Home   >  Slanke lijn  >  Ik heb alles geprobeerd,...
10-05-2016

Ik heb alles geprobeerd, maar ik val niet af

Lactobacillus Gasseri Wanneer u op alle mogelijke manieren heeft geprobeerd om af te vallen, maar u slaagt er maar niet in, dan mist u waarschijnlijk toch een belangrijk ingrediënt.
Met dat ingrediënt bedoelen we een gezonde darmflora.
Lange tijd werd namelijk gedacht dat de darmen vooral belangrijk waren voor een sterk immuunsysteem. En terecht, want het afweersysteem wordt voor 80% bepaald door uw darmflora [1]. Dat is een factor om rekening mee te houden.
Maar onderzoek heeft nieuwe feiten aan het licht gebracht. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat de darmflora eveneens een belangrijke rol speelt bij de gewichtsbeheersing.
Graag stel ik de Lactobacillus gasseri aan u voor, een tot op heden onderschatte, probiotische bacterie die over een aantal zeer interessante eigenschappen beschikt. Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer u uw darmen voorziet van de Lactobacillus gasseri (of L. gasseri), u gemakkelijker de extra kilo's kwijtraakt.
De L. gasseri wordt maar al te vaak overschaduwd door haar beroemde neefje Lactobacillus casei (of L. casei), de bacterie die we in de supermarkt terugvinden in producten als Yakult en Actimel.
De meeste probiotica worden, net als L. casei gebruikt voor het versterken van het immuunsysteem.
Langzaam maar zeker is dit echter aan het veranderen.
De moderne wetenschap is er zich vandaag de dag maar al te zeer van bewust dat de samenstelling van uw darmflora eveneens verantwoordelijk is voor obesitas en diabetes type 2.

Darmflora en overgewicht

Dit kan tot revolutionaire ontwikkelingen leiden in de behandeling van obesitas en diabetes type 2. Onderzoekers denken dat het inbrengen van de juiste bacteriën de sleutel zou kunnen zijn voor de behandeling van obesitas.
Ons spijsverteringssysteem huisvest zo'n 500 verschillende micro-organismen die een rol spelen bij de vertering en de instandhouding van het immuunsysteem. De populatie van elk van deze soorten kan wel een miljard bacteriën bevatten! Samen vormen al die soorten een leger van miljarden micro-organisme in uw darmen. Ze beschermen en reinigen de darm dag en nacht en zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën en gisten zich niet kunnen ontwikkelen. Dat doen ze door de plaats in te nemen van de schadelijk indringers.
Om u een idee te geven van de omvang: van deze micro-organismen heeft u er tien maal zoveel als u uw eigen lichaamscellen, oftewel 100 triljoen (14 nullen) [1].
Dit enorme leger aan bacteriën noemen we de darmflora.
Uw darmflora heeft onderhoud nodig. U zou het moeten voeden middels gezond eten. En zo nu en dan zou u wat 'nieuwe, verse bacteriën' moeten aanvoeren. Anders wordt uw darmflora een toevluchtsoord voor schadelijke soorten die zorgen voor constipatie, een opgeblazen gevoel, diarree en allerlei ontstekingen. U krijgt last van huidproblemen, trek in suiker, ontwikkelt overgewicht en krijgt last van een onstabiel humeur. Een slechte darmflora kan echter ook leiden tot ernstigere aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom, bloederige diarree, darmkanker, diabetes type 2 of obesitas.
Men vermoedt dat een gezonde darmflora 85% goede bacteriën nodig heeft en voor maximaal 15% uit slechte bacteriën mag bestaan.

Te veel spaghetti, pizza's en suikers

Het fundamentele probleem van de moderne voeding ligt in het feit dat het onze darmflora vernietigt door de grote variatie aan verschillende bacteriën teniet te doen en de ontwikkeling van schadelijke bacteriën te stimuleren. Deze schadelijke effecten worden nog eens verergerd door antibiotica. Antibiotica vernietigen de goede bacteriën die reeds vanaf de geboorte in ons lichaam aanwezig zijn. Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën meer kans om te groeien.
Ons brood, onze pasta's en onze pizza's bevatten gluten, en de moderne mens heeft vaak moeite met de vertering ervan. Vaak zorgt het voor een chronische ontsteking in de darm. De ontsteking is een teken van een verzwakte darmflora.
Je zou de inwerking van gluten kunnen zien als een 'constant schuren' aan de binnenkant van de darm met schuurpapier. Dit beschadigt de beschermende slijmvlieslaag van de darm. Het slijmvlies is opgebouwd uit miljarden bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat de darm schoon en gezond blijft.
De darmwand kan poreus worden en allerlei schadelijke stoffen doorlaten die in uw bloed terechtkomen. Deze stoffen kunnen verschillende schadelijke effecten hebben. Een daarvan is de versnelde opslag van vetten.
Voedingsstoffen die veel suiker bevatten of die snel omgezet worden in enkelvoudige suikers zijn eveneens schadelijk voor uw darmflora. Denk hierbij ook aan de glucose in aardappels, de fructose in vruchtensappen en de lactose in melkproducten. Ze bevorderen de groei van schimmels die het immuunsysteem aantasten, die de kans op diabetes, obesitas en een CVA vergroten en die bovendien de kans op het ontstaan van alle soorten kanker doen toenemen.
Een darmflora die uit balans is, kan leiden tot overgewicht en kan het moeilijker maken om gewicht te verliezen. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat de darmflora van personen met obesitas een andere samenstelling heeft als die van slanke personen [1].

L. gasseri helpt u van uw extra kilo's af

Japanse wetenschappers hebben een onderzoek uitgevoerd met als doel het bestuderen van de impact van het probioticum Lactobacillus gasseri op obesitas. Dit dubbelblinde placebogecontroleerde en gerandomiseerde onderzoek, dat in verschillende klinieken werd uitgevoerd, betrof 87 proefpersonen met een grote hoeveelheid buikvet [2]. Na 12 weken hadden de proefpersonen die behandeld waren met L. gasseri gemiddeld 4,6% minder buikvet en 3,3% minder onderhuids vet. Hun gewicht was 1,4% afgenomen en hun tailleomtrek was 1,8% afgenomen.
Door de toevoeging van L. gasseri wordt de slijmvlieslaag in de darm dikker. Eventuele schadelijk stoffen kunnen niet meer vrijelijk doordingen in het bloed [3].
L. gasseri stelt het lichaam eveneens in staat om de chemische signalen die het spijsverteringssysteem afgeeft te beïnvloeden, waardoor het lichaam anders omgaat met de vetten in het lichaam.
Dit onderzoek bevestigt de resultaten van een eerder onderzoek, waarin reeds werd aangetoond dat L. gasseri doeltreffend werkte bij het verminderen van het vetpercentage bij dieren [1].
Nu is het niet zo dat L. gasseri moet worden gezien als het wondermiddel om af te vallen. De resultaten zijn positief, maar nog niet verbijsterend. Verwacht niet dat deze probiotica u van vandaag op morgen slank maakt.
Echter, als aanvulling op een gezond voedingspatroon en voldoende beweging kan de inname van het probioticum L. gasseri wel degelijk het verschil maken. Eet u al gezond en beweegt u al voldoende, maar verliest u desondanks geen gewicht? Dan kan L. gasseri net voor die verandering zorgen die uw lichaam nodig heeft om de extra kilo's te verliezen.
Een ding is zeker: een ongezonde darmflora kan u geen goede diensten bewijzen. U kunt het vergelijken met het omhoog fietsen op een heuvel terwijl uw fiets in een zware versnelling staat. U kunt dan beter afstappen en de fiets omhoog duwen. Maar als u uw fiets goed onderhouden heeft en u heeft op tijd de lichte versnelling ingeschakeld, dan bent u fietsend veel sneller boven dan te voet.
Zo is het in feite ook met uw darmflora: zorgt u er goed voor, werkt de darm in uw voordeel. Zorgt u er slecht voor, dan heeft u er last van.
Een gezonde darmflora kan het verteringsproces verbeteren waardoor u de nodige vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt. Het bevordert de stofwisseling zodat er minder vetten worden opgeslagen en het beschermt u tegen virussen, schimmels, slechte bacteriën en vervelende aandoeningen waaraan u ten prooi kunt vallen.
Een slechte darmflora maakt u niet alleen kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Het zal ervoor zorgen dat uw vertering minder goed verloopt, waardoor u meer kans heeft op constipatie, diarree etc. Maar een ongezonde darmflora biedt vooral kansen voor ongezonde, opportunistische en ziekteverwekkende bacteriën en schimmels (Candida albicans). Zij kunnen zich ongehinderd ontwikkelen in uw darm, want ze vinden er warmte, voeding en bescherming.
Het is dan ook van essentieel belang om de darmflora te beschermen.
Is uw spijsverteringsstelsel goed voorzien van L. gasseri, dan draagt dit bij aan een evenwichtige darmflora en een optimale stofwisseling. L. gasseri kan de slijmvlieslaag in de darmen dikker maken en de chemische signalen beïnvloeden die de verwerking van vetten in het lichaam reguleren. Hierdoor wordt het gemakkelijker om gewicht te verliezen.

Probiotica in moedermelk

L. gasseri is al bekend als probioticum dat ons afweersysteem versterkt. Er is een dubbelblind placebogecontroleerd en gerandomiseerd onderzoek uitgevoerd bij 44 kinderen met een allergie [4]. De kinderen die probiotica hadden ingenomen vertoonden ene versnelde respons van hun immuunsysteem op de allergieën. Ook verbeterde hun algehele gezondheidstoestand.
L. gasseri is een onmisbare bacterie voor een gezonde darmflora die daarnaast ook nog eens de algehele gezondheid bevordert. Van oorsprong komt de bacterie voor in moedermelk. Was u in de gelukkige positie dat u borstvoeding van uw moeder kreeg als baby, dan heeft de bacterie L. gasseri vanaf uw prille jeugd een plaats ingenomen in uw darmen. Het is overigens bekend dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen minder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van overgewicht.
Voor al diegenen die dit geluk niet hadden, is het ten zeerste aan te raden om een stevige kuur te nemen met L. gasseri in de vorm van probiotica om zo de darm voor langere tijd te bevolken met deze bacterie. U zult in dat geval zeker kunnen profiteren van de vele positieve effecten van L. gasseri.
De natuur heeft het zo geregeld dat u bij de geboorte de darmflora van uw moeder meekrijgt. Voordat een kind geboren wordt, is het darmkanaal steriel. Bij het verlaten van het lichaam van de moeder krijgt de baby de vaginale flora van de moeder mee. Vervolgens zorgt de moedermelk er nog voor dat de onmisbare probiotische bacteriën in het darmkanaal van de baby komen, zoals de L. gasseri.
Vanwege het toenemende aantal keizersneden en de flesvoedingen met gepasteuriseerde melk krijgen kinderen minder vaak de belangrijke bacteriën via hun moeder. Tijdens een keizersnede wordt de belangrijke stap van de bacterievoorziening door de vaginale flora overgeslagen. Krijgt het kind geen borstvoeding, dan kan het niet meer beschikken over de goede bacteriën van de moeder die normaal gesproken in zijn darmkanaal terechtkomen.
In dat geval zijn het de ziekenhuisbacteriën of de bacteriën uit de vervuilde lucht die het eerst in het spijsverteringskanaal terecht komen. Wanneer we dat weten, begrijpen we ook beter dat er een generatie is ontstaan met veel fragiele, allergische en astmatische kinderen.
Het innemen van L. gasseri is dan ook een manier om de darmflora gezond en weerbaar te maken, net zoals een moeder dat doet bij de geboorte van haar kind.

Het probleem met het slikken van probiotica

Wanneer u probiotica inneemt, dan hoopt uiteraard dat deze stoffen door uw systeem geloodst worden en in de darm aankomen, alwaar ze kunnen groeien.
In werkelijkheid moeten de probiotica een gevaarlijke tocht maken door uw lichaam.
De bacteriën moeten de aanvallen weerstaan van zuren in uw speeksel en in uw maag. Veel bacteriën overleven dat niet. Het geringe aantal bacteriën dat de maag verlaat heeft geen kans meer om zich in de darm te vestigen.
Het is dan ook van het grootste belang om een probioticum te kiezen dat de weg naar uw darmen ongehinderd kan afleggen. Anders zullen uw darmen niet profiteren van de gunstige effecten van het product.
Om de zuuraanvallen op de bacteriën te simuleren, stelden onderzoekers van de Agroscope in Bern de L. gasseri gedurende 3 uur bloot aan een oplossing met 0,3% aan galzouten. De L. gasseri-bacteriën bleven na deze proef in leven. Ook werd de stam van L. gasseri gedurende 3 uur blootgesteld aan een zuur milieu (pH3). Er werd geconstateerd dat de populatie van L.gasseri met de helft was afgenomen, hetgeen een aannemelijke waarde is [5].
Dezelfde onderzoekers voerden een onderzoek uit bij biggetjes, die ze gedurende 2 weken L. gasseri gaven. Omdat deze bacterie afkomstig is uit moedermelk, is het voor de biggen een vreemde stof.
Toen de ontlasting van de dieren werd onderzocht na de inname, vond men een residu terug van L. gasseri, zelfs nog in de week nadat de behandeling was gestopt. Dit toont aan dat deze bacteriën de spijsvertering hadden overleefd [6].
L. gasseri is dan ook een probioticum dat u kunt innemen met de zekerheid dat de werkzame bacteriën ook inderdaad uw darmen bereiken.

Eric MüllerBronnen: [1] How The Bacteria In Your Gut Is Linked To The Size Of Your Waistline, Mercola [2] Kadooka Y1, Sato M, Imaizumi K, Ogawa A, Ikuyama K, Akai Y, Okano M, Kagoshima M, Tsuchida T., Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial, Eur J Clin Nutr. 2010 Jun;64(6):636-43. doi: 10.1038/ejcn.2010.19. Epub 2010 Mar 10., [3] Nutrition soins santé, Effet du microbiote sur notre santé : obésité et diabète de type II, [4] Martínez-Cañavate A1, Sierra S, Lara-Villoslada F, Romero J, Maldonado J, Boza J, Xaus J, Olivares M., A probiotic dairy product containing L. gasseri CECT5714 and L. coryniformis CECT5711 induces immunological changes in children suffering from allergy, Pediatr Allergy Immunol. 2009 Sep;20(6):592-600. doi: 10.1111/j.1399-3038.2008.00833.x. Epub 2009 Jul 8. [5] Bogovic-Matijasic B, Rogelj I: Bacteriocinogenic activity of lactobacilli isolated from cheese and baby faeces. Food Technol Biotechnol 1999, 37:93-100. [6] Bogovic Matijasic B, Stojkovic S, Rogelj I: Survival and in vivo adhesion of human isolates Lactobacillus gasseri LF221 and K7 in weaned piglets and their effects on coliforms, clostridia and lactobacilli viable counts in faeces and mucosa J Dairy Res 2006, 73:417-422.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Lactobacillus Gasseri

Een probiotische stam die bijzonder effectief werkt bij gewichtsbeheersing
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Ontdek ook
05-08-2016
Moeiteloos afvallen
Er is een eenvoudige oplossing voor het verbranden van calorieën waarbij u niet hoeft te bewegen en geen vermoeiende oefeningen hoeft uit te voeren. Onderzoekers...
Lees verder
19-09-2016
De vele preventieve en genezende effecten van...
De klinische resultaten die de afgelopen vijftien jaar zijn gepubliceerd onderstrepen de meervoudige gunstige effecten van probiotica. Probiotica lijken preventieve en genezende effecten te hebben,...
Lees verder
14-03-2017
Atopische dermatitis: het belang van prebiotica en...
Maar liefst 30% tot 40% van de bevolking zou last hebben van een allergie. De oorzaken lopen vaak uiteen en een allergie kan zich op...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan