Home   >  Enzymen  >  Ga de strijd aan...
22-02-2017

Ga de strijd aan met chronische constipatie en houd uw darm gezond

transit Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat het met u)? Wat ze niet uitspraken, maar eigenlijk wel bedoelden, was: ”Hoe gaat het met uw stoelgang?” Deze door de Fransen nog dagelijks gebruikte uitdrukking, komt dus voort uit de vraag naar de gezondheidstoestand van onze darmen...

Een op de vijf mensen wordt getroffen door constipatie. Deze kwaal kan in ernstige gevallen tot forse beperkingen leiden. Vrouwen en kinderen hebben er het vaakst last van, gevolgd door 65-plussers.
De ziekte wordt niet zozeer bepaald door de kwaliteit van de ontlasting en de mate waarin het ontlasten zelf moeite kost, maar meer door het ritme van de stoelgang. Het ritme van een 'normale' stoelgang kan variëren van drie maal per dag tot eenmaal per drie dagen. Men spreekt van constipatie wanneer men eens in de vier tot zeven dagen ontlasting heeft.
In de ideale situatie dient de ontlasting uw lichaam te verlaten zonder dat het u moeite kost. De ontlasting plakt niet, heeft een compacte vorm en is kastanjebruin van kleur (niet te licht en niet te donker). De ontlasting zakt naar de bodem van de toiletpot en blijft niet drijven. Is de ontlasting hard en onsamenhangend, of drijft de ontlasting en valt deze uiteen in kleine bolletjes, dan is dit vaak te wijten aan een tekort aan vezels en water in de voedselbrij, en aan een darmflora die niet in balans is.

Voordat u begint met het innemen van supplementen, is het absoluut noodzakelijk dat de voedselbrij wordt aangepast door de hoeveelheid vezels op te voeren.
Er bestaan twee soorten vezels, en afhankelijk van de gezondheidstoestand van het darmslijmvlies verdienen bepaalde vezelsoorten de voorkeur boven andere. De niet in water oplosbare vezels, die vooral voorkomen in volle tarwekorrels, bevorderen de darmpassage maar kunnen op de langere termijn de kwetsbare darm irriteren. De oplosbare vezels, die een soort gel vormen wanneer ze met water in contact komen, verbeteren constipatieklachten op een veel mildere wijze.
Om het aantal vezels op te voeren in de voedselbrij moeten we meer van de volgende voedingsmiddelen eten:
  - Peulvruchten (linzen, gedroogde bonen, erwten....).
  - Vethoudende en ongezouten zaden en noten, zoals gebroken lijnzaad (dat maar voor maar liefst 27% uit vezels bestaat), amandelen, pistachenoten en pecannoten.
  - Gedroogd fruit, met name gedroogde pruimen en gedroogde vijgen.
  - Volkoren graanproducten, met name voedingsmiddelen op basis van volkoren tarwe leveren meestal niet in water oplosbare vezels. Deze zijn zeer effectief voor het stimuleren van de darmpassage. Ze werken het beste wanneer ze gecombineerd worden met voedingsmiddelen op basis van haver of gerst, omdat deze graansoorten vezels bevatten die wat milder zijn voor de kwetsbare darm.
  - Verse groenten en fruit: deze elementen zijn de basis van een gezonde voeding. Onze lunch en ons diner dient voor minimaal de helft uit groente en fruit te bestaan.
Daarnaast dient men tijdens de maaltijden en tussen de maaltijden door veel te drinken, het liefst magnesiumrijk mineraalwater, aangezien dit een licht laxerende werking heeft.

Voedingssupplementen die een tijdelijke of chronische verstopping kunnen bestrijden

De microflora weer in balans brengen
De kwaliteit van de darmflora kan een rechtstreekse invloed hebben op de werking van het spijsverteringsstelsel. Men zou er dus goed aan doen om een drie maanden durende kuur te volgen met probiotica die bestaat uit verschillende stammen van de Lactobacillus (acidophilus, plantarum, lactis…) en de bifidobacterium, waarbij minimaal 8 miljard micro-organismen per keer moeten worden ingenomen.
Het belangrijkste fysiologische effect dat de bifidobacteriën teweegbrengen, is dat ze de darmflora verbeteren. Ze remmen rottende stoffen in de darmen en verminderen niet alleen diarree, maar ook constipatie.
Het verdient de voorkeur tegelijkertijd prebiotica in te nemen, en dan met name Fructo-oligo-sacharides (FOS) of Inuline.
Probiotica zijn bijzonder gevoelig voor maagzuur. Men dient ze dan ook bij voorkeur 's ochtends in te nemen op de nuchtere maag, altijd in de vorm van DR-capsules, oftewel capsules die bestand zijn tegen het maagzuur en die door hun vertraagde afgifte maximaal effect hebben. De gelijktijdige inname van probiotica en prebiotica zorgt niet alleen voor een evenwichtigere darmflora, maar helpt ook bij de bestrijding van ontstekingsprocessen in de darm, waardoor het darmslijmvlies zich weer kan herstellen.
Er zijn ook probiotische stofwisselingsproducten die helpen de darmflora weer in evenwicht te brengen, zoals Propionibacterium shermanii.
Stimuleer regelmatig de darmpassage
  - Extract van senebladeren (Cassia angustifolia), met een gestandaardiseerde hoeveelheid sennosides wordt aangeraden voor mensen die last hebben van een 'luie darm'. Net als de Chinese rabarber (Rheum palmatum) bevat het anthraquinonen, een stof die ongeveer tien uur na de inname het samentrekken van de darmwand stimuleert en de darmpassage bevordert. Ook maken senebladen de ontlasting zachter en vloeibaarder, waardoor de passage in de darm en de uitscheiding van de ontlasting gemakkelijker wordt.
  - Het extract van vuilboom is een mild plantaardig laxeermiddel dat beter wordt verdragen dan cascara of rabarber. De werking van dit extract is gebaseerd op de absorptie van water en elektrolyten. Het heeft een stimulerend effect op de darmwering.
  - Het extract van aloë verabladeren(Aloe ferox) bevat aloïne, een stof met een laxerende werking. Bovendien is het bekend dat deze stof een langdurende reinigende en herstellende werking heeft voor de darm.
Dagelijks ballaststoffen verwijderen
  - Psylliumzaad (Plantago ovata) is een bron van natuurlijke oplosbare vezels (hemicellulose), net als bèta-glucaan in haver (alleen is psylliumzaad effectiever), chiazaad, lijnzaad, konjac of pectine. Deze vezels, die krachtige vochtabsorberende eigenschappen hebben, vormen een gelachtige, samenhangende brij, waardoor de massa en de consistentie van de ontlasting groter worden. Door dagelijks psyllium in te nemen herstellen de darmfuncties zich tot een normaal niveau, doordat het volume van de ontlasting en het watergehalte ervan toenemen. De ontlasting krijgt daardoor weer een consistentie die zich gemakkelijker laat afvoeren. Dit milde laxeermiddel zorgt ervoor dat de darm wordt 'heropgevoed'. Het kan door iedereen worden ingenomen, ook door mensen met een gevoelige darm, een prikkelbare darm, of door zwangere vrouwen. Men gebruikt het door elke dag vijf gram op te lossen in een glas water.
  - Citrus aurantium is een belangrijke bron van pectines. Pectines zijn vezels die de viscositeit in het spijsverteringskanaal vergroten. Bovendien breken micro-organismen in de dikke- en dunne darm pectine af. Hierbij komen korte keten vetzuren vrij die het effect van prebiotica hebben.
Aan te vullen met natuurlijke hulpbronnen die de darm beschermen en gezond houden
Aan deze natuurlijke middelen zult u wellicht niet direct denken. Toch helpen ze op effectieve wijze bij het verbeteren van de darmpassage en het afvoeren van ballaststoffen:
  - Het extract van groene thee (camellia sinensis), omdat het rijk is aan polyfenolen. Van polyfenolen is bekend dat ze een gunstige invloed hebben op verteringsproblemen en dat ze de darmperistaltiek bevorderen. Het wordt dan ook vooral aangeraden voor mensen die snel last van constipatie hebben, als aanvulling op eventuele andere supplementen.
  - Triphala, een legendarische ayurvedisch middel voor de ontgifting van het lichaam. Het bevat drie vruchtenextracten: amla (Emblica officinalis) , harada (Terminalia chebula) en bahera (Terminalia belerica) . Zes gram van dit vruchtencomplex per dag verbetert de doorvoer van het voedsel in de darm. Het ondersteunt het natuurlijke afvoermechanisme.
  - De Larix occidentalis (Amerikaanse Lariks) levert het lichaam arabinogalactanen. Deze stoffen hebben prebiotische effecten, dat wil zeggen: ze stimuleren de groei en de activiteit van bepaalde gunstige darmbacteriën1. Ze worden vooral gebruikt ter bescherming van de darmen, bijvoorbeeld bij een geïrriteerde darm, maar ook bij de ziekte van Crohn en bij colitis ulcerosa.
  - Magnesium, het mineraal bij uitstek dat de natuurlijke darmperistaltiek bevordert. Het heeft bovendien een gunstig effect bij emotionele problemen, een van de hoofdoorzaken van een vertraagde darmwerking.
  - En ten slotte nog L-glutamine, een aminozuur dat het darmslijmvlies gezond houdt en een te grote doorlaatbaarheid van de darmwand tegengaat.
Het is van essentieel belang dat men naast de aanpassing van de voeding en de toepassing van deze fytotherapeuthische behandelingen dagelijkse een fysiek actieve levensstijl aanhoudt (lopen, fietsen), en dat men kiest voor voedingssupplementen die ontspanning brengen. Emotionele stress speelt bij dit ziektebeeld namelijk een grote rol. Denk hierbij aan: vitamines uit de B-groep, omega-3-vetzuren afkomstig uit de zee, L-theanine en adaptogene planten zoals Rhodiola.
Robinson RR1, Feirtag J, Slavin JL. Effects of dietary arabinogalactan on gastrointestinal and blood parameters in healthy human subjects. J Am Coll Nutr. 2001 Aug;20(4):279-85.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
L-Glutamine

Onmisbaar voor de eiwitsynthese, farmaceutische kwaliteit

www.supersmart.com
Triphala

De legendarische ayurvedische reiniging

www.supersmart.com
Psyllium Seed Husk

Voor een goede darmpassage zonder gewenning, niet toxisch

www.supersmart.com
Bifidobacterium Longum

Nu in Delayed Release Capsules van toediening die de ingrediënten beschermt tegen het maagzuur.
Een van de belangrijkste microbacteriën voor een gezonde darmflora.

www.supersmart.com
Fructo-Oligosaccharides

Bifido-actieve vezels
Zorgt voor een comfortabel gevoel in de darm, versterkt de natuurlijke weerstand van het lichaam

www.supersmart.com
OptiMag

8 veschillende onderling samenwerkende vormen van magnesium voor een optimale biologische beschikbaarheid.
Nieuwe samenstelling die beter opneembaar is en beter wordt verdragen

www.supersmart.com
Colon Cleanse Formula

Een gezonde darm, een gezond leven

www.supersmart.com
Ontdek ook
19-09-2016
De vele preventieve en genezende effecten van...
De klinische resultaten die de afgelopen vijftien jaar zijn gepubliceerd onderstrepen de meervoudige gunstige effecten van probiotica. Probiotica lijken preventieve en genezende effecten te hebben,...
Lees verder
14-03-2017
Atopische dermatitis: het belang van prebiotica en...
Maar liefst 30% tot 40% van de bevolking zou last hebben van een allergie. De oorzaken lopen vaak uiteen en een allergie kan zich op...
Lees verder
28-09-2016
Serrapeptase, ook wel Serratia peptidase genoemd, wordt al meer dan 30 jaar gebruikt in Europa en Azië om pijn, ontstekingen en een overmatige slijmproductie te...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
 • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
 • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan