Steeds meer mensen lijden aan terugkerende reflux-klachten : recent onderzoek toont aan dat zo'n 40% van de westerse bevolking regelmatig last heeft van oprispingen van maagzuur, aanvallen van de hik en het onaangename brandende gevoel in de borst dat kenmerkend is voor reflux-klachten.
Deze epidemie is ernstiger dan u wellicht denkt: onze slokdarm is namelijk helemaal niet gebouwd op de verwerking van maagzuur. Wanneer de slokdarm regelmatig blootgesteld wordt aan maagsap, zal er al snel een chronische ontsteking ontstaan. Dit mondt uit in een beschadiging van de slokdarm (zweren). De slokdarm zal zich vernauwen en het komt zelfs voor dat de cellen in de slokdarmwand vervangen worden door cellen die normaliter alleen in de darm voorkomen. Deze chaotische situatie (die men ook wel een Barrett-slokdarm noemt) zorgt ervoor dat de slokdarm in hogere mate wordt blootgesteld aan de kans op slokdarmkanker. Deze vorm van kanker komt nu 6 keer vaker voor dan 30 jaar geleden. Daarmee overtreft het zelfs de aan tabak gerelateerde kanker.
Een onderzoeksteam stelde 4 verschillende diëten samen. Het team baseerde zich daarbij op onderzoeksgegevens en de huidige relaties van oorzaak en gevolg op het gebied van voeding.
De 130 deelnemers testten elk dieet gedurende een periode van 2 weken. De deelnemers hadden allen reflux-klachten en dienden na de 2 weken aan te geven of hun klachten waren afgenomen (1).De resultaten waren overduidelijk: met dieet 3 en 4 merkten bijna alle deelnemers een duidelijke verbetering. Sommigen van hen gaven zelfs aan dat de reflux-klachten helemaal verdwenen waren.
Dieet 3 was het koolhydraatarme, mediterrane dieet. In dit dieet kwam geen fruit, zetmeelhoudende voeding (zoals brood), pasta of rijst voor
Waarom kozen de onderzoekers voor dit dieet? Verschillende recente onderzoeken hebben uitgewezen dat er een link is tussen de consumptie van suikers, overtollig maagzuur en de mate waarin een koolhydraatarm dieet kan bijdragen aan de verhoging van de pH-waarde in de maagholte (2-5). Het is waarschijnlijk dat de consumptie van koolhydraten de maagcellen sterk stimuleert en aanzet tot de aanmaak van chloorwaterstof (oftewel zoutzuur). Het mediterrane dieet bevat overigens meer vet dan de meeste andere diëten, waardoor de aanmaak van GIP wordt gestimuleerd, een hormoon dat de afscheiding en motiliteit van de maag remt.
Dieet 3
Ontbijt:
Yoghurt zonder toevoegingen (light) 125 g 20 g amandelen 1 glas halfvolle melk
....400 ml water (zonder koolzuurgas)
Tussendoortje: 2 porties yoghurt zonder toevoegingen
....400 ml water (zonder koolzuurgas)
Lunch:
Maandag: 100 g broccoli, 200 g kipfilet, 100 gram aubergine
Dinsdag: 100 g sperziebonen, 150 g ontvelde paprika's, 2 eieren
Woensdag: 200 g courgette, 2 blikjes tonijn van 50 g, 150 g venkel
Donderdag: 250 g spinazie, 150 ricotta
Vrijdag: 130 g bresaola (gedroogd rundvlees), 100 g broccoli, 100 g courgette
Zaterdag: 100 g champignons, 100 g kool, 350 g ansjovis
Zondag: 100 g garnalen, 350 g inktvis
....400 ml water (zonder koolzuurgas)
Tussendoortje : 1 yoghurt zonder toevoegingen, 20 g amandelen
....400 ml water (zonder koolzuurgas)
Avondeten: :
Maandag: 300 g bieten, 250 g kabeljauw
Dinsdag: 280 g inktvis, 150 g paprika, 150 g courgette
Woensdag: 100 g pompoen, 200 g van een melkproduct
Donderdag: 200 g groene paprika, 350 g dorade
Vrijdag: 2 eieren, 250 g courgette, 1 blikje tonijn 50 g
Zaterdag: 240 g kalfsvlees, 200 g spinazie
Zondag: 350 g zalm, 100 g asperges, 100 g sla
....250 ml water (zonder koolzuurgas)
Dieet 4 komt overeen met dieet 3, maar men voegt hier voorzichtig en geleidelijk wat zure voedingsstoffen toe, zoals citroensap, sinaasappelen of ontpitte tomaten.
Waarom kozen de onderzoekers voor dit dieet? In tegenstelling tot wat men zou denken, hebben zure voedingsmiddelen vermoedelijk een positieve uitwerking op de afscheiding van het maagzuur. In tegenstelling tot de meer bases voedingsstoffen, zorgen ze niet direct voor een weldadige uitwerking op de klachten. Op de langere termijn echter zorgen ze voor een afname van de afscheiding van maagzuur (6-7).
Nu u weet waarom deze diëten werken, hoeft u ze niet rigoureus te volgen. Het is namelijk vrij moeilijk om deze diëten langere tijd vol te houden. Onthoud dat het belangrijk is om meer verse groente te eten en minder koolhydraten in te nemen. Verder dient u zure voeding niet helemaal te vermijden (puur en alleen omdat het zuur is) en dient u zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken te drinken.
Referenties
Gratis
Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:
MELD U AAN VOOR