Home   >  Hart & Bloedvaten  >  Polyfenolen uit citrusvruchten en...
08-05-2019

Polyfenolen uit citrusvruchten en hun gunstige effect op ons hart- en vaatstelsel

Citrus Citrusvruchten worden zeer gewaardeerd om hun zoetzure smaak en bevatten goede stoffen voor ons lichaam. Citrusvruchten danken hun gunstige effecten aan het feit dat ze rijk zijn aan polyfenolen, of preciezer gezegd: aan flavonoïden. Deze natuurlijke pigmenten zijn namelijk krachtige antioxidanten die de cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Hierdoor dragen ze bij aan de strijd tegen celveroudering. De flavonoïden zouden eveneens een gunstige invloed hebben op de vaatfuncties, zoals blijkt uit een studie die in 2016 verscheen in het British Journal of Nutrition1.

Beschermer van ons hart- en vaatstelsel

De studie had betrekking op flavonoïden in Citrusvruchten, zoals citroenen, grapefruits, pomelo's en mandarijnen. De flavonoïden in deze vruchten behoren tot de subklasse van de flavononen. De wetenschappers hebben gepoogd de postprandiale impact (impact na het eten) van deze moleculen te meten op de werking van onze vaten, oftewel: men wilde meten welk effect het eten van deze moleculen had op de bloedcirculatie. De onderzoekers volgden de effecten van de inname van een drank die in afnemende mate een hoeveelheid flavononen bevatte. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 59 gezonde manen tussen de 30 en 65 jaar. De drank die de proefpersonen ontvingen kon bestaan uit een jus d'orange met 128 mg flavononen, een jus d'orange verrijkt met 272 mg flavononen, een homogeen mengsel van een hele sinaasappel met 452 mg flavononen en een controledrank die geen flavononen bevatte. Bij elk van de proefpersonen volgde de inname van de drank op een maaltijd die exact 81 gram vetten bevatte. Vervolgens voerden de wetenschappers met verschillende tijdsintervallen analyses uit, namelijk respectievelijk 0, 2, 5 en 7 uur na de inname van de drank. Op basis van deze metingen kon het effect van flavononen op de endotheelfunctie worden gemeten. Een goede werking van het endotheel is essentieel voor het hart- en vaatstelsel. De onderzoekers constateerden dat flavononen een positief effect hadden op het functioneren van het endotheel. Ze concludeerden dat deze antioxidanten het vermogen hadden de bepaalde negatieve effecten tegen te gaan van een vetrijke maaltijd, waaronder bepaalde negatieve effecten op de werking van de bloedvaten.

Hesperidine en naringine, twee krachtige flavonoïden.

Deze positieve resultaten voor het hart- en vaatstelsel kan worden toegeschreven aan twee flavonoïden met een bijzonder krachtige werking als antioxidant: hesperidine en naringine. Naringine komt in grote hoeveelheden voor in de grapefruit en is onderwerp geweest van tal van wetenschappelijke studies die het belang van de stof voor medische behandelingen in kaart wilden brengen. Naringine is namelijk een actieve antioxidant die op verschillende niveaus in ons lichaam zijn werk doet. In 2014 opperden wetenschappers op basis van een review van de resultaten uit preklinische onderzoeken al 2 dat naringine interessant zou kunnen zijn voor het behoud van een gezond hart- en vaatstelsel. De auteurs van het onderzoek concludeerden dat naringine van belang zou kunnen zijn voor de behandeling van bepaalde hart- en vaataandoeningen, zoals atherosclerose.

Deze nieuwe resultaten sluiten dan ook goed aan bij de vele reeds uitgevoerde onderzoeken naar naringine. We schreven al eerder een artikel over de bijzondere werking van grapefruit als antioxidant.

> Bron:
1. Catarina Rendeiro et al., Flavanone-rich citrus beverages counteract the transient decline in postprandial endothelial function in humans: a randomised, controlled, double-masked, cross-over intervention study, British Journal of Nutrition, Volume 116, Issue 12 December 2016, pp. 1999-2010.
2. Bharti S, Rani N, Krishnamurthy B, Arya DS, « Preclinical evidence for the pharmacological actions of naringin: a review », Planta Med, 2014 Apr, 80(6):437-51.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Grapefruit Extract

'Gestandaardiseerd grapefruitextract

www.supersmart.com
Hesperidin Methyl Chalcone

Behandeling van doorbloedingsproblemen

www.supersmart.com
Diosmin Plus

Een aanvullend voedingsmiddel op basis van diosmine met een verhoogde biologische beschikbaarheid tegen veneuze insufficiëntie en doorbloedingsproblemen

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
Een Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende ontdekking gedaan die de ophoping van het zogenaamde 'slechte cholesterol' in de bloedvaten tegengaat 1 . Een combinatie van...
Lees verder
04-09-2019
20 jaar jongere bloedvaten met deze antioxidant...
Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Hypertension , het blad van de American Journal of Heart Association, is er nieuw bewijs dat dit voedingssupplement...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan