Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Alarmerende berichten over de...
22-03-2017

Alarmerende berichten over de gezondheid van ons hart- en vaatstelsel

cardiovasculaire gezondheid Duitse onderzoekers deden onlangs een alarmerende ontdekking over ons hart- en vaatstelsel. Ze constateerden namelijk dat een groot aantal mensen mogelijk lijdt aan een tekort aan omega-3. Inmiddels kent iedereen het belang van deze vetzuren. Dit belang wordt benadrukt in tal van artikelen over dit onderwerp1, zoals ons artikel over het belang van essentiële vetzuren voor het organisme.

De alarmerende ontdekking van de Duitse onderzoekers

Hoewel niemand nog het belang van omega-3 zal betwisten, blijken met name vrouwen in de westerse landen vaak te beschikken over lage hoeveelheden van dit vetzuur. Om dit feit te doorgronden, voerden onderzoekers van de universiteit van Hannover in Duitsland een onderzoek uit bij 446 Duitse vrouwen van 40 tot 60 jaar oud2. Ze onderzochten met name het gehalte aan omega-3 in de membranen van de rode bloedcellen, oftewel de erytrocyten. Deze analyses toonden aan dat het omega-3-gehalte bij 62,8% van de vrouwen laag was. Naast deze alarmerende resultaten, bestudeerden onderzoekers eveneens andere parameters, zoals roken en het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen. De onderzoekers toonden aan dat vrouwen die hormonale anticonceptiemiddelen gebruikten over een lager gehalte van omeg-3 vetzuren beschikten, waaronder het vetzuur EPA (eicosapentaeenzuur).

Omega-3, essentiële vetzuren

Om optimaal te kunnen profiteren van omega-3-vetzuren, dienen ze via de voeding te worden ingenomen. Dat is ook de reden dat omega-3 wordt gezien als een essentieel vetzuur: het kan namelijk niet door ons lichaam worden aangemaakt en moet via de voeding worden ingenomen. Deze vetzuren komen voor in verschillende dagelijkse voedingsmiddelen, zoals plantaardige oliën en vette vissoorten. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat in onze huidige samenleving een laag gehalte aan omega-3-vetzuren wel degelijk voorkomt. Dit zou te maken hebben met de modernisering en intensivering van de bewerkingsprocessen van ons voedsel. Voor het verkrijgen van een optimale omega-3-dosering zijn er echter ook andere oplossingen op de markt gebracht. Er zijn voedingssupplementen ontwikkeld op basis van visolie. Deze supplementen zijn gestandaardiseerd met eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Een voorbeeld hiervan is Super Omega 3 uit de catalogus van Supersmart. Er is een nieuw omega-3-supplement ontwikkeld op basis van krillolie, oftewel een minuscule garnalensoort uit Noorwegen.



> Bronnen:
1. Anses - Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail, Les acides gras oméga 3 - Fonctions dans l'organisme, et besoins alimentaires (Omega-3 - Functies in het lichaam en voedingsbehoeften), bijgewerkt op 07/06/2016.
2. Sandra Gellert, Jan Philipp Schuchardt, Andreas Hahn, Low long chain omega-3 fatty acid status in middle-aged women, Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, January 25, 2017.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Krill Oil

Superieure vorm van omega-3 met grotere biologische beschikbaarheid en sterker effect

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan