Home   >  Slanke lijn  >  Hoe kan het dat...
16-01-2017

Hoe kan het dat we na een dieet weer aankomen? En hoe kunnen we dat voorkomen?

dieet Helaas komt het vaak voor dat de kilo's er na een vermageringsdieet snel weer aanzitten. Bijna 80% van de mensen die een vermageringsdieet volgen, heeft last van dit zogenaamde 'jojo-effect', aldus een rapport dat werd uitgegeven door ANSES, de Franse autoriteit voor veiligheid op het gebied van gezondheid, voeding, milieu en werk1. Israëlische onderzoekers hebben nu mogelijk een verklaring gevonden voor deze gewichtstoename na een dieet. In het prestigieuze blad Nature2 verscheen in november 2016 een artikel over hun bevindingen. De onderzoekers komen tot de conclusie dat het jojo-effect voortkomt uit onze darmen, en wel uit de microflora die aanwezig is in de darmen. Het weer aankomen na een dieet lijkt voort te komen uit veranderingen die plaatsvinden in deze microflora. Dat is niet de enige ontdekking die de wetenschappers deden: ze ontdekten namelijk ook de voedingsstoffen die dit jojo-effect mogelijk tegen kunnen gaan. U begrijpt dat dit onderzoek nieuwe perspectieven biedt voor de bestrijding van overgewicht en obesitas!

Welke veranderingen in de microflora zorgen voor het jojo-effect?

Omdat veel mensen na een dieet weer aankomen, probeerden de wetenschappers dit verschijnsel te doorgronden. Hiervoor hebben ze muizen gevolgd die op verschillende manieren gevoed werden. Na een serie van testen ontdekten de wetenschappers dat de microflora van bepaalde muizen was veranderd. Deze microflora, ook wel darmflora genoemd, bestaat uit een groot aantal micro-organismen. Deze micro-organismen spelen een belangrijke rol voor ons lichaam. Tijdens het onderzoek constateerden de wetenschappers dat de darmflora van muizen met obesitas die een vermageringsdieet volgden anders was dan de darmflora van muizen die nooit obesitas gehad hadden. Met andere woorden: deze observatie lijkt aan te tonen dat de darmflora van personen die obesitas (gehad) hebben kan afwijken.

Afname van het flavonoïdengehalte oorzaak van het terugkomen van de kilo's

Nadat de wetenschappers deze veranderde microflora hadden ontdekt, stelden ze eveneens vast dat deze veranderingen gerelateerd waren aan een lager flavonoïdengehalte in het lichaam. Flavonoïden zijn plantaardige stoffen die bekend staan om hun krachtige werking als antioxidant. Deze flavonoïden zouden in een normale situatie betrokken zijn bij het verbruiken van energie. Het lagere gehalte aan flavonoïden in het lichaam zou een verklaring zijn voor het terugkomen van de verloren kilo's.

Een supplementinname van flavonoïden om overgewicht en obesitas te bestrijden?

Om de hierboven genoemde ontdekking te onderbouwen, bestudeerden de onderzoekers het effect van de toevoeging van flavonoïden aan de voeding van muizen met obesitas die een vermageringsdieet volgden. De onderzoekers constateerden bij de muizen een verbetering in het energieverbruik en een verminderde gewichtstoename na het dieet. Hoewel deze resultaten nog bevestigd dienen te worden in klinisch onderzoek bij de mens, lijkt een supplementinname van flavonoïden een interessante optie te zijn in de strijd tegen overgewicht en obesitas. Het effect dat de onderzoekers hebben gevonden kan worden toegevoegd aan de lijst met reeds bekende gunstige effecten van flavonoïden, die al heel lang verkrijgbaar zijn als voedingssupplement. Een goed voorbeeld van zo'n supplement is Viscerox™, dat wordt verkregen uit een gepatenteerd extract van zoethoutwortel. Dit extract staat bekend om het hoge gehalte aan flavonoïden3.
De recente ontdekkingen over de darmflora en de rol van flavonoïden kunnen een enorme stap voorwaarts betekenen in de strijd tegen overgewicht en obesitas. In afwachting van de resultaten van klinische onderzoeken, kunnen deze resultaten hoop geven aan de vele patiënten die lijden aan obesitas. En dat is belangrijk, want het aantal personen met obesitas is sinds de jaren 80 verdubbeld4.

> Bronnen:

1. ANSES, Evaluation des risques liés aux pratiques alimentaires d’amaigrissement, 25 novembre 2010
2. Christoph A. Thaiss, Shlomik Itav, Daphna Rothschild, Mariska Meijer, Maayan Levy, Claudia Moresi, Lenka Dohnalová, Sofia Braverman, Shachar Rozin, Sergey Malitsky, Mally Dori-Bachash, Yael Kuperman, Inbal Biton, Arieh Gertler, Alon Harmelin, Hagit Shapiro, Zamir Halpern, Asaph Aharoni, Eran Segal & Eran Elinav, « Persistent microbiome alterations modulate the rate of post-dieting weight regain », Nature, Nov 2016.
3. Asha MK, Debraj D, Dethe S, Bhaskar A, Muruganantham N, Deepak M, « Effect of Flavonoid-Rich Extract of Glycyrrhiza glabra on Gut-Friendly Microorganisms, Commercial Probiotic Preparations, and Digestive Enzymes », J Diet Suppl, 2016 Sep, 2:1-11.
4. Organisation Mondiale de la Santé (OMS), « Obésité et surpoids », Aide-mémoire N°311, Juin 2016.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Viscerox

Helpt vetopslag in de buik te verminderen

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan