Home   >  Gastro-intestinale gezondheid  >  Last van maagpijn? Dit...
25-07-2018

Last van maagpijn? Dit dieet werkt wel

maux d’estomac Steeds meer mensen lijden aan terugkerende reflux-klachten : recent onderzoek toont aan dat zo'n 40% van de westerse bevolking regelmatig last heeft van oprispingen van maagzuur, aanvallen van de hik en het onaangename brandende gevoel in de borst dat kenmerkend is voor reflux-klachten.


Deze epidemie is ernstiger dan u wellicht denkt: onze slokdarm is namelijk helemaal niet gebouwd op de verwerking van maagzuur. Wanneer de slokdarm regelmatig blootgesteld wordt aan maagsap, zal er al snel een chronische ontsteking ontstaan. Dit mondt uit in een beschadiging van de slokdarm (zweren). De slokdarm zal zich vernauwen en het komt zelfs voor dat de cellen in de slokdarmwand vervangen worden door cellen die normaliter alleen in de darm voorkomen. Deze chaotische situatie (die men ook wel een Barrett-slokdarm noemt) zorgt ervoor dat de slokdarm in hogere mate wordt blootgesteld aan de kans op slokdarmkanker. Deze vorm van kanker komt nu 6 keer vaker voor dan 30 jaar geleden. Daarmee overtreft het zelfs de aan tabak gerelateerde kanker.

Welke voeding kunt u eten om een einde te maken aan de reflux-klachten?

Een onderzoeksteam stelde 4 verschillende diëten samen. Het team baseerde zich daarbij op onderzoeksgegevens en de huidige relaties van oorzaak en gevolg op het gebied van voeding.

De 130 deelnemers testten elk dieet gedurende een periode van 2 weken. De deelnemers hadden allen reflux-klachten en dienden na de 2 weken aan te geven of hun klachten waren afgenomen (1).De resultaten waren overduidelijk: met dieet 3 en 4 merkten bijna alle deelnemers een duidelijke verbetering. Sommigen van hen gaven zelfs aan dat de reflux-klachten helemaal verdwenen waren.

Dieet 3 was het koolhydraatarme, mediterrane dieet. In dit dieet kwam geen fruit, zetmeelhoudende voeding (zoals brood), pasta of rijst voor

Waarom kozen de onderzoekers voor dit dieet? Verschillende recente onderzoeken hebben uitgewezen dat er een link is tussen de consumptie van suikers, overtollig maagzuur en de mate waarin een koolhydraatarm dieet kan bijdragen aan de verhoging van de pH-waarde in de maagholte (2-5). Het is waarschijnlijk dat de consumptie van koolhydraten de maagcellen sterk stimuleert en aanzet tot de aanmaak van chloorwaterstof (oftewel zoutzuur). Het mediterrane dieet bevat overigens meer vet dan de meeste andere diëten, waardoor de aanmaak van GIP wordt gestimuleerd, een hormoon dat de afscheiding en motiliteit van de maag remt.


Dieet 3


Ontbijt:

Yoghurt zonder toevoegingen (light) 125 g 20 g amandelen 1 glas halfvolle melk

....400 ml water (zonder koolzuurgas)


Tussendoortje: 2 porties yoghurt zonder toevoegingen

....400 ml water (zonder koolzuurgas)


Lunch:

Maandag: 100 g broccoli, 200 g kipfilet, 100 gram aubergine
Dinsdag: 100 g sperziebonen, 150 g ontvelde paprika's, 2 eieren
Woensdag: 200 g courgette, 2 blikjes tonijn van 50 g, 150 g venkel
Donderdag: 250 g spinazie, 150 ricotta
Vrijdag: 130 g bresaola (gedroogd rundvlees), 100 g broccoli, 100 g courgette
Zaterdag: 100 g champignons, 100 g kool, 350 g ansjovis
Zondag: 100 g garnalen, 350 g inktvis


....400 ml water (zonder koolzuurgas)


Tussendoortje : 1 yoghurt zonder toevoegingen, 20 g amandelen

....400 ml water (zonder koolzuurgas)


Avondeten: :

Maandag: 300 g bieten, 250 g kabeljauw
Dinsdag: 280 g inktvis, 150 g paprika, 150 g courgette
Woensdag: 100 g pompoen, 200 g van een melkproduct
Donderdag: 200 g groene paprika, 350 g dorade
Vrijdag: 2 eieren, 250 g courgette, 1 blikje tonijn 50 g
Zaterdag: 240 g kalfsvlees, 200 g spinazie
Zondag: 350 g zalm, 100 g asperges, 100 g sla


....250 ml water (zonder koolzuurgas)


Dieet 4 komt overeen met dieet 3, maar men voegt hier voorzichtig en geleidelijk wat zure voedingsstoffen toe, zoals citroensap, sinaasappelen of ontpitte tomaten.


Waarom kozen de onderzoekers voor dit dieet? In tegenstelling tot wat men zou denken, hebben zure voedingsmiddelen vermoedelijk een positieve uitwerking op de afscheiding van het maagzuur. In tegenstelling tot de meer bases voedingsstoffen, zorgen ze niet direct voor een weldadige uitwerking op de klachten. Op de langere termijn echter zorgen ze voor een afname van de afscheiding van maagzuur (6-7).

Nu u weet waarom deze diëten werken, hoeft u ze niet rigoureus te volgen. Het is namelijk vrij moeilijk om deze diëten langere tijd vol te houden. Onthoud dat het belangrijk is om meer verse groente te eten en minder koolhydraten in te nemen. Verder dient u zure voeding niet helemaal te vermijden (puur en alleen omdat het zuur is) en dient u zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken te drinken.

We geven u nog een paar tips om reflux-klachten te bestrijden

  • Rookt u? Probeer (nu echt) te stoppen: tabak vertraagt de genezing van beschadigingen in de slokdarm en zorgt ervoor dat de sluitspier van de maag slechter functioneert, waardoor de inhoud van de maag omhoog komt in de slokdarm.
  • Vertrouw op traditionele behandelwijzen en natuurlijke producten, zoals zoethoutwortel. Zoethoutwortel stimuleert het slijmvlies van de maag en voorkomt dat de bacterie Helicobacter pylori zich kan vasthechten in de maagwand; deze bacterie is belangrijkste veroorzaker van maagzweren.Ook de schil van de sinaasappel heeft zijn sporen verdiend op dit gebied: het is in staat de motiliteit (beweeglijkheid) van de maag te stimuleren en werkt beschermend voor de slokdarmwand.Beide bestanddelen zijn terug te vinden in de uitstekende samenstelling van Anti-Acid Reflux Formula.
  • Drink minder alcohol : het stimuleert de afscheiding van maagzuur en zorgt altijd voor meer reflux-klachten (vooral wanneer alcohol op de nuchtere maag wordt gedronken).
  • Probeer ontspanningstechnieken aan te leren die helpen het stressniveau naar beneden te brengen, want ook stress is vaak een boosdoener als het gaat om reflux-klachten.
  • Heeft u overgewicht en ben u niet regelmatige fysiek actief, probeer dan een activiteit te vinden die bij u past: overgewicht vergroot de kans op complicaties van de slokdarm bij reflux-klachten.
  • Probeer tijdens het eten uw voedsel langer te kauwen.
  • Eet geen gerechten die heel warm of heel koud zijn.
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken en koffie (of drink cafeïnevrije koffie).

Referenties

  1. Ciro Langella, Daniele Naviglio, Marina Marino, Armando Calogero, Monica Gallo, New food approaches to reduce and/or eliminate increased gastric acidity related to gastroesophageal pathologies, Nutrition (Octobre 2018), Volume 54 , 26 – 32, https://doi.org/10.1016/j.nut.2018.03.002
  2. Wolosin JD, Edelman SV. Diabetes and the gastrointestinal tract. Clinical Diabetes 2000; 18(4):148.
  3. Austin GL, Thiny MT, Westman EC, Yancy WS, Shaheen NJ. A very low-carbohydrate diet improves gastroesophageal reflux and its symptoms. Digestive Diseases and Sciences 2006;51(8):1307–1312.
  4. Song JH, Chung SJ, Lee JH, Kim YH, Chang DK, Son HJ, Kim JJ, Rhee JC, Rhee PL. Relationship between gastroesophageal reflux symptoms and dietary factors in Korea. Journal of Neurogastroenterology and Motility 2011;17(1): 54–60
  5. Shon SM, Song CW, Koo JS, Choung RS, Shin JH, Kim YB, Chun HJ, Lee SW, ChoiJH, Kim CD, Ryu HS, Hyun JH. Gastroesophageal acid reflux according to different meals: flour cake vs rice cake. Kor J Neurogastroenterol Motil 2001;7(2):181–187.
  6. Orlando RC. The integrity of the esophageal mucosa. Balance between offensive and defensive mechanisms. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology 2010; 24(6):873–882
  7. Coppolino G, Lucisano S, Rivoli L, Fuiano G, Villari A, Villari I, Leonello G, Lacquaniti A, Santoro D, Buemi M. Sevalamer hydrochloride, sevelamer carbonate and lanthanum carbonate: in vitro and in vivo effects on gastric environment. Therapeutic Apheresis and Dialysis 2015;19(5):471–476
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Anti-Acid Reflux Formula

Onmisbare natuurlijke bondgenoot bij oprispingen

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
29-01-2018
Helicobacter Pylori: de sluipende bacterie waardoor jaarlijks...
Elk jaar overlijden er zo'n 750.000 mensen aan maagkanker. Het is een van de vijf dodelijkste kankervormen. Hoe komt dat? Bij een op de twee...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan