Home   >  Hart en bloedvaten  >  Duindoornbessen, het weldadige superfruit...
26-04-2017

Duindoornbessen, het weldadige superfruit

Duindoornbessen Heeft u weleens gehoord van de duindoornbes? Sinds begin 2000 is de populariteit van dit kleine oranje besje alleen maar toegenomen. Zodanig zelfs, dat de bessen op steeds meer plekken worden geteeld. De zurige smaak schrikt sommige mensen wellicht af, maar de bessen worden vooral gewaardeerd vanwege de weldadige effecten op de gezondheid. Overigens is dit therapeutische vermogen van de bes niet nieuw, want in de Aziatische traditionele geneeskunst wordt de bes al eeuwen gebruikt. We vertellen u graag wat meer over deze superbes en de veelzijdige, gunstige effecten op de gezondheid.

De bijzondere eigenschappen van duindoornbessen

Omdat duindoornbessen al eeuwenlang gebruikt worden in de traditionele geneeskunst, raakten ook wetenschappers geïnteresseerd in de werking van de bes. Er zijn dan ook verschillende studies gewijd aan de gunstige eigenschappen van de bes. De resultaten van deze studies bevestigden de bijzondere samenstelling van deze superbesjes, zoals te lezen valt in deze twee artikelen: het ene artikel verscheen in 2012 in het blad SRN Pharmacology1 en het andere artikel in 2016 het blad Food Chemical Toxicology2. Beide artikelen geven een compleet overzicht van de bestanddelen in de duindoornbes. Zo maken we uit de artikelen op dat de bessen zeer rijk zijn aan essentiële onverzadigde vetzuren, zoals omega-3, omega-6, omega-9 en omega-7. Omega-7 is vrij onbekend en is vaak moeilijk te vinden. De duindoornbes is overigens een van de weinige bekende bronnen van omega-7. Naast dit uitzonderlijke gehalte aan omega-7-vetzuren, zijn duindoornbessen ook nog eens echte vitaminebommetjes: ze bevatten vitamine A, B, C, E en K. Bovendien bevatten ze fytosterolen, carotenoïden, en oligo-elementen, zoals ijzer, fosfor en magnesium. Aan deze bijzondere samenstelling dankt de duindoornbes zijn gunstige eigenschappen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat de duindoornbes een krachtige antioxidant is en een ontstekingsremmende werking heeft dankzij deze samenstelling. Daarnaast heeft het een beschermende werking voor het hart, de cellen, het immuunsysteem, de lever en het netvlies. Het beschermt ons tegen straling en tegen de vorming van atherogene plaques. Bovendien bestrijdt het stress en heeft het een antibacteriële werking.1,2,3.

Duindoornbessen als beschermers van ons hart

De duindoornbes wordt regelmatig genoemd in verband met zijn beschermende effect voor ons hart. Dit zou te danken zijn aan het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren in de bes. Deze vetzuren zijn onmisbaar voor een goede werking van ons lichaam en dragen bij aan de preventie van hart- en vaatziekten. Dat laatste was aanleiding voor een aantal wetenschappers om een onderzoek uit te voeren naar het effect van een supplementinname van duindoornbessen4. In het kader van het onderzoek waren de wetenschappers met name geïnteresseerd in de invloed van de supplementinname op de risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten, op een te hoge bloeddruk en op de systole bloeddruk. Hiervoor volgden de wetenschappers 74 patiënten met een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Daarnaast onderzochten ze eveneens 32 gezonde personen. Deze mensen werden verdeeld in twee groepen: de eerste groep kreeg een supplement van duindoornbessen, en de andere groep kreeg een supplement van zonnebloemolie. Na 30 dagen constateerden de onderzoekers gunstige effecten bij de personen die een supplement van duindoornbes hadden ontvangen. De supplementinname lijkt de bloeddruk bij mensen met hypertensie namelijk te normaliseren. Daarnaast lijkt het bij patiënten met een te hoog cholesterolgehalte te zorgen voor de daling van het cholesterolgehalte, een vermindering van de hoeveelheid LDL-cholesterol en een afname van de triglyceriden. De supplementinname van duindoornbessen zou eveneens het gehalte aan antioxidanten hebben verbeterd, zowel bij de gezonde personen als bij de patiënten met een te hoge bloeddruk. Op basis van hun analyses concludeerden de onderzoekers dat de olie van duindoornbessen gunstig zou kunnen werken in het kader van de vermindering van dyslipidemie, de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten en de verlaging van een te hoge bloeddruk.

De duindoornbes als beschermer van het netvlies

Duindoornbessen werken niet alleen beschermend voor het hart, maar zouden eveneens een beschermende werking hebben voor ons gezichtsvermogen. Dat is de conclusie van een artikel dat in 2016 verscheen in het blad Nutrients5. Dit onderzoek was gericht op een specifiek bestanddeel van de duindoornbessen: de proanthocyanidinen, oftewel gecondenseerde tanninen. Er waren namelijk al eerder onderzoeken uitgevoerd waaruit een mogelijk beschermend effect naar voren was gekomen van deze stoffen op de aftakeling van het netvlies. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de aftakeling van het netvlies die ontstaat door het zichtbare licht. Deze aantasting van het netvlies ontstaat door een te grote blootstelling aan licht, waardoor er aanzienlijke schade kan ontstaan aan het netvlies en het gezichtsvermogen. Om de gunstige activiteit van duindoornbessen te kunnen beoordelen, gaven de onderzoekers gedurende 14 dagen duindoornbessen aan konijnen. Vervolgens werden de konijnen 7 dagen blootgesteld aan het licht. Daarna kregen ze nog 7 dagen duindoornbessen. Vervolgens hebben onderzoekers de effecten geanalyseerd van de blootstelling van het netvlies van de konijnen aan het licht. De analyse toonde aan dat de proanthocyanidinen uit duindoornbessen in staat waren de structuur van het netvlies te behouden en verbetering te brengen in de structuurveranderingen die onder invloed van het licht ontstaan in het netvlies. De onderzoekers kwamen dan ook tot de conclusie dat de duindoornbessen bij de aftakeling van het netvlies een gunstig effect zouden kunnen hebben.

Positieve effecten bij vaginale droogte

In 2014 verscheen in het blad Maturitas4 een onderzoek dat het therapeutische belang van duindoornbessen had onderzocht in het kader van de behandeling van vaginale droogte. Een team van Finse onderzoekers richtte zich vooral op vaginale atrofie, een aandoening die zorgt voor vaginale droogte, irritatie en een brandend gevoel. Om de effectiviteit van de supplementen met olie van duindoornbessen te kunnen onderzoeken, volgende de wetenschappers 98 vrouwen die de menopauze achter de rug hadden en die klachten van vaginale atrofie hadden. De vrouwen werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een supplement met 3 g duindoornbesolie per dag. Voor en na de 3 maanden van behandeling beoordeelden de onderzoekers verschillende parameters, zoals de index van de vaginale gezondheid, de vaginale pH en de vochtigheid van de vagina. Er werden eveneens serummonsters genomen om het gehalte aan leverenzymen, C-reactief-proteïnen en lipides in het bloed te meten. De analyse van deze parameters leidde tot de conclusie dat duindoornbessen een algeheel gunstige werking hadden op het vaginale epitheel. Met andere woorden, een supplementinname van olie van duindoornbessen zorgde voor positieve effecten bij vaginale droogte. Overigens vermoeden de wetenschappers dat deze supplementinname een natuurlijk alternatief zou kunnen vormen voor bepaalde behandelingen op basis van oestrogeen.

Het is duidelijk dat duindoornbessen vele gunstige effecten hebben op de gezondheid. Ze hebben niet alleen een bijzondere samenstelling die rijk is aan omega-3, -6, -7 en -9, maar zijn ook nog een interessant als behandelmethode voor verschillende aandoeningen. Nu men heeft aangetoond dat duindoornbessen een beschermende werking zouden kunnen uitoefenen voor hart- en vaatstelsel en voor het netvlies, zouden ze ingezet kunnen worden als behandeling bij bepaalde aandoeningen. We vermoeden dat de duindoornbes nog veel meer verborgen eigenschappen heeft die goed zijn voor de mens! U vindt de olie van duindoornbessen in de vorm van een voedingssupplement in de catalogus van Supersmart: Sea Buckthorn Extract.> Bronnen:
1. Chirag A. Patel et al., Remedial Prospective of Hippophae rhamnoides Linn. (Sea Buckthorn), ISRN Pharmacol, 2012, 2012: 436857.
2. Olas B, Sea buckthorn as a source of important bioactive compounds in cardiovascular diseases, Food Chem Toxicol. 2016 Nov, 97:199-204.
3. Suryakumar G, Gupta A, Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.), J Ethnopharmacol. 2011 Nov 18, 138(2):268-78.
4. Vivek Vashishthaa et al., Effect of seabuckthorn seed oil in reducing cardiovascular risk factors: A longitudinal controlled trial on hypertensive subjects, Clinical Nutrition, August 03, 2016.
5. Yong Wang et al., Protective Effect of Proanthocyanidins from Sea Buckthorn (Hippophae Rhamnoides L.) Seed against Visible Light-Induced Retinal Degeneration in Vivo, Nutrients 2016, 8(5), 245.
6. Petra S. Larmo, Baoru Yang, Juha Hyssälä, Heikki P. Kallio, Risto Erkkola, Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study, Maturitas, November 2014, Volume 79, Issue 3, Pages 316–321.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Sea Buckthorn Extract

Een supplement op basis van duindoornolie met een rijke voedingswaarde

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
cholesterol - Aloe Vera - ProbiotiquesEen Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan