Home   >  Hart en bloedvaten  >  De vruchtbaarheid van de...
16-01-2017

De vruchtbaarheid van de man: gezonde zaadcellen dankzij DHA

vruchtbaarheid van de man De supplementinname van omega-3 zou de kwaliteit van de zaadcellen verbeteren. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat onlangs verscheen in het blad Systems Biology in Reproductive Medicine1. Dankzij het werk van een Spaans onderzoeksteam is de spermakwaliteit gecontroleerd bij mannen die al dan niet een supplement met docosahexaeenzuur hadden ingenomen, oftewel DHA. DHA is een omega-3-vetzuur dat vooral bekend staat om de belangrijke rol die het speelt in de celmembranen en in verschillende organen, zoals de hersenen, maar ook in het netvlies en hart- en vaatstelsel2,3,4. Deze nieuwe inzichten omtrent DHA kunnen leiden tot nieuwe behandelingen, met name als het gaat om de strijd tegen onvruchtbaarheid bij mannen.

Verbetering van de kwaliteit van zaadcellen dankzij een supplementinname van DHA

Om het verband te onderzoeken tussen de inname van DHA en de vruchtbaarheid van de man, bestudeerden de onderzoekers de zaadcellen van 74 mannen die op willekeurige wijze waren ingedeeld in twee groepen. De eerste groep van 42 mannen nam drie maal daags een capsule met 1500 mg DHA, terwijl de tweede groep van 32 mannen een placebo innam, waarin de 1500 mg DHA was vervangen door 1500 mg zonnebloemolie. Na 10 maanden van supplementinname onderzochten de wetenschappers verschillende parameters, waaronder de vetzuren in het zaadvocht, de antioxidantenstatus, de DNA-fragmentatie en de status van zaad. Onder de laatstgenoemde parameter verstaat men het volume, de concentratie, de beweeglijkheid, de morfologie en de vitaliteit van de zaadcellen in het sperma. Hoewel er in de status van het zaad geen significante verschillen werden ontdekt, zagen de wetenschappers wel een afname van het percentage van zaadcellen met beschadigd DNA. Ook de antioxidantenstatus van het zaadvocht bleek verbeterd te zijn. Deze resultaten suggereren dat een optimale hoeveelheid DHA een beschermend effect zou kunnen hebben op de zaadcellen.

Verbeterde vruchtbaarheid voor de man dankzij DHA-supplementinname?

Dit nieuwe onderzoek onderstreept de conclusies die Amerikaanse onderzoekers reeds in 2011 publiceerden in het blad Biology of Reproduction5. Dit onderzoek geeft aan dat DHA een rol zou kunnen spelen bij de aanmaak van zaadcellen, omdat het de gezonde ontwikkeling van de acrosoom zou bevorderen. Een acrosoom is een membraan op de kop van de zaadcel dat ontstaat door de fusie tussen verschillende blaasjes. Uit observaties met behulp van een microscoop is gebleken dat deze fusie niet kan plaatsvinden zonder DHA. De zaadcel zou dan niet levensvatbaar zijn. Overigens werd deze conclusie bevestigd in een andere test die door de onderzoekers werd gedaan: Mannelijke muizen die geen DHA kregen, werden onvruchtbaar. Wanneer deze muizen echter weer DHA kregen via hun voeding, dan keerde hun vruchtbaarheid terug.

Dit onderzoek wijst uit dat DHA een onmisbare stof zou kunnen zijn voor de vorming en bescherming van zaadcellen. Het zou in algemene zin een sleutelrol vervullen voor de mannelijke vruchtbaarheid. Hoewel nader onderzoek noodzakelijk is, lijken deze gegevens aan te tonen dat een supplementinname van DHA gunstige effecten zou kunnen hebben als het gaat om de bestrijding van mannelijke onvruchtbaarheid.

> Bronnen:

1. Martínez-Soto JC, Domingo JC, Cordobilla B, Nicolás M, Fernández L, Albero P, Gadea J, Landeras J, « Dietary supplementation with docosahexaenoic acid (DHA) improves seminal antioxidant status and decreases sperm DNA fragmentation », Syst Biol Reprod Med, 2016 Dec, 62(6):387-395.
2. Siriwardhana N, Kalupahana NS, Moustaid-Moussa N, « Health benefits of n-3 polyunsaturated fatty acids: eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid », Adv Food Nutr Res, 2012, 65:211-22.
3. Gharami K, Das M, Das S, « Essential role of docosahexaenoic acid towards development of a smarter brain », Neurochem Int, 2015 Oct, 89:51-62.
4. Simón MV, Agnolazza DL, German OL, Garelli A, Politi LE, Agbaga MP, Anderson RE, Rotstein NP, « Synthesis of docosahexaenoic acid from eicosapentaenoic acid in retina neurons protects photoreceptors from oxidative stress », J Neurochem, 2016 Mar, 136(5):931-46.
5. Manuel Roqueta-Rivera, Timothy L. Abbott, Mayandi Sivaguru, Rex A. Hess and Manabu T. Nakamura, « Deficiency in the Omega-3 Fatty Acid Pathway Results in Failure of Acrosome Biogenesis in Mice », Biology of Reproduction, October 1 2011, vol. 85, no. 4 721-732.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Super DHA

310 mg DHA en 43 mg EPA per softgel

www.supersmart.com
Super Omega 3

EPA en DHA: een natuurlijke, pure, krachtige en stabiele product dat op de markt te vinden is

www.supersmart.com
Ontdek ook
07-06-2016
Dit voedingsmiddel maakt de huid en slagaderen...
Stelt u zich eens een natuurlijke voedingsstof voor, die voorkomt dat de huid rimpels krijgt, losser wordt of er ouder uit gaat zien, en dat...
Lees verder
22-05-2017
Doeltreffende combi tegen slecht cholesterol
cholesterol - Aloe Vera - ProbiotiquesEen Indiaas onderzoeksteam heeft een verrassende...
Lees verder
16-05-2017
Voedingsstoffen met een gunstige werking bij een...
Ter gelegenheid van de Wereld Hypertensiedag willen we het graag met u hebben over een hoge bloeddruk en het belang van preventie en diagnostiek. Deze...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan