Home   >  Vetzuren (omega-3, omega-7...)  >  In een nieuw onderzoek...
24-01-2013

In een nieuw onderzoek is aangetoond dat supplementinname van omega-3 vetzuren die afkomstig zijn uit de zee de veroudering kunnen vertragen

Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in 'Brain, behaviour and immunity', ging de inname gedurende slechts vier maanden van omega-3 vetzuren uit de zee samen met een verlenging van de telomeren in de immuuncellen.

Telomeren zijn de dunne vezels aan het einde van de chromosomen die de chromosomen beschermen. Tijdens de celdeling dient het DNA van de chromosomen zich te dupliceren. Bij elke celdeling worden niet alleen de telomeren korter, maar wordt ook de levensduur beperkter. Er bestaat dus een sterk verband tussen de verkorting van de telomeren en celveroudering, en het ontstaan van ouderdomsgerelateerde aandoeningen. Wanneer de telomeren niet meer bestaan, wordt de cel vernietigd. Dit noemt men ook wel de 'geprogrammeerde celdood'.
In diverse eerdere onderzoeken werd al opgemerkt dat telomeren zeer gevoelig zijn voor oxidatiestress, en sommig experts verklaren dan ook dat de lengte van de telomeren een belangrijke marker zou kunnen zijn voor de biologische veroudering.

Het team van professor Jan Kiecolt-Glaser van de universiteit van Ohio en Elizabeth Blackburn (pionier op het gebied van onderzoek naar telomeren) benaderde 106 volwassenen met overgewicht. Deze personen werden ingedeeld in een van de volgende drie groepen: een groep die 2.5 g omega-3 per dag kreeg, een groep die 1.25 g omega-3 per dag kreeg, en een groep die een placebo kreeg.
De resultaten na 4 maanden van supplementinname in de vorm van omega-3 vetzuren toonde aan dat het F-isoprostanengehalte, een marker voor stressoxidatie, aanzienlijk was afgenomen bij de groepen die omega-3 hadden ingenomen.
Er werd in de drie groepen geen verschil geconstateerd voor wat betreft de telomerase, een enzym dat de kortste telomeren kan verlengen. Echter, een betere verhouding van omega-6/omega-3 is in verband gebracht met langere telomeren, hetgeen suggereert dat een gunstigere ratio tussen deze twee groepen vetzuren een directe impact kan hebben op de celveroudering.
Ook de ontstekingsmarkers waren met 10 tot 12% afgenomen bij de twee groepen die omega-3-supplementen hadden ingenomen. In de controlegroep daarentegen was het gehalte van deze markers met 36% gestegen. Deze constatering suggereert op overtuigende wijze dat ontsteking een parameter is die rechtstreeks van invloed is op de lengte van de telomeren.

Een supplementinname van omega-3 afkomstig uit de zee gedurende slechts 4 maanden zorgde voor een aanzienlijke toename van de lengte van de middellange telomeren, en werkte hiermee in op een van de belangrijkste processen van celveroudering. De resultaten uit dit onderzoek bevestigen de uitkomst van een eerder onderzoek dat gepubliceerd werd in 2010. Daarin werd aangetoond dat een hoog omega-3-gehalte in ons lichaam de celveroudering bij patiënten met coronaire aandoeningen kan vertragen.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Telomeres Maintenance Formula

De levensduur verlengen door te voorkomen dat de telomeren korter worden.

www.supersmart.com
Ontdek ook
25-07-2016
Met deze ontdekking krijgt u er wellicht...
In het onderzoek naar de levensverwachting van de mens is een historische stap gezet. De westerse media hebben er nog geen aandacht aan besteed, maar...
Lees verder
21-08-2019
Resveratrol: nieuw onderzoek bevestigt het enorme potentieel...
Onderzoekers van de universiteit van Exeter zijn er in geslaagd om afstervende cellen in een laboratoriumopstelling te verjongen 1 dankzij een molecuul dat reeds bekend...
Lees verder
02-08-2016
PQQ kunnen onze cellen verjongen
Het eerste anti-aging voedingssupplement dat de aanmaak van nieuwe mitochondriën een boost geeft en daarmee zorgt voor een langere levensduur van alle cellen. Wat zijn...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan