Home   >  Alzheimer (ziekte van)  >  Een baanbrekende combinatie met...
06-02-2019

Een baanbrekende combinatie met een preventieve werking voor Alzheimer en cognitieve achteruitgang

cognitieve achteruitgang In december 2018 publiceerden we het artikelElimineer nu de geleiachtige substantie die uw hersenen binnendringt '. In dit artikel bespraken we hoe belangrijk omega-3-vetzuren zijn voor het behoud van gezonde hersenen en de optimalisering van de cognitieve processen naarmate we ouder worden


Met het lezen van dit artikel heeft u een paar belangrijke zaken geleerd:


 • Het lichaam gebruikt omega-3 uit de voeding om een specifieke soort vetzuren aan te maken (fosfolipiden).
 • Deze specifieke vetzuren nestelen zich in de celmembranen, met name in de hersenen. Hierdoor blijven de membranen soepel en flexibel.
 • Voor een goede prikkeloverdracht via ons zenuwstelsel zijn flexibele membranen onmisbaar: ze zorgen namelijk voor een optimale overdracht van informatie van de ene naar de andere neuron (een verschijnsel dat ook wel 'synaptische transmissie' wordt genoemd).
 • Onze membranen hebben in toenemende mate last van een tekort aan omega-3-vetzuren waardoor ze steeds stugger worden. Dit is vooral te wijten aan de afgenomen consumptie van noten en vis en de drastische stijging van de omega-6-inname.
 • Stugge membranen zorgen voor een versnelde cognitieve aftakeling en verstoren de continuïteit van de prikkeloverdracht.
 • In slechts een paar maanden kan de supplementinname van omega-3 ervoor zorgen dat er weer meer omega-3 wordt opgenomen in de celmembranen waardoor ze weer soepeler worden.

Uit nieuw onderzoek dat is onthuld op een recente conferentie blijkt nu dat deze opname van omega-3 in de celmembranen niet altijd op de meest optimale wijze plaatsvindt. Het blijkt dat een bepaalde stap in dit proces niet goed werkt bij mensen met een grote kans op Alzheimer: de aanmaak van vetdeeltjes die omega-3-vetzuren bevatten. Omega-3-vetzuren integreren namelijk niet rechtstreeks in de celmembranen. Om fosfolipiden te vormen, dienen ze eerst opgenomen te worden in andere bestanddelen, namelijk in vetten die in staat zijn zich te verbinden met de membranen. En dat proces speelt zich af in onze lever!


Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben aangetoond dat mensen met een milde cognitieve achteruitgang, met geheugenproblemen of met het beginstadium van de ziekte van Alzheimer niet meer goed in staat zijn bepaalde fosfolipiden aan te maken. Het gaat dan met name om de zogenaamde plasmalogenen. Dit type fosfolipide is onmisbaar voor een goede werking van het zenuwstelsel. In normale omstandigheden verlaten deze vetten de lever (ze bevatten dan al het kostbare omega-3) en gaan ze via de bloedvaten naar de hersenen.Maar de onderzoekers ontdekten dat bij de hiervoor genoemde personen maar bijzonder weinig van deze vetten in het bloed circuleerde, hetgeen wijst op een verstoorde aanmaak in de lever.


Voor deze onderzoekers is het duidelijk: de daling van de aanmaak in de lever is onlosmakelijk gerelateerd aan de veroudering. "Naarmate we ouder worden, kan de lever er niet meer voldoende van aanmaken"Echter, er zijn verschillende factoren die veroudering van de lever beïnvloeden!Bepaalde aandoeningen, zoals diabetes en obesitas, dwingen de lever overuren te draaien met de aanmaak van vetzuren. De lever raakt voortijdig 'oververmoeid'. Het is mogelijk dat sommige mensen een gen hebben dat hen vatbaarder maakt voor de aantasting van deze aanmaak van lipiden in de lever. Deze genen worden overigens ook in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer. Bij deze mensen met een verminderde aanmaak werkt de inname van omega-3-vetzuren minder goed, want de lever is immers niet in staat alle kostbare vetzuren die aangevoerd worden te verwerken. Een deel van de ingenomen omega-3 zal de hersenen nooit bereiken.

Deze resultaten en de consequenties ervan openen de weg voor een geheel nieuwe preventieve aanpak middels voedingsstoffen van de ziekte van Alzheimer en van de cognitieve achteruitgang in het algemeen. De resultaten pleiten nog steeds voor een supplementinname van omega-3 (DHA zou de kans op de ziekte van Alzheimer met de helft verkleinen dankzij de biologische vernieuwing van membranen (1-2)), maar suggereren ook dat het zinvol kan zijn deze inname te combineren met maatregelen die de leverfunctie ondersteunen.


In de wereld van suppletie onderscheidt met 3 voedingssupplementen die belangrijk zijn voor een optimale leverfunctie:


 • Het extract van mariadistel gestandaardiseerd met silymarine. Dit molecuul heeft een opmerkelijke antioxidatieve eigenschap en heeft een krachtige beschermende werking voor de lever.
 • Het extract van Picrorhiza kurroagestandaardiseerd met kutkin, een stof die het herstel van de lever bevordert. In de vermaarde formule Liver Support Formula zijn deze twee extracten gecombineerd met andere stoffen die de lever ondersteunen.
 • Choline, een belangrijke voedingsstof die meestal ingedeeld wordt bij de B-vitamines, heeft krachtige beschermende eigenschappen voor de lever, maar ondersteunt bijzonder genoeg ook de cognitieve functie! Met de toevoeging van deze stof integreert men op perfecte wijze de allernieuwste onderzoeksgegevens voor de optimalisering van de leverfunctie. Deze onderzoeksgegevens zijn officieel erkend door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid

Deze drie natuurlijke ingrediënten zijn veelbelovend als het gaat om de ondersteuning van de lever, met als indirect bijkomend effect een vertraagde aftakeling van de cognitieve functie. Ze vormen dan ook een perfecte aanvulling voor iedereen die een omega-3-kuur volgt om de cognitieve functies te versterken.


Voorgestelde combinatie (voor de duur van 3 maanden):
dagelijks 2 tot 4 capsules CDP Choline 250 mg.
3 softgels Super Omega-3per dag tijdens de maaltijd.
Voor mensen met aanleg voor een verminderde aanmaak of mensen die een hoger risico lopen, 3 capsulesLiver Support Formula per dag.


De belangrijkste studie in dit artikel:
Alzheimer's Association International Conference® 2018 24-Jul-2018 Alzheimer's disease risk impacted by the liver, diet


Overige referenties

 1. S. C. Cunnane, M. Plourde, F. Pifferi et M. Bégin, « Fish, docosahexaenoic acid and Alzheimer's disease », Progress in Lipid Research, vol. 48,‎ 1er septembre 2009, p. 239–256
 2. Martha Clare Morris, Denis A. Evans, Julia L. Bienias et Christine C. Tangney, « Consumption of fish and n-3 fatty acids and risk of incident Alzheimer disease », Archives of Neurology, vol. 60,‎ 1er juillet 2003, p. 940–946
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
CDP Choline 250 mg

Verbeterde vorm van het belangrijke voedingselement choline, grotere biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Liver Support Formula

Nieuwe, verbeterde samenstelling, nu nog krachtiger
Ondersteunt op natuurlijke wijze de leverfunctie

www.supersmart.com
Ontdek ook
21-02-2018
Ziekte van Alzheimer: bij toeval een nieuwe...
Alzheimer kan vandaag de dag nog steeds niet genezen worden. Dat is geen prettige constatering, zeker niet voor de mensen die lijden aan deze ziekte....
Lees verder
07-08-2017
Nieuwe hoop in de strijd tegen de...
Naast de klassieke supplementen (acetyl L-carnitine, alfa-liponzuur, omega-3, groene thee, kurkuma, Ginkgo biloba) zijn er nu nieuwe moleculen die zorgen voor het behoud van de...
Lees verder
20-02-2017
B-vitamines: foliumzuur en de vermindering van de...
Een recent onderzoek laat hoopvolle resultaten zien in de strijd tegen neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en dementie. Het belang van B-vitamines voor...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan