Home   >  Medicinale planten  >  De gunstige effecten van...
14-08-2017

De gunstige effecten van Boswellia serrata bij diabetes type 2

Boswellia Boswellia serrata staat bekend om de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Nu is gebleken dat de plant echter eveneens een gunstige werking heeft bij diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die gepubliceerd zijn in de 'Journal of Diabetes & Metabolic Disorders'.

Diabetes type II is een endocriene stoornis die gekenmerkt wordt door een verhoogde glucosewaarde in het bloed. Een chronische hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor een verhoogde opslag van vetten in de lever, waardoor de activiteit van transaminases (ASAT en ALAT) kan toenemen. De klassieke verschijnselen van diabetes type 2 zijn dan ook een significante toename van transaminases en een laag HDL-cholesterolgehalte.

Aan de universiteit van Jundishapur in Iran voerde men een onderzoek uit bij 60 patiënten met diabetes type 2. De patiënten waren tussen de 30 en 48 jaar oud (30 mannen en 30 vrouwen). De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg gedurende zes weken 900 mg van een Boswellia serrata-supplement, verspreid over drie doses van 300 mg per dag. De tweede groep fungeerde als controlegroep. Het bloed werd bij aanvang van het onderzoek en na zes weken van supplementinname geanalyseerd. De fructosaminewaarden in het bloed, die een indicatie geeft van de gemiddelde glucosewaarde in het bloed in een korte periode van twee of drie weken, de vetwaarden en de waarden van de leverenzymen werden gemeten.

Aan het einde van het onderzoek bleek uit de bloedanalyses dat de diabetici die het Boswellia serrata-supplement hadden ingenomen significant hogere waarden aan HDL-cholesterol in hun bloed hadden, terwijl het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte waren gedaald. Ook de fructosamineghaltes en de transaminasegehaltes waren lager.

De wetenschappers die dit onderzoek hebben uitgevoerd opperen dat de antioxiderende eigenschappen van Boswellia en het vermogen van de stof om de bloedsuikerspiegel te verlagen mogelijk tot een lager fructosaminegehalte in het bloed leiden. Dit fructosaminegehalte is in feite een indicatie voor de hoeveelheid geglyceerde serumeiwitten.

Het onderzoek toont dan ook aan dat diabetici met diabetes type 2 door een dagelijkse supplementinname van Boswellia serrata de diverse bloedwaarden kunnen reguleren en de daarbij behorende risicofactoren kunnen verminderen. Het kan naast de eventuele reguliere medicatie worden ingenomen en heeft geen bijwerkingen.

Uit dit onderzoek blijkt dat deze plant over meer positieve werkingen beschikt dan voorheen gedacht werd. Het zorgt voor een beter evenwicht in de bloedsuikerspiegel en de vetwaarden, en het beschermt tegelijkertijd de lever.

Ahangarpour A, Heidari H1, Fatemeh RA, Pakmehr M, Shahbazian H, Ahmadi I, Mombeini Z, Mehrangiz BH. Effect of Boswellia serrata supplementation on blood lipid, hepatic enzymes and fructosamine levels in type2 diabetic patients. J Diabetes Metab Disord. 2014 Feb 4;13(1):29.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Super Boswellia

Gestandaardiseerd met 20% AKBA
De onmisbare pijnbestrijder die de gewrichten soepeler en minder pijnlijk maakt

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
06-07-2019
Ayurvedische geneeskunst: de talrijke gunstige effecten van...
Heeft u nooit eerder gehoord van de gymnema? Dan zult u verrast zijn door de talrijke weldadige werkingen van de plant voor onze gezondheid. Deze...
Lees verder
23-04-2019
Lever: de gunstige effecten van berberine bij...
Weet u wat een niet-alcoholische steatosis hepatitis is? Deze aandoening wordt beschouwd als een van de meest voorkomende leveraandoeningen in het westen. Volgens experts is...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan