Home   >  Voeding voor de hersenen  >  Supplementinname van omega-3: effect...
27-02-2017

Supplementinname van omega-3: effect op cognitieve functies?

Omega 3 Sommige cognitieve functies worden minder met het ouder worden. Denk aan het geheugen, de waarneming en het concentratievermogen. Deze problemen ontstaan door het normale verouderingsproces van ons lichaam. De ernst van deze cognitieve problemen loopt zeer uiteen. De afname van de mentale vermogens kan leiden tot verschillende dementievormen, die allen als kenmerk hebben dat ze de hersenen aantasten. Er wordt dan ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de manier waarop we de cognitieve achteruitgang kunnen bestrijden en het dagelijks leven van patiënten met cognitieve problemen kunnen verbeteren. Een van de onderzochte oplossingen is de supplementinname van omega-3. Wetenschappers vermoeden dat dit een interessant middel zou kunnen vormen ter voorkoming van milde cognitieve aftakeling. Dit vermoeden, dat al een paar jaar bestond, wordt ondersteund door nieuwe resultaten die in 2017 verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients1.

Toenemende belangstelling voor preventieve supplementinname omega-3

Omdat de levensverwachting toeneemt, vermoeden gezondheidsinstanties dat we ook meer te maken zullen krijgen met de afname van cognitieve vermogens. Er zijn schattingen die aangeven dat ongeveer 42% van de wereldbevolking te maken krijgt met een milde vorm van cognitieve aftakeling. Dit alarmerende cijfer heeft tal van wetenschappers ertoe aangezet zich met dit onderzoek bezig te houden, op zoek naar doeltreffende oplossingen. Net als voor vele andere aandoeningen, geldt ook voor dementie dat wetenschappers vermoeden dat dementie in een aantal gevallen voorkomen kan worden. Hierbij kan men denken aan verschillende behandelingen met een mogelijke preventieve werking. Een van die behandelingen is de supplementinname van omega-3. Deze vetzuren worden vaak genoemd, omdat ze veelvuldig zijn bestudeerd. Ze spelen namelijk een belangrijke rol voor onze neurologische functies. Bovendien zouden ze een beschermend effect hebben voor ons lichaam als het gaat om het cognitieve aftakelingsproces. Chinese onderzoekers hebben geprobeerd met name deze hypothese te bewijzen.

Positieve resultaten bij verbetering cognitieve functies

Tijdens hun onderzoek evalueerden de wetenschappers de effecten van een supplementinname van omega-3 bij 86 patiënten die ouder waren dan 60 jaar en die te maken hadden met een milde cognitieve achteruitgang. 44 van deze patiënten kregen een supplement met omega-3-vetzuren; de 42 andere patiënten kregen een placebo met olijfolie. Om de impact te kunnen beoordelen van de inname van het supplement, voerden de onderzoekers verschillende testen uit op basis van het zogenaamde 'BCAT-instrument' (Basic Cognitive Aptitude Test). Op basis van deze testen kon men de veranderingen van de cognitieve functies vaststellen. Bij patiënten die het omega-3-supplement hadden ingenomen, constateerden de onderzoekers dat er sprake was van een verbetering van de BCAT-score. Ook de snelheid van de waarneming, de efficiëntie van de ruimtelijke waarneming en de functie van het werkgeheugen waren verbeterd. Er werden wel lichte verschillen geconstateerd tussen mannen en vrouwen. Toch vertoonden de proefpersonen die een supplement van omega-3 hadden ingenomen in vergelijking met de placebogroep een significante verbetering van de cognitieve functies. Hoewel deze resultaten bevestigd moeten worden door aanvullend onderzoek, is dit toch opnieuw een wetenschappelijk bewijs van de gunstige effecten van omega-3.

Deze nieuwe resultaten omtrent het effect van omega-3-vetzuren zijn opnieuw zeer bemoedigend. Om zoveel mogelijk te profiteren van de weldadige effecten van omega-3, kan men voedingsmiddelen zoals vette vis eten. Ook kan men deze vetzuren innemen middels supplementen. De supplementen zijn zodanig samengesteld dat ze een optimale dosering bevatten omega-3-vetzuren, zoals de bekende vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Er zijn tevens producten beschikbaar die verrijkt zijn met EPA en DHA, zoals Super Omega 3 uit de catalogus van Supersmart.

> Bron:
1. Yacong Bo et al., The n-3 Polyunsaturated Fatty Acids Supplementation Improved the Cognitive Function in the Chinese Elderly with Mild Cognitive Impairment: A Double-Blind Randomized Controlled Trial, Nutrients 2017, 9(1), 54.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Super EPA

285 mg EPA en 39,19 mg DHA per softgel.

www.supersmart.com
Ontdek ook
28-08-2019
Choline, een essentiële maar ondergewaardeerde voedingsstof
Choline krijgt niet altijd alle waardering die het verdient. En dat terwijl het door de prestigieuze National Academy of Medicine in de VS wordt gezien...
Lees verder
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
28-06-2017
Voeding: hoe bieden we voldoende voedsel aan...
Onze hersenen zijn het controlecentrum van ons zenuwstelsel. Ze dienen dagelijks een enorme hoeveelheid aan gegevens te verwerken. Niet alleen moet het brein al die...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan