Home   >  Slaap  >  Picamilon: gunstig voor de...
26-01-2015

Picamilon: gunstig voor de stofwisseling van ons brein

Picamilone Picamilon is een ingenieuze combinatie van GABA (gamma amino-boterzuur) en niacine (vitamine B3) in een en hetzelfde molecuul. Door een chemische verbinding heeft men nu een stof ontwikkeld die een groot aantal nieuwe, gunstige effecten heeft, met name op de cognitie. Deze combinatie van stoffen werkt krachtiger en langer dan wanneer men vitamine B3 of GABA apart zou innemen. Onderzoeken die zijn uitgevoerd door Russische wetenschappers tonen aan dat Picamilon de doorbloeding van de hersenen verbetert, de controle over het zenuwstelsel gunstige beïnvloedt, de hersteltijd na gedane arbeid verkort, de bloeddruk verlaagt en het geheugen versterkt. Picamilon wordt onder andere gebruikt bij vermoeidheid, irritatie, depressies, een laag energieniveau, angst of excessief alcoholgebruik.

De modificering van veelgebruikte vitamines is een nieuwe trend die past bij de onophoudelijke zoektocht naar nieuwe behandelstoffen.
Deze op vitamines gelijkende stoffen hebben een aantal voordelen: ze hebben een breed werkingsspectrum, dringen gemakkelijk door de celmembranen, zijn niet of nauwelijks toxische en hebben weinig bijwerkingen.
Het brede werkingsspectrum van deze stoffen is niet alleen gerelateerd aan hun invloed op niet-specifieke, metabole processen, maar ook op hun invloed op de diverse systemen van neurotransmitters.
Vitamine B3 is gekozen als transporteur van het molecuul GABA vanwege zijn sterke farmacologische eigenschappen, zijn lage toxiciteit en zijn grote biologische beschikbaarheid. Het lag voor de hand om aan te nemen dat de combinatie van vitamine B3 en GABA zou leiden tot een wederzijdse versterking van beide stoffen.

Verbetert de doorbloeding in de hersenen

Onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat Picamilon een positieve invloed heeft op de doorbloeding in de hersenen.
Het is een krachtige vaatverwijder die de doorbloeding aanzienlijk doet toenemen. Zo geven Russische onderzoekers aan dat het effect van picamilon op de hersenen zelfs groter is dan dat van hydergine, vinpocetine en xanthinol nicotinaat.
De werking van picamilon op de doorbloeding van de hersenen is onderzocht bij katten en konijnen die bij bewustzijn waren en bij katten die onder narcose waren gebracht. Picamilon stimuleert de doorbloeding in de hersenen en vermindert de spanning van de bloedvaten in de beide vaatsystemen van onze hersenen. Bij alle dieren zorgde Picamilon voor een toegenomen doorbloeding. Bij de dieren die bij bewustzijn waren, nam de doorbloeding sterker toe dan bij de katten die onder algehele narcose waren gebracht. Picamilon verlaagde de bloeddruk. Deze effecten deden zich steeds op dezelfde wijze voor, en waren gelijk bij de orale en bij de intraveneuze toediening.
Het vaatverwijdende effect van Picamilon is veel krachtiger en duurt veel langer dan bij het gebruik van uitsluitend GABA of vitamine B3.
Bij een vergelijkbaar experiment had de intraveneuze toediening van 10 mg/kg GABA geen enkel effect op de doorbloeding in de hersenen. Pas bij de toediening van 300 mg/kg van deze stof zag men een effect op de vaatverwijding. Dit effect duurde slechts drie tot vijf minuten. Bij een zeer hoge dosering (50 tot 100mg/kg) zorgt vitamine B3 ervoor dat de doorbloeding met 5 tot 10% toeneemt.

Een kalmerend middel zonder sedatieve werking

Picamilon blijkt bij lage doseringen een kalmerende werking te hebben. Bij een dosering van 1mg/kg voorkomt het de negatieve gevolgen van emotionele stress. Het normaliseert bij katten de reactie van deze dieren wanneer ze in de war zijn door agressie of angst. Bij ratten heeft de stof, net als diazepam, een remmende invloed op agressie die ontstaat als gevolg van territoriumdrift.
Onderzoeken hebben aangetoond dat hoge doseringen van Picamilon (80 tot 160 mg/kg) net als amfetaminen de autostimulatiedrempel verlagen en gelijktijdig het aantal autostimulaties verminderen. Bij gevallen waarin sprake was van anesthesie is de stimulerende werking aangetoond. In een dosering van 100 mg/kg deelt de stof de duur van het effect van het sedatieve middel natrium hexobarbital met de factor 1,7. Het vermindert het anesthesiologische effect van thiopental met de helft.
In tegenstelling tot tranquilizers heeft Picamilon geen ontspannend effect op de spieren. Ook leidt het niet tot sufheid of lethargie. Wanneer men de normale dagelijkse activiteiten wil blijven voortzetten, dan is picamilon geschikter dan veel andere tranquilizers.
Door toediening van Picamilon in een dosering van 5 mg/kg worden de geconditioneerde verdedigingsreflexen hersteld die door vermoeidheid waren verdwenen (herstel van 130% ten opzichte 12% in de controlegroep). Bij ratten die een dosering van 50 mg/kg kregen, werd het fysieke vermogen om te werken na een periode van rust hersteld met 76%. Dit in tegenstelling tot de controlegroep, waarin het fysieke vermogen na rust herstelde met 38%.
In bepaalde stressvolle omstandigheden zou de activering van het GABA-systeem beschadigingen kunnen voorkomen waaraan het lichaam door verschillende stimuli wordt blootgesteld. Om deze hypothese te bevestigen, hebben wetenschappers de effecten van derivaten van GABA onderzocht op de ontwikkeling van een toxisch cerebraal oedeem.
Indien Picamilon in een dosis van 500 mg/kg een half uur voor de toevoeging van nicotine (40 mcg/kg) geïnjecteerd wordt, voorkomt het de vorming van een oedeem. In doseringen van 200 tot 300 mg/kg was de weefseldichtheid toegenomen, maar er waren geen grote veranderingen ten opzichte van de controlegroep op te merken. Ook de totale hoeveelheid vocht veranderde bij deze dosering nauwelijks. De onderzoekers leidden hieruit af dat de oedeembestrijdende werking van Picamilon gerelateerd zou kunnen zijn aan de verandering van de energiestofwisseling in de neurologische weefsels.

Dringt snel door de bloed-hersenbarrière

Picamilon dringt snel door de bloed-hersenbarrière en verbetert de werking van de hersenen doordat het een gunstig effect heeft op de stofwisseling in ons brein.
Dertig minuten nadat 100 mg/kg Picamilon geïnjecteerd werd in de hersenen van ratten, nam de hoeveelheid NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) toe met 67% tot boven de controlewaarden; de activiteit van lactaatdehydrogenase daalde met 23% terwijl de activiteit van glutamaat oxalaat geen significante veranderingen liet zien. Een langere werkingsduur van Picamilon leidt tot een normalisering van de NAD-waarden in de hersenen van ratten.
Onderzoekers van de universiteit van Odessa hebben aangetoond dat Picamilon snel door de bloed-hersenbarrière dringt. Dertig minuten nadat het via een onderhuidse injectie geïnjecteerd is, wordt Picamilon al teruggevonden in de hersenen. Het dringt sneller door tot in de hersenweefsels dan GABA. De duur van de accumulatie van Picamilon in het hersenweefsel is gerelateerd aan de Picamilongehaltes in het bloed.
De accumulatie van Picamilon in de spieren was twee uur na de injectie tien keer groter dan die van GABA. Ook wordt Picamilon langer door het lichaam vastgehouden dan GABA.

Een lage toxiciteit en weinig bijwerkingen

Uit onderzoeken bij dieren is gebleken dat Picamilon een zeer lage toxiciteit kent. Na een zes maanden durend onderzoek bleek dat bij een dosering van 3 tot 75 mg/kg Picamilon, de ratten geen veranderingen vertoonden in hun gedrag. Ook werden er geen significante veranderingen geconstateerd in het bloed of de organen. De dosering van 75 mg/kg (15 maal de behandeldosis) zorgde bij de ratten die de stof in deze dosering geïnjecteerd kregen voor bepaalde morfologische veranderingen in de nieren. Microscopisch onderzoek van de nieren toonde glomerulonefritis (nierfilterontsteking) en nefrosclerose aan. Dit leidde tot het feit dat nieraandoeningen worden beschouwd als contra-indicatie voor Picamilon.
De geringe toxiciteit van Picamilon is getest tijdens chronische toxiciteitproeven. Picamilon had geen allergeen, teratogeen, embryogeen of carcinogeen effect.
Wetenschappers onderzochten middels klinisch onderzoek onafhankelijk van elkaar in 16 verschillende medische centra in Rusland het effect bij Picamilon bij een groot aantal patiënten. De duur van de behandelingen varieerde tussen de twee weken en drie maanden. De voorgeschreven dosis betrof twee tot drie maal daags 20 tot 50 mg. De effectiviteit van de behandeling werd geëvalueerd aan de hand van klinische testen en laboratoriumonderzoeken. De bloedstromen in de hersenen werden gevolgd middels objectieve methoden. Hiervoor werd vooral gebruik gemaakt van puls-echografieën, echo-encefalogrammen, elektro-encefalogrammen, reo-encefalogrammen, ultrasone scanners,...

Aanzienlijke neurologische verbeteringen

Bij patiënten met een acuut cerebellair syndroom is Picamilon zeer effectief gebleken. Vanaf de vierde en vijfde behandeldag was er een aanzienlijke verbetering gezien voor wat betreft de neurologische klachten. Ook de stoornissen op het gebied van de bewegingscoördinatie toonden een positieve ontwikkeling. In een later stadium namen ook de hoofdpijnklachten, de storende geluiden in het hoofd en de geheugenstoornissen af. De motorische problemen en de spraakstoornissen werden snel minder, de slaap verbeterde, het irritatieniveau verminderde, en ook de emotionele stress en de angst namen af. De doorbloeding in de hersenen nam toe.
Het effect van Picamilon was cumulatief: met name na de tweede of derde behandeling was er een duidelijke verbetering waarneembaar.
Voor het vaststellen van de mate van doorbloeding en het vermogen van de bloedvaten in de hersenen om optimaal te functioneren, werden objectieve onderzoeksmethoden gebruikt.
Door de toediening van Picamilon bij patiënten die leden aan de gevolgen van doorbloedingsstoornissen in de hersenen (meer dan een maand na het ontstaan van de stoornis), werd aangetoond dat Picamilon doeltreffend werkte vanaf de tweede of derde behandeling. De emotionele staat van de patiënten verbeterde, evenals het geheugen. De enzymatische activiteit nam toe (ASAT, ALAT, LDH) en de lactaatconcentraties bereikten weer normale waarden.
Bij een chronische cerebrale insufficiëntie verbetert Picamilon het humeur en het geheugen van patiënten. Het vermindert daarnaast de mate van geïrriteerdheid en de neiging om zonder reden te huilen. Ook stofwisselingsstoornissen nemen af. Bij patiënten die lijden aan geheugenstoornissen (algemene amnesie), werd aanzienlijke vooruitgang geboekt voor wat betreft het onthouden van zaken en het weer oproepen van herinneringen. Deze vooruitgang deed zich voor tussen de vijfde en zevende behandeldag. De patiënten bleken in staat hun werk weer op te pakken.
Picamilon stimuleert het fysieke en psychische herstel na verschillende asthenische problemen die ontstaan zijn door mentale of somatische aandoeningen. Het zou zorgen voor een verbetering van de snelheid en de kwaliteit van de activiteit, het concentratievermogen en het humeur. Daarnaast zou het angst verminderen en het vermogen van mensen om taken uit te voeren verbeteren. Het werkte doeltreffend bij patiënten met neuroses die de volgende klachten hadden: vermoeidheid, vermoeidheid in combinatie met een depressie, vermoeidheid in combinatie met hypochondrie en angst, angstgevoelens, lusteloosheid, emotionele instabiliteit en slaapstoornissen. Picamilon verminderde angstgevoelens en overgevoeligheid zonder dat het een sedatief effect had. Het resultaat was dat de kwaliteit van de slaap verbeterde.
De meerderheid van de wetenschappers is van mening dat de dosering van de psychotrope medicijnen die normaliter gebruikt worden voor neuroses, manisch-depressieve klachten, involutieve depressies en schizofrenie door het gebruik van Picamilon omlaag zou kunnen. Door Picamilon te combineren met de conventionele medicijnen, zouden psychopathologische klachten eerder afnemen dan bij het gebruik van de conventionele medicijnen alleen.
De doeltreffendheid van Picamilon bij patiënten met migraine is eveneens onderzocht. Picamilon zou krachtig inwerken op de pijn, die door de stof minder intens zou worden. Het zou eveneens andere symptomen verminderen die zich vaak voordoen bij migraine. Bij personen die chronisch alcoholverslaafd zijn, vermindert Picamilon de ontwenningsverschijnselen. Deze patiënten blijven vervolgens kalmer, ze worden minder onhandelbaar en minder angstig. Hun vermogen om taken uit te voeren verbetert.

Binnen een week verbeteringen

Picamilon werkte doeltreffend bij patiënten met psychische aandoeningen met een lichamelijke oorzaak, zoals atherosclerose in de hersenen, hersenbeschadigingen door een fysiek trauma en hersenbeschadigingen door gifstoffen. De verbetering bij deze patiënten trad in aan het einde van de eerste behandelweek.

Rusland

In Rusland wordt Picamilon al meer dan tien jaar gebruikt. Bij volwassenen wordt het aangeraden als stimulerend middel voor de bloedvaten (het vergroot de capaciteit van de bloedvaten). Het wordt ook ingezet als noötropisch middel (een middel dat goed is voor de cognitie en het zenuwstelsel) bij chronische doorbloedingsstoornissen van de hersenen. Verder wordt het gebruikt voor verstoringen in de balans tussen de sympathische en parasympatische invloeden op de spanning van de bloedvaten. Picamilon wordt aangeraden als kalmerend middel bij rusteloosheid, angst, toenemende irritatiegevoelens en emotionele stress. Het wordt bij ouderen aanbevolen als behandeling bij depressieve klachten en bij seniele psychoses. Het kan worden gebruikt om de ontwenningsverschijnselen bij personen met een chronische alcoholverslaving te verlichten.

Snel resultaat

De effecten van Picamilon zijn snel merkbaar: de meeste mensen merken al veranderingen binnen een uur na de inname. Deze veranderingen houden meestal vier tot zes uur aan.
Bij een lage dosering van 50 mg per dag biedt het eveneens een licht kalmerend effect en stabiliseert de stof het humeur, zonder dat het versuffend werkt. Het voorkomt de negatieve psychologische effecten van emotionele stress. Het kan ook nuttig zijn in situaties waarin sprake is van een matig angstniveau of van negatieve, depressieve emoties.
In tegenstelling tot de meeste gangbare tranquilizers heeft Picamilon geen enkel sedatief effect, waardoor het goed te combineren is met de dagelijkse activiteiten. Wanneer men meer dan drie maal daags 100 mg inneemt, heeft Picamilon een stimulerende uitwerking die zich vertaalt in een energieker gevoel en een verbeterd uithoudingsvermogen. Het stimulerend effect op de cognitie is cumulatief en wordt nog duidelijker waarneembaar wanneer men het middel gedurende enkele weken dagelijks inneemt.
Het verdient de voorkeur om de inname van hoge doseringen Picamilon in combinatie met andere vaatverwijders (zoals Biloba of vinpocetine) te vermijden. Raadpleeg hiervoor eerst een arts. Ook wanneer u MAO-remmers (monoamino-oxidase) of andere medicijnen gebruikt, dient u eerst een arts te raadplegen. Picamilon dient niet te worden gebruikt door kinderen, of zwangere/zogende vrouwen.
Picamilon enhences blood flow, Mirzoian RS et al., Gan'shina TS Farmakol Toksikol (URSS) Jan-Feb 1989, 52(1) p23-26.
The results of clinical study of the drug picamilon (an analysis of some data of neurologic and psychiatric clinics, AP Huaichenko et al. The pharmacological committee of the Ministry of health of URSS.
Picamilon and cerebrovascular disorders, Institute of pharmacology, Moscou, URSS.
Picamilon influence on the brain oedema course, Medical Institute, Moscou, URSS.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Picamilon

Beroemd Russisch nutroceutische middel, zowel kalmerende als stimulerende werking.

www.supersmart.com
Ontdek ook
02-02-2015
De grote come back van tryptofaan
L-tryptofaan is een van de 8 essentiële aminozuren in de voeding van de mens. Het is de metabolische voorloper van serotonine, melatonine en niacine. De...
Lees verder
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan