Home   >  Lever  >  Lever: de gunstige effecten...
23-04-2019

Lever: de gunstige effecten van berberine bij niet-alcoholische steatosis hepatitis

Berberine Weet u wat een niet-alcoholische steatosis hepatitis is? Deze aandoening wordt beschouwd als een van de meest voorkomende leveraandoeningen in het westen. Volgens experts is het een van de belangrijkste oorzaken voor cirrose en leverinsufficiëntie. Alle reden dus om deze aandoening zeer serieus te nemen. De ziekte ontstaat door een ophoping van vetten in de lever, maar is nauw verbonden met andere gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hyperlipidemie, een te hoge bloeddruk en diabetes type 2. Op dit moment bestaat er nog geen specifieke behandeling voor niet-alcoholische steatosis hepatitis. Onlangs is echter een onderzoek verschenen dat veelbelovende perspectieven biedt. We delen deze resultaten graag met u.

Een plant in de strijd tegen niet-alcoholische steatosis hepatitis

Dit onderzoek, dat gepubliceerd werd in het blad Hepatitis Monthly1, heeft betrekking op een plant die algemeen voorkomt in Iran: berberine, oftewel berberis vulgaris. Deze plant behoort tot de familie van de Berberidaceae en is binnen de traditionele geneeskunst zeer bekend. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze medicinale plant niet minder dan 22 alkaloïden bevat, waardoor het een gunstige werking lijkt te hebben op het lipidenprofiel, de gevoeligheid voor insuline en het vermogen gewicht te verliezen. Iraanse onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de gunstige eigenschappen van deze plant voor de lever. Zou de plant een gunstige werking kunnen hebben in de strijd tegen niet-alcoholische steatosis hepatitis? De Iraanse onderzoekers waren hiervan overtuigd en deden wetenschappelijke testen om hun hypothese te onderbouwen.

Evaluatie van effecten van een supplementinname van berberine

Om de gunstige werking van berberine voor de lever te evalueren, waren de onderzoekers met name geïnteresseerd in de werking van de plant ten aanzien van het gehalte aan leverenzymen. Bij een niet-alcoholische steatosis hepatitis komt een stijging van deze enzymen namelijk regelmatig voor. Hun onderzoek richtte zich op 80 patiënten:32 mannen en 48 vrouwen. Voor aanvang van het onderzoek was er bij alle patiënten sprake van een vetophoping in de lever een toename van de hoeveelheid leverenzymen. De groep werd verdeeld in twee groepen: een controlegroep en een groep die het supplement met berberine kreeg. De dosering was dagelijks twee capsules à 750 mg. Gedurende drie maanden onderzochten de wetenschappers de effecten van deze supplementinname, en ze maten daarbij verschillende parameters: het gewicht, het gehalte aan leverenzymen en het lipidenprofiel.

Bemoedigende resultaten voor de behandeling van niet-alcoholische steatosis hepatitis

Na drie maanden van supplementinname liet de analyse van de onderzoekers veelbelovende resultaten zien. In vergelijking met de controlegroep had de groep die het supplement had ingenomen een lager gehalte aan bepaalde leverenzymen: alanine aminotransferase en aspartaat aminotransferase. Ook constateerden de onderzoekers dat er sprake was van een aanzienlijke daling van het gewicht, van het triglyceridengehalte en het cholesterolgehalte bij patiënten die een supplement hadden ingenomen met berberine. Deze eerste resultaten lijken aan te tonen dat berberine een interessant middel zou kunnen zijn voor de behandeling van niet-alcoholische steatosis hepatitis.

Dit nieuwe onderzoek naar de weldadige effecten van berberine verklaart waarom deze plant zich in een groeiende belangstelling mag verheugen. Er was al eerder onderzoek gedaan naar het belang van deze plant voor mensen met diabetes type 2. Deze nieuwe resultaten vergroten het toepassingsgebied van berberine. De plant zou wel eens bijzonder nuttig kunnen zijn voor mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een niet-alcoholische steatosis hepatitis, zoals bij hyperlipidemie, een hoge bloeddruk of obesitas. Om optimaal te kunnen profiteren van de natuurlijke gunstige effecten van de plant, is het supplement nu beschikbaar als voedingssupplement via de catalogus van Supersmart: Berberine.> Bron:
1. Raziye Iloon Kashkooli, Seyed Saeed Najafi, Farkhondeh Sharif, Azadeh Hamedi, Mohammad Kazem Hoseini Asl, Majid Najafi Kalyani, Mehdi Birjandi, The Effect of Berberis Vulgaris Extract on Transaminase Activities in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, Hepat Mon. 2015 Feb; 15(2): e25067.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Berberine

Berberine HCL: een 97% zuiver extract van berberis voor een gezond hart en bloedvatenstelsel

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan