Home   >  Seksualiteit  >  Oxytocine: de plezier-peptide -...
19-10-2016

Oxytocine: de plezier-peptide

Oxytocin Tederheid en sensualiteit: een product met verbluffende effecten

Producten die de seksuele functies pretenderen te herstellen, maar die noch voor verlangen, noch voor plezier zorgen. Dat is het verhaal van de verschillende chemische producten die door de farmaceutische industrie verkocht worden bij impotentie.

Aan de basis van deze teleurstellende producten staan fabrikanten die vergeten zijn dat de liefde meer is dan alleen een mechanische handeling. Het belangrijkste seksuele orgaan van de man en de vrouw is namelijk.....het brein. Als er niets 'in het hoofd gebeurt', als beide minnaars niet eerst een diep gevoel van tederheid voor elkaar voelen, dan zal geen enkel product het voor elkaar krijgen om op een kunstmatige manier een geweldige en oprechte liefdeservaring te creëren.

Maar waar de mens onwetend is, kent de Natuur zelf al eeuwenlang het geheim. Het gaat hier om een bijzondere, natuurlijke stof, die ontdekt is door de wetenschap, en die vandaag de dag beschikbaar is voor iedereen die weet dat liefde en seksualiteit aan kracht winnen naarmate beide elementen meer met elkaar verbonden zijn.

De stof die ons in staat stelt om lief te hebben

De hypothalamus, een gebied in onze hersenen, produceert een kleine peptide (een kleine keten van aminozuren) die oxytocine heet.

Oxytocine wordt door de vrouw aangemaakt op het moment dat zij bevalt en tijdens het zogen van haar baby. Oxytocine staat aan de wieg van het moederinstinct en aan de innige verbinding die vanaf de allereerste momenten ontstaat tussen moeder en baby. In de jaren tachtig hebben onderzoekers ontdekt dat zogende vrouwen rustiger en liefdevoller waren met andere mensen (niet alleen met hun baby) dan vrouwen die de fles gaven. Het verschil werd toegeschreven aan oxytocine.

Maar ook mannen beschikken over oxytocine, en ook bij hen speelt de stof een belangrijke rol. In eerdere onderzoeken is namelijk aangetoond dat de stof bijdraagt aan de vorming van innige banden, niet alleen met de eigen kinderen, maar ook met een partner, met vrienden, met collega's en zelfs met gezelschapsdieren.

Oxytocine is dus bij uitstek een stof die ons sociaal maakt. Het zorgt dat we meer naar anderen toe trekken en het stimuleert liefdevolle gevoelens. Oxytocine is zelfs in staat om potentieel stressvolle ervaringen 'om te buigen' tot gevoelens van vreugde en liefde. Zo stelt de forse aanmaak van oxytocine tijdens de bevalling de vrouw in staat om dit moment te beleven als een uiterst gelukkige ervaring, ondanks de ongekende intensiteit van de pijn.

Oxytocine brengt partners dichter bij elkaar

Oxytocine creëert een gevoel van tederheid tussen twee personen. Het kan een diepgaand gevoel van verbondenheid opwekken, waardoor het verlangen naar een seksuele eenwording kan ontstaan. Op dat moment toont de stof zijn ware kracht: tijdens het seksuele spel worden de hersenen van zowel de man als de vrouw overspoeld met oxytocine. Preciezer gezegd zorgt dit ervoor dat er een hormonale kettingreactie ontstaat, hetgeen zorgt voor een groeiend verlangen om elkaar te strelen en om gestreeld te worden. Het maakt de erogene zones gevoeliger, en het zorgt voor een opwindend gevoel dat ons alles doet vergeten. Tijdens de piek van de oxytocine-afscheiding kan een vrouw tot meerdere orgasmen komen. Voor de man geldt dat de beleving van zijn seksuele genot vele malen intenser wordt.

Minder oxytocine naarmate we ouder worden

Naarmate we ouder worden maakt onze hypothalamus aanzienlijk minder oxytocine aan, hetgeen kan verklaren waarom ouderen veel moeilijker een verbinding kunnen aangaan met nieuwe mensen. Ze worden minder snel fysiek aangetrokken door de ander, en neigen sneller naar het ontwikkelen van een depressie.
Wanneer een persoon de volgende verschijnselen vertoont, dan lijdt hij mogelijk aan een oxytocinetekort:

  • een slechte verwerking van chronische stress
  • een neiging tot afzondering
  • gedeprimeerdheid of een depressie
  • onrust, angst en een slechte slaap
  • verschillende verslavingen (alcohol, drugs...)
  • eetbuien
  • een langzaam werkende schildklier.

Weer genieten van innige relaties dankzij oxytocine

De inname van oxytocine kan noodzakelijk zijn voor het herstel tot aan het natuurlijke niveau, een niveau dat mensen enkele jaren of zelfs tientallen jaren eerder hadden, toen hun vermogen om plezier te beleven en verbintenissen met anderen aan te gaan op het hoogtepunt was.

Een supplementinname van oxytocine zorgt voor gemak in de omgang met anderen, voor innige relaties en tederheid, voor het verlangen om samen te zijn en voor trouw tussen vrienden en minnaars.

Tot slot zorgt oxytocine voor een vriendelijkere omgang met de ander en voor een verbetering van de seksualiteit. Het kan er zelfs voor zorgen dat u eenvoudiger gewicht verliest. Het helpt bij de regulering van de slaap, het kalmeert en het draagt bij aan een algeheel gevoel van welzijn.

Andere gunstige effecten voor de gezondheid

Men kent nog niet alle werkingsmechanismen van oxytocine, maar wetenschappers denken dat de gunstige effecten voor de gezondheid voortkomen uit het vermogen van de stof om angst en stress te bestrijden en de effecten van cortisol tegen te gaan. Cortisol is een stresshormoon dat bijna alle aandoeningen verergert (overgewicht, obesitas, pijn, kanker...).

Het zou ook verklaren waarom mensen met gezelschapsdieren bij een ziekte sneller herstellen. Ook verklaart het waarom mensen die getrouwd zijn langer leven. Het maakt bovendien het belang duidelijk van de ondersteuning van mensen die lijden aan kanker.

Ook zijn er artsen die een verbetering hebben geconstateerd van bepaalde ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld bij autistische kinderen, bij volwassenen met schizofrenie, bij fibromyalgie maar vooral bij personen met een laag oxytocinegehalte.

Neusspray voor een doeltreffende werking

Oxytocine wordt vaak verkocht in de vorm van tabletten (om in te nemen of om onder de tong te leggen), maar deze vormen zijn minder doeltreffend dan neusspray.

Neusspray heeft namelijk een direct en optimaal effect. Het werkt onmiddellijk en de werking houdt langer aan dan bij de andere vormen van toediening.

Vanwege zijn vermogen om affectieve banden te versterken, intieme seksuele gevoelens te voeden en de kwaliteit van orgasmen te verhogen is oxytocine zonder enige twijfel een natuurlijk middel met de werking van een heuse 'liefdesdrank'.
Ontdek ook
08-08-2018
Geef deze vakantie een boost aan uw...
Zon, zee, vakantie, luchtige zomerkleding...allemaal factoren die onze hartstocht stimuleren. Wanneer het libido ondanks deze gunstige omstandigheden toch niet helemaal opbloeit, dan kan het nuttig...
Lees verder
09-09-2016
Dit kleine aminozuur beschermt uw hart en...
Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één [1]. De WHO heeft berekend dat ongeveer een derde van alle overlijdens worden veroorzaakt door hart- en...
Lees verder
24-07-2012
Op zoek naar het verlangen en plezier...
Het recept om altijd seksueel in topvorm te blijven: regelmatig sporten om een gezond lichaamsgewicht te behouden, gevarieerd en evenwichtig eten om energiek te blijven,...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan