Achter de letters 'Amla' gaat een ayurvedische krachtpatser schuil: Amalaki rasayana. Amalaki betekent 'verpleegkundige' in het Indiaas, en rasayana verwijst naar het herstel van het lichaam. In de ayurvedische geneeskunst is Amla bekend vanwege de beschermende en herstellende eigenschappen. Het heeft dan ook de belangstelling van de wetenschappers weten op te wekken vanwege de gunstige werkingen voor het hart- en vaatstelsel. Om deze hernieuwde belangstelling te begrijpen, zetten we nog eens alle gunstige werkingen van Amalaki rasayana en de meest recente onderzoeken naar Amalaki rasayana op een rijtje.
De vele goede eigenschappen van Amla
De ayurvedische remedie Amalaki rasayana is afkomstig van de vrucht de Amla (
Phyllanthus emblica of Embilica officinalis), een boom uit India de bekend staat om zijn ongekend lange levensduur. Het extract van deze vrucht wordt door ayurvedische artsen al eeuwen gebruikt als natuurlijke middel voor kracht en herstel. In de geschriften van de Ayurveda wordt Amla in verband gebracht met een groot aantal therapeutische opties, met name in het kader van de bestrijding van kanker, hart- en vaatziekten leveraandoeningen en maagzweren
1. Uit de onderzoeken die zijn uitgevoerd naar Amalaki rasayana, blijkt dat dit natuurlijke middel over de volgende eigenschappen beschikt:
- het heeft een krachtige werking als antioxidant waardoor het de schadelijke effecten van vrije radicalen bestrijdt;
- het beschermt de lichaamscellen tegen uiteenlopende aanvallen;
- het stimuleert de werking van het verdedigingsmechanisme van ons lichaam, oftewel ons immuunsysteem;
- het werkt in op het cholesterolgehalte en verlaagt mogelijk het cholesterolgehalte in het bloed;
- het beschermt de maag en helpt bij maagproblemen, zoals brandend maagzuur, maagzweren en verteringsproblemen;
- het heeft een pijnstillend effect bij bepaalde pijnklachten;
- het een koortswerende- en koortsbestrijdende werking;
- het vermindert hoestklachten.
Amla, de potentiële beschermer van ons hart
Sinds een paar jaar hebben de wetenschappers zich ook gericht op de beschermende eigenschappen die Amalaki rasayana mogelijk heeft voor ons hart. In 2004 toonden wetenschappers al aan bij ratten dat de regelmatige toediening van Amla bij ratten de verdedigingsmechanismen van de antioxidanten in het myocard konden verbeteren.
2. De resultaten van dit onderzoek, die werden gepubliceerd in het blad
Phytotherapy Research, suggereren dat de regelmatige inname van Amla de activiteit van antioxidanten zou kunnen versterken en de hartfuncties zou kunnen beschermen. In 2011 bestudeerde een ander wetenschapsteam de effecten van deze ayurvedische remedie ten aanzien van de bestrijding van hoge bloeddruk
3. Dit onderzoek, dat eveneens bij ratten werd uitgevoerd, toonde een afname van oxidatiestress aan en verschillende beschermende effecten voor hart- en bloedvaten. Onlangs is er een studie verschenen in het blad
Scientific Reportswaarin deze eerste en veelbelovende resultaten verder werden onderschreven
1. De auteurs van deze publicatie hebben de effecten van een supplementinname van Amla getest bij zes groepen ratten. Na hun analyse constateerden de wetenschappers dat er sprake was van een verbetering van de hartfunctie bij de oudere ratten, een vermindering van de hypertrofie van de linker hartkamer, een toename van de activiteit van de antioxidanten, evenals een toename van de expressie van de antihypertrofische markers. Op grond van deze resultaten concludeerden de onderzoekers dat de stof een gunstige invloed heeft op de energetische functies van het myocard, op de spiersamentrekking en op het tolerantievermogen bij inspanning.
Dit biedt niet alleen nieuwe perspectieven voor wat betreft behandelingen, maar onderstreept ook nog eens het belang van supplementinname in het kader van preventie. Deze remedie, die al eeuwenlang gebruikt wordt als natuurlijk versterkend en herstellend middel, is nu beschikbaar als voedingssupplement in de catalogus van SuperSmart: Double Amla.
> Bronnen:
1. Kumar V, et al., Amalaki rasayana, a traditional Indian drug enhances cardiac mitochondrial and contractile functions and improves cardiac function in rats with hypertrophy, Scientific Reports, 2017; 7:8588.
2. Rajak S, et al., Emblica officinalis causes myocardial adaptation and protects against oxidative stress in ischemic-reperfusion injury in rats, Phytotherapy Results, Janvier 2004; 18(1):54-60.
3. Bhatia J, et al., Emblica officinalis exerts antihypertensive effect in a rat model of DOCA-salt-induced hypertension: role of (p) eNOS, NO and oxidative stress, Cardiovascular Toxicology, Septembre 2011; 11(3):272-9.