Home   >  Vitamines  >  Tekort aan vitamine D...
14-03-2017

Tekort aan vitamine D maakt bepaalde ontstekingsremmers minder effectief

darmontsteking Het is bekend dat vitamine D een rol speelt bij verschillende functies in ons lichaam. Maar ook in het kader van bepaalde behandelingen kan vitamine D een sleutelrol spelen. Dit blijkt in elk geval uit een studie die in maart 2017 verscheen in het blad Alimentary Pharmacology and Therapeutics1. Onderzoekers hebben ontdekt dat een tekort aan vitamine D ervoor kan zorgen dat bepaalde ontstekingsremmers minder effectief worden.

Resultaten bij chronische ontstekingsziekten van de darm

Dit onderzoek werd uitgevoerd bij patiënten met chronische ontstekingen in de darmen, waaronder de bekende ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. De laatste aandoening komt vaak voor bij jonge mensen tussen de 20 en 30 jaar oud en wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van een deel van het spijsverteringskanaal. Het bestrijden van deze aandoeningen is een omvangrijke klus, aangezien deze ziekten de laatste jaren onder invloed van de massale industrialisering2 steeds vaker lijken voor te komen. Omdat we nog niet begrijpen welke mechanismen er precies ten grondslag liggen aan deze aandoeningen, kunnen ze nog altijd niet worden genezen. Wel bestaan er behandelingen die de klachten verminderen en die het dagelijks leven van deze patiënten wat aangenamer maken. Vele onderzoekers proberen dan ook deze aandoeningen te doorgronden en de beschikbare behandelingen te verbeteren. Dit nieuwe onderzoek verhoogt wellicht de kans op genezing van chronische darmontstekingen.

Impact van een lage vitamine D-gehalte op de behandeling met TNF-alfa-remmers

Tijdens hun onderzoek gingen de wetenschappers uit van de hypothese dat het vitamine D-gehalte een impact zou kunnen hebben op een terugval van patiënten met een chronische darmontsteking. De wetenschappers concentreerden zich voornamelijk op patiënten die behandeld werden met TNF-alfa-remmers (TNF-α-remmers), een oplossing die vaak wordt gebruikt bij ernstige gevallen. Het onderzoeksteam analyseerde en vergeleek daarvoor de gegevens die waren verzameld bij 521 patiënten met een chronische darmontsteking in het Brigham and Women's Center. Deze gegevens omvatten onder andere de leeftijd, het geslacht, de diagnose van de chronische darmontsteking, het type behandeling met de TNF-α-remmer en het vitamine D-gehalte van de patiënten tijdens de behandeling. Op basis van hun onderzoek concludeerden de wetenschappers dat patiënten met een normaal vitamine D-gehalte sneller reageerden op de behandeling dan patiënten met een laag vitamine D-gehalte. Het vitamine D-gehalte was dus van invloed op een eventuele terugval van patiënten.

Deze nieuwe resultaten doen dan ook vermoeden dat een supplementinname van vitamine D van belang kan zijn als het gaat om de verbetering van de behandeling met bepaalde ontstekingsremmers. Bovendien toont dit onderzoek nog eens aan hoe belangrijk het is dat het lichaam over voldoende vitamine D kan beschikken. Er zijn hiertoe voedingssupplementen ontwikkeld die een gepaste aanvulling bieden voor elke behoefte: Vitamin D3 1000 UI, Vitamin D3 Spray 2000 UI en Vitamin D3 5000 UI.

> Bronnen:
1. R. W. Winter, E. Collins, B. Cao, M. Carrellas, A. M. Crowell, J. R. Korzenik, Higher 25-hydroxyvitamin D levels are associated with greater odds of remission with anti-tumour necrosis factor-α medications among patients with inflammatory bowel diseases, Alimentary Pharmacologie and Therapeutics, Volume 45, Issue 5, March 2017, Pages 653–659.
2. Inserm, Maladies inflammatoires chroniques de l’intestin (MICI), Dossier réalisé en collaboration avec Pierre Desreumaux, Lille – février 2016.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Vitamin D3 1000 UI

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 met een dosering die geschikt is voor iedereen

www.supersmart.com
Vitamin D3 5000 IU

Biologisch beschikbare vorm van vitamine D3 voor een optimale absorptie

www.supersmart.com
Vitamin D3 Spray 2000 IU

Een praktische vorm van D3 met een nauwkeurige en krachtige dosering

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
29-07-2019
Magnesium: de nieuwe ontstekingsremmer?
Tot op heden kenden we magnesium vooral als essentieel mineraal dat verantwoordelijk was voor het evenwicht in het zenuwstelsel, voor de spierfunctie, voor de regulering...
Lees verder
01-08-2018
Stop chronische ontstekingen
Of ze nu stilzwijgend of pijnlijk aanwezig zijn: ontstekingen leggen altijd een kiem voor het ontstaan van de welbekende, ziekmakende welvaartsziekten: hart- en vaataandoeningen, artritis,...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan