Home   >  Probiotica  >  Darmflora: de ontregeling bij...
20-02-2017

Darmflora: de ontregeling bij de ziekte van Crohn

ziekte van Crohn Recent onderzoek heeft nieuw licht geworpen op de mogelijke oorzaak van de ziekte van Crohn. Deze complexe darmaandoening wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de darm. Er bestaan vele hypotheses over de mogelijke oorzaken, maar veel bleef tot op heden nog onduidelijk. Recent onderzoek heeft aangetoond dat veranderingen in de darmflora mogelijk verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de ziekte van Crohn. Wat betekent dit voor de behandeling? Een korte uitleg aan de hand van de resultaten van dit onderzoek, die zijn verschenen op mBio, het online tijdschrift dat is gelieerd aan het beroemde blad American Society for Microbiology1.

Analyse van de darmflora van patiënten met de ziekte van Crohn

Dit onderzoek vond plaats bij 9 families van patiënten met de ziekte van Crohn en hun bloedverwanten in de eerste graad, en bij 4 families die in goede gezondheid verkeerden. Het doel van de Amerikaanse en Franse onderzoekers was een vergelijking te maken van de darmflora's van de verschillende familieleden. Dit onderzoek bood nieuwe mogelijkheden dankzij de enorme progressie die er is gemaakt bij het in kaart brengen van de darmflora. De darmflora bestaat van nature uit tal van micro-organismen, maar door aanvallen van buitenaf, zoals ziekteverwekkende stoffen, kan dit natuurlijke evenwicht worden verstoord. Dat is de reden waarom wetenschappers niet alleen geïnteresseerd zijn in de bacteriën die aanwezig zijn in de darmflora, maar ook in de schimmels die er van nature leven.

Aanpassingen in de darmflora geconstateerd bij de ziekte van Crohn

Tijdens hun analyses observeerden de wetenschappers significante verschillen tussen de gezonde families en de families waarin de ziekte van Crohn voorkwam. De aanwezige schimmels waren in beide groepen vergelijkbaar, maar de bacteriële flora was bij de zieke personen veranderd. Patiënten die leden aan de ziekte van Crohn bleken over meer bacteriën van de stammen Serratia marcescens en Escherichia coli te beschikken. Daarnaast bleken zij, in vergelijking met hun niet-zieke familieleden, te beschikken over grotere hoeveelheden van de schimmel Candida tropicalis.

Nieuwe behandelingen voor de ziekte van Crohn?

De eerste resultaten doen vermoeden dat de ontregelde darmflora betrokken zou kunnen zijn bij het ontstaan van de ziekte van Crohn. Daarnaast constateerde men dat er bepaalde micro-organismen in de darm verantwoordelijk waren voor de kenmerkende klachten van de ziekte van Crohn. Er is nog aanvullend onderzoek noodzakelijk om het verband tussen de darmflora en de ziekte van Crohn te bevestigen. Dit onderzoek toont echter wel aan hoe belangrijk de goede werking van de darmflora is voor de gezondheid. Gelukkig zijn er verscheidene oplossingen ontwikkeld die kunnen helpen bij het in balans houden van de darmflora. Denk hierbij met name aan de formules met probiotica. Probiotica zijn micro-organismen die kunnen bijdragen aan een goede balans in de darmflora. Om optimaal te kunnen profiteren van de weldadige effecten, vindt men producten die uitsluitende zijn samengesteld op basis van de stam Bifidobacterium longum, of producten die verschillende probiotica bevatten, zoals de krachtige samenstelling van Probio Forte™.> Bron:
1. G. Hoarau et al. Bacteriome and Mycobiome Interactions Underscore Microbial Dysbiosis in Familial Crohn’s Disease, mBio, 20 September 2016.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Probio Forte

Krachtige probiotische mix; 8 miljard micro-organismen per capsule
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Bifidobacterium longum

Nu in Delayed Release Capsules van toediening die de ingrediënten beschermt tegen het maagzuur.
Een van de belangrijkste microbacteriën voor een gezonde darmflora.

www.supersmart.com
Ontdek ook
19-09-2016
De vele preventieve en genezende effecten van...
De klinische resultaten die de afgelopen vijftien jaar zijn gepubliceerd onderstrepen de meervoudige gunstige effecten van probiotica. Probiotica lijken preventieve en genezende effecten te hebben,...
Lees verder
14-03-2017
Atopische dermatitis: het belang van prebiotica en...
Maar liefst 30% tot 40% van de bevolking zou last hebben van een allergie. De oorzaken lopen vaak uiteen en een allergie kan zich op...
Lees verder
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan