Home   >  Vermoeidheid  >  Cordyceps sinensis, doeltreffendheid aangetoond...
20-10-2015

Cordyceps sinensis, doeltreffendheid aangetoond in verschillende onderzoeken

Cordyceps Cordyceps sinensis, ook wel Chinese cordyceps genoemd, is een paddenstoel die voorkomt in het hooggebergte van China. In de traditionele Chinese geneeskunst wordt de paddenstoel gebruikt als krachtige ondersteuning tijdens het herstel van een patiënt, als middel tegen stress en vermoeidheid, als stimulans voor het immuunsysteem en de seksuele activiteit, ter vertraging van het verouderingsproces, als fysieke en vitale energieboost, maar ook als ondersteuner voor de werking van lever, nieren en longen. Er is een groot aantal onderzoeken uitgevoerd, met name naar de stam Cs-4. Hierbij werden de adaptogene effecten aangetoond. Ook werd de gunstige werking ontdekt van de paddenstoel bij lever- en nieraandoeningen, bij ademhalingsproblemen, en bij problemen op het gebied van de seksualiteit. Ook bleek de stam het immuunsysteem en de fysieke prestaties te beïnvloeden.

In vroegere tijden werd de Cordyceps sinensis gebruikt in het Paleis van de Chinese keizer; men schreef de paddenstoel eigenschappen toe die leken op die van ginseng. Men gebruikte de Cordyceps sinensis om het lichaam te laten aansterken na extreme vermoeidheid of na een langdurige ziekte. Ook werd Cordyceps ingezet bij impotentie, zwaarmoedigheid of pijn in de rug.
In de westerse wereld kreeg men begin jaren 90 van de vorige eeuw belangstelling voor de Cordyceps, omdat men het succes van de Chinese atleten toeschreef aan het eten van deze paddenstoel.

Meer dan 30 jaar onderzoek

De natuurlijke cordyceps (wilde Cordyceps sinensis) was zeldzaam, en dus onderzochten Chinese wetenschappers de levensloop van de paddenstoel. Ze wilden een techniek ontwikkelen waarmee men de fermenteerbare stof kon isoleren. Het Instituut voor medicinale grondstoffen in Beijing startte eind jaren 70 een onderzoeksprogramma van 10 jaar naar Cordyceps sinensis. Een van de resultaten van het programma was het isoleren van een variant van Cs-4 (Paecilomyces hepiali Chen) uit de wilde Cordyceps sinensis. Sinds deze isolatie in 1982 is het fermentatieproduct van de Cs-4 in China uitvoerig onderzocht. Er zijn meer dan 2000 patiënten met verschillende aandoeningen betrokken geweest bij klinische onderzoeken. De resultaten laten zien dat Cs-4 zeer doeltreffend en veilig is, en dat de overeenkomst met de wilde Cordyceps sinensis groot is.

Meer energie en verbetering van fysieke prestaties en bij dieren

Enkele onderzoeken bij dieren hebben uitgewezen dat Cordyceps de ratio adenosinetrifosfaat (ATP)/anorganisch fosfaat verhoogt met 45 tot 55%; dit kan worden beschouwd als een gunstige invloed als het gaat om het energieniveau en de mogelijke stimulerende werking voor fysieke prestaties (Manabe et al., 1996).

Bovendien waren muizen die gevoed werden met Cordyceps, en die gehouden werden in een omgeving met een extreem laag zuurstofgehalte in staat effectiever om te gaan met de zuurstof (een toename van 30 tot 40%); zij verdroegen het zuurstofgebrek beter en leefden tweemaal zo lang als de controledieren (Lou et al., 1986). Deze resultaten suggereren dat de Cordyceps het bio-energetische level zou kunnen verbeteren doordat het inwerkt op het inwendige mechanisme dat zorgt voor de balans. Dit effect zou ervoor zorgen dat dieren hun zuurstofinname beter kunnen beheersen in situaties waarin de hoeveelheid zuurstof te laag en ze de basale energieregulering die nodig is voor lichamelijke inspanning beter kunnen reguleren.

Recent onderzoek heeft deze resultaten bevestigd en aangetoond dat Cordyceps het ATP-gehalte in de cel vergroot (Guowei, 2001) en het gebruik van zuurstof doet toenemen (Jia-Shi Zhu, 2004).

Bestrijdt vermoeidheid bij oudere patiënten

Een van de bekendste effecten van Cordyceps sinensis, is waarschijnlijk het vermogen om vermoeidheid te bestrijden. Een oude legende die in de Himalay wordt verteld, spreekt over de manier waarop deze werking werd ontdekt. Het verhaal gaat ver in de tijd terug, toen de stammen van de Tibetaanse en Nepalese bevolking hun dieren nog lieten grazen op de weides van het hooggebergte. De herders zagen hun geiten en jaks een soort bruine champignon eten die leek op een soort gras, en die groeide op de kop van rupsen. Wanneer de dieren dit vreemde ding hadden gegeten, werden ze speels en begonnen ze, vervuld met wellust, achter de andere schapen en jaks aan te jagen. De bevolking moet onder de indruk zijn geweest van deze krachtstoename bij de dieren. Ze beginnen de paddenstoel te verzamelen en te eten.

Cordyceps sinensis lijkt vooral voor meer energie te zorgen bij personen die niet van hun optimale energieniveau kunnen profiteren. Bij getrainde, professionele sporters is het effect minder.
Uit een aantal klinische studies die in China werden uitgevoerd bij voornamelijk oudere patiënten die gebukt gingen onder vermoeidheid of onder andere klachten die gerelateerd waren aan het verouderingsproces, bleek dat Cordyceps leidde tot aanzienlijke verbeteringen op het niveau van de vermoeidheid. Het zorgde dat de proefpersonen beter in staat waren om te gaan met lagere temperaturen; het verbeterde hun geheugen en hun cognitieve vermogen, evenals hun seksuele gedrag (Wen, 1993 ; Zhang et al., 1995).

Over het geheel genomen, bleek Cordyceps voor een verlichting van 80 tot 90% van de vermoeidheidsklachten te zorgen. Naast het effect dat Cordyceps heeft op het energieniveau - een werking die waarschijnlijk te danken is aan de hoeveelheid adenosine - bracht de paddenstoel bij muizen een effect teweeg dat leek op dat van steroïde seksuele hormonen. Dit zou een verklaring zijn voor de toename van het libido, een verschijnsel dat in verschillende onderzoeken met oudere proefpersonen werd waargenomen.

Verbetert het vermogen om een fysieke inspanning te verrichten

In een klein onderzoek, dat werd gepresenteerd op een jaarlijks congres van het Amerikaanse sportcollege in 1999, hadden onderzoekers aangetoond dat de inname van Cordyceps sinensis (Cs-4 Cordymax) gedurende zes weken leidde tot een toename van de maximale zuurstofopname en een verhoging van de anaerobe drempel bij ouderen, hetgeen kan zorgen voor een verbetering op het gebied van fysieke prestaties en een toegenomen vermogen om vermoeidheid tegen te gaan.
Er is een dubbelblinde placebogecontroleerde studie uitgevoerd bij 131 gezonde, vrijwillige proefpersonen die een zittend leven leidden. Het ging om mannen en vrouwen tussen de 40 en 70 jaar. Voorafgaand aan de 12 weken van inname van Cordymax Cs-4, halverwege en na de inname werd het vermogen gemeten om fysieke inspanningen te verrichten. Het duurvermogen en de veranderingen in de stofwisselingsprocessen als gevolg van de inspanning werden eveneens gemeten.
De resultaten toonden bij personen die het supplement hadden ingenomen een verhoging van 5,5% van de maximale zuurstofopname (VO2-max). Bij de controlegroep bleek dit slechts 2,2% te zijn, hetgeen suggereert dat Cordymax het anaerobe vermogen vergroot.

De tijd voor het verkrijgen van de VO2-max was toegenomen met 4,1%, hetgeen de toename van de fysieke kracht lijkt aan te tonen tijdens de aerobe inspanning. Ook de prestaties op het gebied van het uithoudingsvermogen namen toe, en de vermoeidheid nam af.

Gunstige effecten voor duursporters

Californische onderzoekers hebben een dubbelblinde placebogecontroleerde studie opgezet van zes weken, om het effect te kunnen bepalen van een dagelijkse supplementinname van 4,5 g Cordymax Cs-4. De wetenschappers bestudeerden bij sporters met een uitstekende lichamelijke conditie het zuurstofgebruik, de anaerobe drempel en de hartslag tijdens trainingen op de loopband op maximaal of sub-maximaal niveau. Dertig mannelijke sporters, hardlopers en duursporters uit verschillende disciplines ontvingen Cordymax Cs-4 of een placebo. Voor en na de periode van supplementinname, voerde elke proefpersoon een maximale inspanningstest uit op de loopband. De volgende dag deed dezelfde sporter een sub-maximale test (60 minuten op 70% van de VOS-max).

De resultaten toonden aan dat, in vergelijking met de placebo, de supplementinname een gewichtstoename voorkwam tijdens de training, de sub-maximale hartslag en het lactaatgehalte in het bloed naar beneden bracht tijdens de inspanning, het vetmetabolisme verhoogde en zo het gebruik van glycogeen in de spieren tijdens langdurige inspanning verminderde. De resultaten lijken aan te tonen dat een supplementinname van Cordymax Cs-4 gunstige effecten kan hebben voor de bloedsomloop en het metabolisme tijdens de sub-maximale inspanning van duursporters.

Een recent onderzoek heeft echter aangetoond dat Cordyceps sinensis bij uitstekend getrainde profsporters geen gunstig effect had de prestaties. Dit in tegenstelling tot de vele studies die zijn uitgevoerd bij niet-professionele sporters. Deze sporters waren wellicht al op de top van hun prestatieniveau, waardoor de toename van de beschikbare ATP of de beïnvloeding van het zuurstofgebruik bij hen fysiologisch geen effect had.

Het lijkt er dan ook op dat Cordyceps ons die extra dosis energie kan geven die we nodig hebben om de stress van ons moderne dagelijkse bestaan aan te kunnen.

Gunstig voor ons ademhalingsstelsel

Cordyceps wordt al lange tijd gebruikt voor de behandeling van chronische bronchitis, met name bij ouderen. Ook bij astma, COPD, tuberculose en andere aandoeningen aan het ademhalingsstelsel wordt al langere tijd gebruik gemaakt van Cordyceps. Cordyceps dankt zijn goede reputatie als beschermer van de longen aan het feit dat het in staat is het zuurstofgebruik van het lichaam te verbeteren.
Uit onderzoek blijkt dat Cordyceps sinensis de samentrekkingen van de luchtpijp vermindert. Dit is met name belangrijk voor astmatische patiënten die op die manier meer lucht in hun longen krijgen.

Een van de interessante farmacologische effecten van Cordyceps op het ademhalingsstelsel, is de invloed van Cordyceps op het ophoesten van slijm. Preklinische studies bij dieren hebben laten zien dat een extract van Cordyceps Cs-4 bij ratten zorgt voor een toename van de secretie via de luchtpijp die het ophoesten gemakkelijke maakt, en waarbij de piek twee uur na de inname van het supplement ligt. Ook is aangetoond dat Cordyceps een verzachtende werking heeft bij hoesten. Een behandeling met Cordyceps Cs-4 bleek ook bij muizen met een voor het experiment opgewekte hoest doeltreffend te werken. Het effect kwam overeen met dat van 60 mg codeïne per kg.

In een gecontroleerde klinische studie van patiënten die leden aan ziekten aan de ademhalingsorganen, bleek dat de patiënten zich fysiek sterker voelden nadat zij een maand lang Cordyceps sinensis hadden ingenomen. Een aantal van hen was zelfs in staat 20 meter te rennen. De behandeling met Cordyceps Cs-4 bleek zeer doeltreffend te zijn. 82,9% van de personen die het supplement hadden ingenomen ervaarde een verbetering, tegenover 40,2% in de controlegroep.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Cordyceps Cs-4

Het geheime wapen van Chinese atleten, met wetenschappelijk bewezen werking

www.supersmart.com
Ontdek ook
05-10-2015
ATP: onmisbaar voor onze cellen, onmisbaar voor...
Wanneer de aanmaak van ATP met het klimmen der jaren afneemt, kan dit leiden tot een verstoorde werking van organen en spieren. Door een orale...
Lees verder
19-03-2018
Neerslachtig door de donkere dagen? Op zoek...
In de periode van de winter naar de lente, zien we dat veel mensen zich somber voelen en gaan piekeren. Naast de werkdruk is er...
Lees verder
08-06-2017
Zorg voor het welzijn van je lichaam
Op zaterdag 10 juni 2017 is het voor de derde keer Internationale dag van de wellness. Deze dag wordt wereldwijd in meer dan 90 landen...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan