Home   >  Resveratrol  >  Flavonoïden van de blauwe...
12-08-2019

Flavonoïden van de blauwe bosbes beschermen het hart

Blauwe bosbessen

Dat is de uitkomst van een studie (1) die recentelijk is uitgevoerd door onderzoekers van East Anglia in het Verenigd Koninkrijk en Harvard. Het eten van 150 gram blauwe bosbessen per dag zou beschermende effecten hebben voor het hart en de stofwisseling, en dat allemaal dankzij de grote hoeveelheid flavonoïden in de besjes.

Het metabool syndroom: een enorme risicofactor voor hart- en vaatziekten

De onderzoekers van deze studie waren geïnteresseerd in het metabool syndroom, een ziektebeeld waardoor op dit moment maar liefst een derde van de westerse bevolking getroffen is. Men spreekt van het metabool syndroom wanneer er minimaal drie van de volgende vijf risicofactoren van toepassing zijn op een persoon: te hoge bloeddruk, een te laag gehalte aan 'goed cholesterol', een te hoog gehalte aan triglyceriden, hyperglykemie te hoog suikergehalte in het bloed), en een teveel aan buikvet (grote tailleomtrek).

Het metabool syndroom verhoogt de kans op allerlei aandoeningen significant. Denk daarbij aan hartaandoeningen, CVA's en diabetes type 2. Het is bovendien vaak aanleiding om medicijnen voor te schrijven om de bijbehorende klachten te behandelen. De resultaten van deze studie tonen nu aan dat de consumptie van 150 gram blauwe bosbessen per dag (oftewel een klein kommetje met bessen), een duidelijk beschermend effect heeft. Het vermindert de stugheid van de bloedvaten en verbetert de functie van de bloedvaten in het algemeen. Dit alleen al leidt tot een afname van 12 tot 15% van het cardiovasculaire risico bij mensen met het metabool syndroom!

Het beschermende effect van blauwe bosbessen voor het hart

Deze gunstige eigenschappen zouden vooral te danken zijn aan de anthocyanen die rijkelijk aanwezig zijn in de vrucht. Anthocyanen zijn natuurlijke pigmenten die de blauwe bosbessen hun mooie diepblauwe kleur geven. Dezelfde stof zorgt ook voor de bonte kleuren in allerlei planten, bloemen, fruitsoorten en bladeren. De pigmentatie varieert van rood tot blauw of zelfs paars. En het rood in de rode druif dan? Inderdaad, die rode kleur is ook te danken aan de anthocyanen! Anthocyanen behoren tot de grote familie van flavonoïden. Het zijn polyfenolen die rijkelijk voorkomen in allerlei plantensoorten en die bekend staan om hun algeheel gunstige effect voor ons lichaam.

Welke rol spelen de flavonoïden in de blauwe bosbes?

De anthocyanen en de andere flavonoïden in de blauwe bosbessen, zoals quercetine, catechine en resveratrol maken dat de blauwe bosbes beschikt over een groot aantal veelzijdige effecten. Vandaar dat de bes ook wel eens 'superfruit' wordt genoemd.

  • Het zijn krachtige antioxidanten: ze doen actief mee aan de bestrijding van vrije radicalen, waardoor ze vooraan staan bij het tegengaan van celveroudering en de ontwikkeling van bepaalde kankersoorten;
  • ze werken ontstekingsremmend en bevorderen een goede werking van het immuunsysteem;
  • ze hebben een antibacteriële werking en hebben een beschermend effect, met name als het gaat om urineweginfecties, parodontitis, diarree...;
  • ze zijn in staathersenbeschadigingen te beperken die kunnen ontstaan bij een CVA;
  • ze verkleinen de kans op het ontstaan van erectiestoornissen, helemaal wanneer de inname van de bessen wordt gecombineerd met de regelmatige beoefening van een fysieke activiteit;
  • ze bevorderen een goede ontwikkeling van de hersenfuncties bij het kind;
  • ze helpen de cognitieve achteruitgang die gerelateerd is aan het ouder worden te beperken: de regelmatige consumptie van een aanzienlijke hoeveelheid blauwe bosbessen heeft bij ouderen een positief effect op de hersenactiviteit die gerelateerd is aan de cognitieve functies, zoals het geheugen;
  • ze zouden een beschermend effect uitoefenen op het netvlies en het nachtelijke zicht verbeteren.

De onderzoekers van deze studie adviseren ons dan ook om, naast een uitgebalanceerde voeding, eveneens regelmatig blauwe bosbessen te eten vanwege hun opmerkelijk gunstige eigenschappen. Ga dus snel op zoek naar deze waardevolle besjes!


Wetenschappelijke referenties
(1) P. J. Curtis,V. van der Velpen, L. Berends, A. Jennings, M. Feelisch, M. Umpleby, M. Evans, B. O. Fernandez, M. S. Meiss, M. Minnion, J. Potter, A. Minihane, C. D. Kay, E. B. Rimm, A. Cassidy. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome—results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition. Vol 109, pp 1535–1545, 2019.

Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Quercetin 500 mg

Een zuivere bron, een optimale concentratie en een veelzijdige werking.

www.supersmart.com
Resveratrol 20 mg

De meest doeltreffende en meest bestudeerde fytotherapeutische stof voor het behoud en de bescherming van uw gezondheid

www.supersmart.com
Bilberry Extract 100 mg

Het blauwe bosbesextract verbetert de microcirculatie en verlicht visuele vermoeidheid

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan