Home   >  Vitamines  >  Tekort aan vitamine E...
06-05-2019

Tekort aan vitamine E in verband gebracht met tal van aandoeningen

Vitamine E Vitamine E speelt een vaak onderschatte, doch essentiële rol in ons lichaam. Helaas beschikken veel mensen over onvoldoende vitamine E. Een tekort aan vitamine E kan de aanleiding geven tot de ontwikkeling van tal van aandoeningen. Dat is in elk geval aangetoond in verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren zijn verschenen, aldus een artikel dat in 2016 verscheen in het blad Archives Biochemistry Biophysics1. Deze alarmerende constatering heeft vele wetenschappers ertoe aangezet zich te verdiepen in de preventieve en therapeutische waarde van een supplementinname van vitamine E. We vertellen u graag wat meer over deze onderzoeken en het belang van vitamine E voor de gezondheid.

Vitamine E speelt een belangrijke rol voor ons lichaam

Vitamine E is met name bekend om zijn krachtige werking als antioxidant, waardoor het de schadelijke effecten van oxidatiestress bestrijdt. Deze werking als antioxidant is vooral onontbeerlijk als het gaat om de bescherming tegen oxidatie van lipiden in celmembranen en van lipoproteïnen2. Vitamine E is bovendien betrokken bij tal van fysiologische processen die ervoor zorgen dat ons lichaam goed functioneert, zoals we ook kunnen lezen in een artikel dan in 2011 verscheen in het blad Food Nutrition Bulletin3. Vitamine E draagt namelijk bij aan een goede werking van het immuunsysteem, zoals de beheersing van ontstekingen en de regulering van de genenexpressie. Daarnaast ondersteunt het de cognitieve prestaties. Om deze functies goed te kunnen ondersteunen, dient vitamine E ingenomen te worden via de voeding. Deze vitamine wordt dan ook beschouwd als een van de essentiële vitamines, want ons lichaam kan zelf geen vitamine E aanmaken. We onderscheiden acht verschillende vitamine E-vormen, waaronder vier soorten tocotriënolen en vier soorten tocoferolen. Van de tocoferolen is alfa-tocoferol (α-tocoferol) voor de mens het belangrijkst.

De gevolgen van een vitamine E-tekort

Aangezien vitamine E op vele gebieden in ons lichaam actief is, kan een tekort aan dit molecuul schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid. Hoewel het vaak gaat om een matig tekort dat niet altijd tot klachten leidt, kunnen zich ook ernstige tekorten voordoen. Deze ernstige tekorten worden vaak in verband gebracht met de ontwikkeling van bepaalde ziekten, zoals ook wordt benadrukt in een artikel dat in 2001 verscheen in Annales de Médecine Interne4. Een ernstig tekort aan vitamine E zou een aantal ernstige neurologische problemen kunnen veroorzaken, zoals cerebellaire ataxie, een progressief neurologisch syndroom. Ook zou een tekort gerelateerd zijn aan beschadigingen in het achterste gebied van het ruggenmerg. Naast dit neuropathologische aspect, is een tekort aan vitamine E eveneens betrokken bij andere aandoeningen, bijvoorbeeld in de darm, de lever en gal en de alvleesklier. Tot slot lijken recente studies te bevestigen dat er sprake is van een verband tussen een vitamine E-tekort en de ontwikkeling van het metabool syndroom5.

Miljoenen mensen kampen mogelijk met een tekort aan vitamine E

Het is goed mogelijk dat miljoenen mensen niet over voldoende vitamine E beschikken. Althans, dit lijkt de conclusie te zijn wanneer we enkele recente onderzoeken naar het metabool syndroom bekijken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat gezonde mensen over meer vitamine E beschikken dan patiënten met een metabool syndroom. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan dit syndroom, en het wordt dan ook beschouwd als een van de grootste problemen van deze eeuw. Het metabool syndroom wordt vaak in verband gebracht met overgewicht, maar wordt in feite gekenmerkt door reeks problemen op het gebied van de vet- en koolhydratenverwerking en problemen met de bloedvaten. Wanneer dit syndroom zich ontwikkelt, kunnen zich tal van aandoeningen voordoen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of zelfs non-alcoholische steatohepatitis. Laatstgenoemde aandoening wordt gekenmerkt door vervetting van de lever, waardoor de werking van dit vitale orgaan wordt aangetast. Uit recent onderzoek blijkt dat een supplementinname van vitamine E de status van de lever zou kunnen verbeteren en de aantasting van de lever bij een non-alcoholische steatohepatitis zou kunnen beperken. Dat is dan ook de reden dat onderzoekers van mening zijn dat een supplementinname van vitamine E een serieuze bijdrage kan leveren bij de behandeling van het metabool syndroom.

Bemoedigende resultaten bij supplementinname van vitamine E

Om het therapeutische belang van een supplementinname van vitamine E te kunnen evalueren, onderzochten wetenschappers deze behandeling bij een aantal volwassenen. Een aantal van hen leed aan het metabool syndroom. De proefpersonen kregen een specifieke vorm van vitamine E, namelijk alfa-tocoferol gecombineerd met hexadeuterium. Elke proefpersoon ontving 15 mg van deze vitamine E-vorm in combinatie met een specifieke voeding. De proefpersonen kregen een van de volgende voedingsmiddel voorgeschreven: vetvrije, vetarme of volle melk of sojamelk. Het onderzoek duurde 72 uur. Vanaf de eerste uren na de supplementinname observeerden de wetenschappers zeer positieve resultaten. De wetenschappers ontdekten namelijk dat zich biomarkers van vitamine E ontwikkelden: α-carboxyethyl hydroxychromanol (α-CEHC) en α-carboxymethylbutyl hydroxychromanol (α-CMBHC). Laatstgenoemde stoffen zijn katabolen van vitamine E, oftewel stoffen die ontstaan doordat er vitamine E wordt afgebroken. Het volgen van de biomarkers toonde significante verschillen aan tussen de gezonde proefpersonen en de proefpersonen met het metabool syndroom. De proefpersonen met het metabool syndroom hadden een tekort aan vitamine E. Echter, door een adequate supplementinname van vitamine E kon dit tekort worden bestreden. Hoewel er nog aanvullend onderzoek gedaan moet worden, opent deze ontdekking de deur voor de uitwerking van een alternatieve behandelmethode van het metabool syndroom. Bovendien geeft dit in 2017 verschenen onderzoek in het prestigieuze blad American Journal of Clinical Nutrition nog eens aan dat een optimale hoeveelheid vitamine E in ons lichaam van groot belang is om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Naast de veelbelovende therapeutische mogelijkheden, tonen deze nieuwe onderzoeken opnieuw de essentiële rol van deze vitamine aan. Vaak wordt deze vitamine vergeten, maar vitamine E is betrokken bij een groot aantal lichaamsfuncties. Een vitamine E-tekort moet dan ook niet lichtvaardig worden opgevat.


> Bron:
1. Azzi A, Meydani SN, Meydani M, Zingg JM, The rise, the fall and the renaissance of vitamin E, Arch Biochem Biophys, 2016 Apr 1, 595:100-8.
2. Anses - Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail, Les vitamines par le menu - Fonctions et sources alimentaires des vitamines, Mis à jour le 24/01/2017.
3. Dror DK, Allen LH, Vitamin E deficiency in developing countries, Food Nutr Bull, 2011 Jun, 32(2):124-43.
4. Feki M, Souissi M, Mebazaa A, Vitamin E deficiency. Etiopathogenesis, clinical, histopathologic, and electrical features, and main etiologies, Ann Med Interne (Paris), 2001 Oct, 152(6):392-7.
5. Maret G Traber, Eunice Mah, Scott W Leonard, Gerd Bobe, Richard S Bruno, Metabolic syndrome increases dietary α-tocopherol requirements as assessed using urinary and plasma vitamin E catabolites: a double-blind, crossover clinical trial, Am J Clin Nutr, January 11, 2017.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Gamma E Tocopherols

Krachtige mix van antioxidanten

www.supersmart.com
Annatto Tocotrienols 50 mg

Heilzaam voor de cardiovasculaire gezondheid. Bevat 90 % delta-tocotriënolen, vitamine E-vorm met de sterkste biologische werking.

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-04-2019
Vitamine C: had Linus Pauling gelijk?
Zou u een man geloven die al tweemaal in zijn leven een Nobelprijs ontvangen heeft in twee verschillende categorieën? Waarschijnlijk wel, al was het maar...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
30-04-2018
Onderzoekers ontdekken waarom 1 op de 2...
Een zojuist gepubliceerd onderzoek in The Journal of American Osteopathic Association toont aan dat het lichaam vitamine D niet op de juiste wijze kan gebruiken...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan