Home   >  Seksualiteit  >  Geef deze vakantie een...
08-08-2018

Geef deze vakantie een boost aan uw libido

libido Zon, zee, vakantie, luchtige zomerkleding...allemaal factoren die onze hartstocht stimuleren. Wanneer het libido ondanks deze gunstige omstandigheden toch niet helemaal opbloeit, dan kan het nuttig zijn te kiezen voor een uitgekiende combinatie van supplementen, waarmee zowel mannen als vrouwen weer volop kunnen genieten van een bevredigend seksleven.

Eerst een blik op de voeding...

Wat er op ons bord ligt, heeft namelijk vaak een directe relatie met onze lustbeleving. De volgende aanpassingen zijn noodzakelijk:
  - Beperk de inname van voeding waarin veel dierlijke verzadigde vetten en/of toegevoegde suikers zitten (biscuit, taart, ijs, frisdrank, vleeswaren, kaas, luxe bakkersproducten...).
  - Geef de voorkeur aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie, olijven, avocado) en meervoudige onverzadigde omega-3-vetzuren (kleine vette vissoorten, koolzaadolie, lijnolie, vlasolie).
  - Kies voor rood fruit, groenten, groene thee, rode wijn (met mate) en voor kruiden als kurkuma, kaneel en gember, omdat deze voedingsstoffen rijk zijn aan antioxidanten die het vaatstelsel beschermen.
  - Eet matig en maak gebruik van recepten op basis van soep, fruit, rauwe of gekookte groente, vis, schelp- en schaaldieren, gevogelte, ei; ze bevatten veel van het onmisbare element zink, dat noodzakelijk is voor het behoud van een juist testosterongehalte. Het voorkomt bovendien de omzetting van testosteron in oestrogeen, een fenomeen dat het seksuele verlangen bij mannen afremt.
  - Trakteer uzelf dagelijks op een of twee blokjes pure chocolade met minimaal 85% cacao.
Ook dient u meerdere keren per week een plezierige sportieve activiteit te ondernemen om fysiek zo fit mogelijk te blijven voor uw seksuele prestaties. Op uw zoektocht naar een plezierig seksleven zijn er nog een paar andere zaken waarop u kunt letten: zorg voor voldoende slaap, val indien nodig een paar kilo af, stop met roken en beperk de alcoholinname.

Om uw zintuigen te stimuleren, uw libido weer wakker te schudden en eventuele fysieke problemen uit de weg te ruimen, kiest u voor plantenextracten en voedingsstoffen die specifiek inwerken op deze lichaamsfuncties.

Het verlangen en de seksuele vitaliteit van de vrouw stimuleren

Een op de vier seksueel actieve vrouwen kampt met een afname van het libido. Dit libido is voor een deel gerelateerd aan twee hormonen: oestradiol en testosteron. Bijna de totale hoeveelheid testosteron en het merendeel van de oestradiol in het bloed is verbonden aan een verbindingsglobuline voor seksuele hormonen (SHBG - Sex hormone Binding Globulin). Door deze verbinding worden de hormonen inactief. Slechts een klein percentage van de hormonen is dus vrij. En juist deze vrije deeltjes zijn actief.
Oestradiol is een hormoon waarvan duidelijk is vastgesteld dat het een rol speelt in de verstoring van de vrouwelijke seksuele functie. Omdat het qua chemische structuur dicht bij testosteron staat, hecht het zich op dezelfde SHBG-plaatsen vast als testosteron. Het heeft ook een vergelijkbare werking, hetgeen lijkt te suggereren dat het een rol speel bij het vrouwelijke libido. Lage oestradiol- en testosterongehaltes zijn gerelateerd aan een 'droger' gevoel tijdens het vrijen en aan een afname van het seksuele verlangen.

Deze vrouwelijke hormoonbasis, die gevoelig is voor stress en sleur, torpedeert letterlijk het libido. Voor het natuurlijk versterken en stimuleren van de seksuele gevoelens, kiest men bij voorkeur voor plantenextracten die op een natuurlijke manier het verlangen en de vrouwelijke seksualiteit herstellen:
- Fenegriek (Trigonella foenum graecum), van de familie van Fabaceae; wordt traditioneel gebruikt als seksueel stimulerend middel voor de man. Dit zaad bevat een hoeveelheid actieve werkstoffen, zoals saponinen, maar vooral furostanol. Er zijn extracten die een gestandaardiseerde hoeveelheid glycosiden en saponinen bevatten, plantaardige steroïden die niet-androgeen zijn en die op een natuurlijke wijze de vrouwelijke seksuele lust bevorderen. Deze extracten vergroten niet alleen de hoeveelheid oestradiol aanzienlijk (+64%), maar ook de hoeveelheid vrije testosteron (binnen de fysiologische limieten voor de vrouw). Tegelijkertijd verlagen ze het SHBG-gehalte.

Deze extracten geven een boost aan vijf markers voor de vrouwelijke seksuele functie:
  - Ze versterken het 'verbeeldingsaspect' van de seksualiteit,
  - Ze vergroten verlangen en de seksuele opwinding,
  - Ze zorgen voor een grotere beheersing van het 'gedrag' tijdens de seksuele daad,
  - Ze bevorderen een vrije, ongeremde relatie met de partner,
  - Ze zorgen voor een intenser orgasme dat beter beheersbaar is.
Overigens is uit onderzoeken gebleken die zijn uitgevoerd naar fenegriekextract met een gestandaardiseerde hoeveelheid glycosides en saponinen, dat de seksuele activiteit van de vrouwen die een extract hadden ingenomen, was toegenomen van een à twee maal per maand naar gemiddeld een maal per week.
Eerder onderzoek1 bij de man heeft aangetoond dat het extract in staat is een kleine hoeveelheid van de gebonden testosteron te verplaatsen. Dit zorgt voor een verbetering van de seksuele activiteit, aangezien het seksuele verlangen en de opwinding hierdoor toenemen en de onderlinge band en het orgasme beter beheersbaar en intenser worden.

- Maca ( (Lepidium meyenii) kent een traditioneel gebruik als middel dat zorgt voor meer energie. Deze Peruaanse plant bestrijdt op een uitstekende manier de vermoeidheid, maar is geen 'afrodisiacum': het is eerder een adaptogeen die zijn werking vooral richt op de bijnieren. De gestandaardiseerde extracten met macademides en macaenes worden gebruikt vanwege de energieopwekkende eigenschappen en vanwege het vermogen om de seksuele vitaliteit te stimuleren.

- De Indische ginsengAshwagandhawordt vaak gebruikt als versterkend en stimulerend middel dat stress bestrijdt. Deze adaptogene wortel is eveneens uitermate geschikt voor het bestrijden van fysieke vermoeidheid. Het geeft het lichaam van actieve vrouwen en vrouwen in de menopauze extra kracht.

Een laag libido kan eveneens voortkomen uit een tekort aan ijzer. In dat geval kunnen vrouwen die nog menstrueren een of twee maanden 15 mg ijzer innemen in de vorm van bisglycinaat.

De mannelijke seksualiteit stimuleren

Er zijn een aantal planten die op effectieve wijze het libido en de seksuele prestaties van de man stimuleren:

- De vrucht van de Tribulus terrestris, een plant die in Oost-Europa groeit. Deze plant wordt in de traditionele Chinese en ayurvedische geneeskunst al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van erectiestoornissen die veroorzaakt worden door een zwak testosterongehalte en een laag libido.
Verschillende klinische studies maken namelijk melding van een aanzienlijke toename van het testosterongehalte bij mannen van wie bekend is dat het testosterongehalte op een natuurlijke wijze is gedaald. Hoewel het hier niet om een hormoon gaat, lijken de actieve werkstoffen wel dezelfde effecten te hebben. Met name de stof protodioscine stimuleert de Leydigcellen in de testikels, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van vrij testosteron. Het gevolg hiervan is een groter libido, zonder dat er sprake is van bijwerkingen. De erectie wordt krachtiger doordat de gladde spieren zich beter kunnen ontspannen, er meer stikstofmonoxide wordt afgegeven aan het bloed en de doorbloeding van de zwellichamen geoptimaliseerd wordt.

Wat is NO?
Stikstofmonoxide, oftewel NO, is voor het krijgen van een erectie onmisbaar. Het zorgt ervoor dat de gladde spieren van de zwellichamen kunnen ontspannen, waardoor er bloed naar de zwellichamen kan stromen en de vaten door de compressie nagenoeg worden afgesloten. Het bloed kan de zwellichamen op dat moment niet meer verlaten. NO speelt dus een essentiële rol in het endotheel van de vaatwanden en bevordert de vaatuitzetting en de zwelling die nodig is voor de erectie.

- Muira puama (Acanthea virilis), dat al lange tijd wordt gebruikt in Zuid-Amerika als lustopwekkend middel en seksueel tonicum. Het is onderwerp geweest van twee klinische studies. Deze plant verbetert zowel de frequentie als de intensiteit van het verlangen. Bovendien werkt het effectief bij erectiestoornissen doordat het de vaatverwijding bevordert.

- Tongkat ali (Eurycoma longifolia), dat het vrije testosterongehalte verdubbelt door het SHBG-gehalte te verlagen. Hierdoor neemt het verlangen weer toe, en worden de seksuele prestaties intensiever, zoals dat ook gebeurt door het befaamde 'blauwe pilletje'. Deze stof stimuleert echter op een positieve manier de aanmaak van seksuele feromonen.

- Rhodiola rosea , ook wel Siberische ginseng genoemd, bestrijdt stress en vermoeidheid. Uit in Rusland uitgevoerde onderzoeken bleek dat door inname van de stof de erectiele prestaties bij 85% van de personen toenamen. Overigens is het in Rusland een traditie dat men bruid en bruidegom voor de huwelijksnacht een boeket Rhodiola rosea aanbiedt.....

- Mucuna pruriens is een ayurvedische plant die rijk is aan L-dopa, de belangrijkste voorloper van dopamine. Het stimuleert de belonings- en pleziercycli in ons lichaam. Dopamine is op zijn beurt weer voorloper van de aan waakzaamheid gerelateerde stof noradrenaline, dat gerelateerd is aan oplettendheid en aan seksueel gedrag.

- Epimedium (Epimedium sagittatum), en dan met name de aanwezige flavonoïden icariine en icariside II (in de bioactieve in vivo-vorm). Deze stoffen worden op dit moment gebruikt om het libido te verhogen, het verlangen te vergroten, de seksuele viriliteit te bevorderen en de aanmaak van spermatozoïden te stimuleren. Icariine heeft een gunstige invloed op de aanmaak van testosteron en werkt in op bepaalde erectiestoornissen, aangezien het de doorbloeding bevordert van de gladde spieren van de zwellichamen. Dit doet de stof door bepaalde enzymen te remmen en het gehele netwerk van zenuwen in het gebied van de genitaliën te stimuleren.

- Avena sativa , dat een alkaloïde bevat (avenine), die qua chemische structuur lijkt op testosteron. Het bindt zich aan SHBG en maakt zo meer testosteron actief. Het libido neemt toe, en de gevoelssensaties en orgasmes worden intensiever.

- en ten slotte, catuabaschors (Erythroxylum catuaba), dat inwerkt op het centrale zenuwstelsel. Het is de bekendste lustopwekker van Brazilië, waar de inheemse bevolking het al eeuwenlang gebruikt.

Er zijn andere voedingsstoffen die eveneens belangrijk zijn, zoals L-arginine en L-citrulline, twee essentiële aminozuren. Van L-arginine is bekend dat het de aanmaak van stikstofmonoxide bevordert. L-citrulline, dat van nature voorkomt in een aantal eetbare planten, verhoogt het gehalte van L-arginine. Het stimuleert dus indirect de aanmaak van NO. In testen heeft men aangetoond dat een supplementinname van citrulline het argininegehalte sterker doet stijgen dan de inname van L-arginine alleen. Dit komt omdat citrulline niet in de lever omgezet wordt. Citrulline heeft zo een vertraagd effect op de aanmaak van arginine. Het zorgt voor een hoge toenamepiek in de aanmaak van meer dan 227% na 4 uur tegen slechts 90% bij de inname van L-arginine alleen. De synergie tussen beide stoffen zorgt dan ook voor intensere erecties en langere orgasmes. Beide voedingsstoffen kunnen eveneens worden ingenomen door vrouwen om de doorbloeding van het gebied van de genitaliën te verbeteren.

Er zijn nog andere parameters die een rol kunnen spelen bij het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden. Voor het behouden van een erectie zijn er niet alleen vasculaire factoren belangrijk. Ook hormonale en neurologische elementen spelen een rol:
  - stress, angst en slaapgebrek verminderen de hoeveelheid testosteron drastisch, maar zorgen voor meer cortisol,
  - buitensporig gebruik van alcohol en tabak,
  - overgewicht, vanwege de in ons onderhuidse vet aanwezige aromatase, een enzym dat testosteron omzet in oestradiol,
  - de inname van bepaalde medicijnen (bloeddrukverlagende middelen, antihistaminica, cholesterolverlagers).
Het is dan ook een goed idee om ook deze factoren mee te nemen, wanneer men wil het libido een boost wil geven.

Voor man en vrouw...

Maca, ashwagandha, tribulus en rhodiola kunnen zowel door de man als door de vrouw worden gebruikt. Er zijn nog een aantal andere planten die de werking van de hierboven genoemde stoffen nog verder kunnen versterken:

Fenylethylamine, een monoamine (een endogene neuroamine), wordt in onze hersenen aangemaakt op basis van een essentieel aminozuur, namelijk L-fenylalanine. Het komt onder andere voor in cacao en in de blauwgroene alg Klamath. Wanneer de stof oraal wordt ingenomen, passeert deze gemakkelijk de bloed-hersenbarrière, waarna het snel beschikbaar is in de hersenen. Het vergroot op die wijze de concentratie norepinefrine (een natuurlijke stimulerende stof), maar vooral ook de hoeveelheid dopamine. Na inname wordt dan ook snel een gevoel van welzijn bereikt.
Deze stof wordt ook wel eens 'love drug' genoemd, aangezien het in grote hoeveelheden wordt aangemaakt in de hersenen tijdens intense vreugde of verhitte discussies. Het is een effectief middel om het libido te versterken en gunstige omstandigheden te creëren voor de liefde. En dat zonder contra-indicaties, zonder gewenning en zonder bijwerkingen.

Extracten van ginseng panax gestandaardiseerd met ginsenoïdes staan bekend om hun versterkende werking: ze zorgen voor meer energie, vergroten het libido en verminderen stress. Deze adaptogene plant herstelt het fysieke en emotionele evenwicht en beschikt daarnaast over het vermogen de aanmaak van NO te stimuleren. Dit doet de stof door haar effect op het centrale zenuwstelsel.

Ginkgo bilobaeen stof die inwerkt op de doorbloeding, en die de bloedvoorziening in het bekkengebied bij zowel mannen als vrouwen verbetert. Doordat het de werking van stikstofmonoxide synthase verbetert, zorgt het voor een toename van NO, en dus voor meer vaatverwijding. Het effect op het erectievermogen is in het bijzonder aangetoond bij personen die antidepressiva innamen.

Vitamines uit de B-groep, en dan met name vitamine B3, omdat deze vitamine eveneens effect heeft op de vaatverwijding. Ook is deze vitamine onmisbaar voor de aanmaak van hormonen en de productie van histamine. Laatstegnoemde stof speelt een rol bij de gevoelssensaties tijdens een orgasme.

En ten slotte nog Magnesium, een stof die een essentiële rol vervult bij de beheersing van stress, met name de stress die na een aantal mislukkingen kan ontstaan. Het is eveneens onontbeerlijk voor de aanmaak van NO. Overigens heeft men bij mannen die last hebben van een vroegtijdige ejaculatie lage magnesiumgehaltes gemeten.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Catuaba Power

Een plant met lustopwekkende en stimulerende effecten

www.supersmart.com
Prosexual Formula Man

Verbeterde samenstelling, nu nog krachtiger Voor een vitaal en gezond seksleven.

www.supersmart.com
Prosexual Booster Formula

Volledig opnieuw samengesteld voor een nog efficiëntere werking
Voor een rijk en gezond seksleven

www.supersmart.com
Triple Play

Drie planten die bekend staan om hun lustopwekkende effect.

www.supersmart.com
Super Maca

Het enige gestandaardiseerde Maca-extract dat met 0,6% macamides en macaenes

www.supersmart.com
Nitric Oxide Formula

Uitstekende ondersteuning voor het cardiovasculaire- en immuunsysteem, en voor het seksueel functioneren.

www.supersmart.com
Rhodiola rosea

Nieuwe verbeterde samenstelling
Met een hogere concentratie werkzame stoffen

www.supersmart.com
Tribulus Terrestris

Beïnvloedt op een positieve wijze de seksuele parameters

www.supersmart.com
LJ-100®

Het enige gestandaardiseerde extract van Tongkat ali dat 40% glyco-saponinen, 22%, eurypeptides en 30% polysacchariden bevat

www.supersmart.com
L-Citrulline

Voorloper van arginine bij de ureumcyclus

www.supersmart.com
Ginseng 30%

De onbetwiste leider onder de planten in de Chinese geneeskunst

www.supersmart.com
Coenzymated B Formula

Maximale biologische beschikbaarheid. De complete reeks B-vitamines, direct opneembaar door het lichaam

www.supersmart.com
OptiMag

8 veschillende onderling samenwerkende vormen van magnesium voor een optimale biologische beschikbaarheid.
Nieuwe samenstelling die beter opneembaar is en beter wordt verdragen

www.supersmart.com
Ontdek ook
09-09-2016
Dit kleine aminozuur beschermt uw hart en...
Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één [1]. De WHO heeft berekend dat ongeveer een derde van alle overlijdens worden veroorzaakt door hart- en...
Lees verder
19-10-2016
Oxytocine: de plezier-peptide
Tederheid en sensualiteit: een product met verbluffende effecten Producten die de seksuele functies pretenderen te herstellen, maar die noch voor verlangen, noch voor plezier zorgen....
Lees verder
24-07-2012
Op zoek naar het verlangen en plezier...
Het recept om altijd seksueel in topvorm te blijven: regelmatig sporten om een gezond lichaamsgewicht te behouden, gevarieerd en evenwichtig eten om energiek te blijven,...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan