Home   >  Slanke lijn en gewichtsbeheersing  >  Obesitas: de gunstige combinatie...
14-05-2019

Obesitas: de gunstige combinatie van anthocyanines en prebiotica

Obesitas Prebiotica Onderzoekers hebben een waardevolle ontdekking gedaan in de strijd tegen obesitas en de schadelijke effecten die hieraan gerelateerd zijn. Dit onderzoek, dat in 2017 verscheen in het prestigieuze blad The FASEB Journal1, laat de pluspunten zien van de combinatie van bepaalde moleculen: anthocyanines, oftewel de natuurlijke pigmenten met een krachtige werking als antioxidant, en prebiotica, oftewel de stoffen waarvan bekend is dat ze de darmflora in evenwicht houden. Ontdek de gunstige effecten van de combinatie van deze moleculen.

Werkstoffen die de darmen beschermen

In het kader van de strijd tegen de schadelijke effecten van obesitas, hebben onderzoekers zich geconcentreerd op twee soorten moleculen anthocyanen en prebiotica. De wetenschappers kozen voor deze twee werkstoffen omdat ze een gunstige invloed hebben op ons lichaam, met name voor wat betreft het spijsverteringssysteem. Anthocyanines zijn bijvoorbeeld niet alleen Krachtige natuurlijke antioxidanten, maar hebben eveneens ontstekingsremmende eigenschappen2. Studies omtrent dit onderwerp geven aan dat de moleculen in staat zouden zijn ontstekingen in de darmen te bestrijden. Prebiotica zijn met name bekend omdat ze de groei van bacteriën in de darm zouden stimuleren. De ontwikkeling van deze bacteriën is essentieel voor het afweersysteem van ons lichaam en voor een goede darmpassage. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een onbalans in de microflora het ontstaan van darmproblemen kan bevorderen. Ook zijn er studies die aangetoond hebben dat wanneer het evenwicht tussen bepaalde groepen bacteriën verstoord is, er mogelijk een grotere kans is op het ontwikkelen van obesitas3,4.

Doeltreffende combi die de schadelijke effecten van obesitas bestrijdt

Evaluatie van een supplementinname van anthocyanines en prebiotica
Aangezien anthocyanines en prebiotica allebei gunstige effecten hebben, onderzochten wetenschappers de uitwerking van een combinatie van deze natuurlijke werkstoffen. Deze studie vond plaats bij 51 personen tussen 20 en 60 jaar oud. Verschillende personen uit deze groep leden aan obesitas. Gedurende 8 weken kregen de deelnemers een supplement van anthocyanines in een dosering van 215 mg per dag. Daarnaast kregen ze prebiotica in een dosering van 2,7 mg per dag.
Positieve resultaten bij mensen met obesitas
Op basis van verschillende analyses hebben de onderzoekers positieve effecten kunnen vaststellen die gerelateerd zijn aan de inname van prebiotica en anthocyanines. Ze constateerden dat er sprake was van een significante vermindering van spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en buikpijn. Ze constateerden dat er sprake was van een afname van de hoeveelheid calprotectine in de ontlasting, hetgeen duidt op een afname van darmontstekingen. Niet alleen de spijsvertering was verbeterd: de wetenschappers constateerden eveneens een significante afname van de Firmicutes-bacteriën en een toename van de Bacteroidetes-bacteriën. Uit recent onderzoek dat de afgelopen jaren is uitgevoerd, is gebleken dat de ratio Firmicutes / Bacteroidetes in de microflora van de darm mogelijk een rol speelt bij de ontwikkeling van obesitas3,4. Bij personen met obesitas slaat de balans door richting de Firmicutes-bacteriën. Bij gezonde mensen zijn deze bacteriën veel minder aanwezig. Prebiotica en anthocyanines kunnen dan ontwikkeling van obesitas en de schadelijke effecten ervan tegengaan doordat ze bijdragen aan de vermindering van de hoeveelheid Firmicutes en de toename van de hoeveelheid Bacteroidetes.> Bronnen:
1. Shelly N Hester and al., Anthocyanin and Prebiotic Impact on Intestinal Environment in Obese Male and Female Subjects, April 2017, The FASEB Journal, vol. 31, no. 1, Supplement lb398. 2. Wang J, Wang JA, Jiang YX, Zhou PP, Wang HH, The mechanism of anthocyanin to anti-inflammatory and analgesic from Ligustrum fruit, Zhongguo Ying Yong Sheng Li Xue Za Zhi. 2015 Sep;31(5):431-6.
3. Turnbaugh PJ and al., An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest, Nature. 2006 Dec 21;444(7122):1027-31.
4. Ley RE and al., Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity, Nature. 2006 Dec 21;444(7122):1022-3.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Fructo-Oligosaccharides

Bifido-actieve vezels
Zorgt voor een comfortabel gevoel in de darm, versterkt de natuurlijke weerstand van het lichaam

www.supersmart.com
Tart Cherry Extract

Krachtige antioxidant en natuurlijke ontstekingsremmer

www.supersmart.com
Ontdek ook
19-11-2018
Een bom in uw darmen
Een spijsverteringskanaal dat slecht wordt verzorgd, wordt bevolkt door opportunistische gisten en ziekteverwekkers (met name Candida albicans ) en raakt vervuild door slecht verteerde voedselresten....
Lees verder
19-09-2016
De vele preventieve en genezende effecten van...
De klinische resultaten die de afgelopen vijftien jaar zijn gepubliceerd onderstrepen de meervoudige gunstige effecten van probiotica. Probiotica lijken preventieve en genezende effecten te hebben,...
Lees verder
05-08-2016
Moeiteloos afvallen
Er is een eenvoudige oplossing voor het verbranden van calorieën waarbij u niet hoeft te bewegen en geen vermoeiende oefeningen hoeft uit te voeren. Onderzoekers...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan