Home   >  Immuniteit  >  Effecten van resveratrol op...
28-03-2013

Effecten van resveratrol op de levensverwachting en biologische markers van de ziekte van Alzheimer

Resveratrol is een polyfenol die hoofdzakelijk voorkomt in druiven en rode wijn. De stof versnelt de basisstofwisseling, vergroot de gevoeligheid voor insuline, stimuleert de biologische aanmaak van mitochondriën, bevordert het fysieke duurvermogen en vermindert de opslag van vetten bij muizen. Het zorgt voor een krachtige nabootsing van het effect van calorierestrictie doordat het de sirtuïnes (SIRT1) activeert. Uit recent onderzoek is gebleken dat het eveneens een preventieve invloed heeft op ouderdomsgerelateerde aftakelingsziekten van het zenuwstelsel en op de cognitieve stoornissen die ontstaan bij de ziekte van Alzheimer.

In een artikel dat eind 2012 werd gepubliceerd in het blad AGE maakten Spaanse onderzoekers melding van een hogere levensverwachting van muizen dankzij de inname van resveratrol. In dit onderzoek werd de rol van resveratrol onderzocht bij de zogenaamde 'normale muizen' (SAMR1) en bij 'speciale muizen'(SAMP8) die leden aan geheugen- en leerstoornissen, die neurologische problemen hadden en aandoeningen aan de hersenen vertoonden, en waarbij men een toename van het bèta-amyloïdegehalte constateerde. Er was bij deze muizen sprake van een enorme fosforylering van de tau-proteïne. Deze proteïne is kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer.

De muizen werden in groepen verdeeld en kregen ofwel normale voeding, ofwel voeding die verrijkt was met resveratrol toegediend. De SAMP8-muizen die de normale voeding toegediend kregen, hadden een levensverwachting van 10,4 maanden. In de controlegroep van SAMR1-muizen bedroeg de gemiddelde levensverwachting 17,8 maanden. Van de muizen die met resveratrol verrijkte voeding kregen toegediend vertoonden de SAMP8-muizen een langere levensduur, namelijk 14 maanden. De SAMR1-muizen die resveratrol kregen hadden een gemiddelde levensduur van 21,8 maanden. Daarnaast werden in post mortem analyses van de hersenen van de muizen die gevoed waren met extra resveratrol hogere SIRT1-gehaltes aangetoond, een eiwit dat geactiveerd wordt tijdens calorierestrictie.

Om het effect van resveratrol op de afbraak van het zenuwstelsel te bestuderen werden de SAMP8-muizen zeven maanden lang gevolgd tijdens de toediening van standaard voedsel of voedsel verrijkt met resveratrol. Aan het einde van dit onderzoek bleek dat de dieren die resveratrol toegediend hadden gekregen minder bèta-amyloïde plaques-ophopingen hadden. Bovendien hadden ze minder gefosforyleerde tau-proteïnes dan de groep die de standaard voeding zonder resveratrol had gekregen.

De bezoekers hebben dan ook kunnen constateren dat de supplementinname van resveratrol zorgt voor een toename van de gemiddelde en de maximale levensverwachting bij zowel de SAMP8-muizen als bij de SAMR1-muizen van de controlegroep. Daar dienen we nog aan toe te voegen dat resveratrol eveneens cognitieve problemen vermindert. Het heeft een beschermend effect op het zenuwstelsel, doordat het bèta-amyloïde plaques vermindert en excessieve fosforylering van de tau-proteïne afremt. "

Porquet D, Casadesús G, Bayod S, Vicente A, Canudas AM, Vilaplana J, Pelegrí C, Sanfeliu C, Camins A, Pallàs M, Del Valle J. Dietary resveratrol prevents Alzheimer's markers and increases life span in SAMP8. Age (Dordr). 2012 Nov 7.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Astragaloside IV 98%

Absoluut het nieuwste op het gebied van anti-aging!

www.supersmart.com
Cycloastragenol

Overwin het verouderingsproces, en verleng de duur van uw leven

www.supersmart.com
Telomeres Maintenance Formula

De levensduur verlengen door te voorkomen dat de telomeren korter worden.

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
25-07-2016
Met deze ontdekking krijgt u er wellicht...
In het onderzoek naar de levensverwachting van de mens is een historische stap gezet. De westerse media hebben er nog geen aandacht aan besteed, maar...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan