bijdragen aan een langer leven.

www.supersmart.com
Ontdek ook
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
25-07-2016
Met deze ontdekking krijgt u er wellicht...
In het onderzoek naar de levensverwachting van de mens is een historische stap gezet. De westerse media hebben er nog geen aandacht aan besteed, maar...
Lees verder
21-08-2019
Aanmaak van een stof die veroudering tegengaat...
De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A 1 een stof die wordt aangemaakt...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan