Home   >  Lever en ontgifting  >  Voorjaar: denk aan uw...
09-04-2013

Voorjaar: denk aan uw detox-kuur

In de alternatieve geneeskunst is men het erover eens: bij elke seizoenswisseling heeft het lichaam een beetje hulp nodig om zich te kunnen ontdoen van de toxines en andere schadelijke stoffen die zich gedurende het voorbije seizoen hebben opgehoopt. Daarvoor is het nodig om gedurende ongeveer tien dagen kritisch naar ons voedsel te kijken, en het werk van de uitscheidingsorganen van ons lichaam een handje te helpen door de inname van bepaalde fytonutriënten.

Chemisch omgevingsvervuiling (additieven in voeding, resten van pesticiden, huishoudelijke producten) , een ongezonde levensstijl (eenzijdige voeding, stress, een zittend leven) of de constante inname van medicijnen: het zijn stuk voor stuk elementen die zorgen voor veel afvalstoffen. Ze zorgen ervoor dat de uitscheidingsorganen hard moeten werken, met als gevolg: minder vitaliteit, en minder energie voor het lichaam.

Allereerst is het belangrijk om eens goed naar de maaltijden te kijken. Maaltijden op basis van verschillende plantaardige bronnen hebben de voorkeur: vers of gedroogd fruit, verse rauwe of gekookte groente, volle graanproducten met een lage glycemische index. Daarnaast kiezen we in deze periode voor plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten, gecombineerd met peulvruchten en de verschillende vormen van soja. Veel drinken is belangrijk, waarbij er gekozen dient te worden voor dranken zonder alcohol, cafeïne of suiker.

Naast deze aanpassingen op voedingsgebied kan men eigenlijk niet zonder de inname van planten en voedingsstoffen die de lever helpen met het opruimen van de afvalstoffen en de nieren stimuleren om de toxines en schadelijke stoffen uit te scheiden. We hebben de meest effectieve stoffen voor deze voorjaarsperiode geselecteerd:

- Desmodium adscendens
Deze grasachtige plant uit equatoriaal Afrika verbetert de werking van de lever aanzienlijk. Het wordt vaak als aanvulling gebruikt bij conventionele behandelingen van hepatitis om geelzucht te voorkomen. Het beschermt en herstelt de hepatocyten, en normaliseert het de gehaltes van gamma-GT en van de transaminases (ASAT en ALAT).

- Triphala : <./b>
Dit legendarische supplement uit de ayurvedische geneeskunst is een mix van drie vruchten in een specifieke verhouding: harada (Terminalia chebula), amla (Emblica officinalis) en behada (Terminalia belerica). De stoffen hebben een adstringerende werking en reinigen op zachte wijze de darmen. Ze zorgen voor een gunstige biochemische balans in de darm, maar ook in de rest van het lichaam doordat het natuurlijke uitscheidingsmechanisme gestimuleerd wordt.

- Mariadistel (Silybum marianum)
Deze plant uit de asteraceaefamilie is verwant aan de artisjok, en wordt al sinds de oudheid gebruikt als een stof die de uitscheiding bevordert, het bloed zuivert, en bovenal de leverfunctie een enorme boost geeft. De plant wordt vooral aangeraden voor de preventie en de behandeling van levercirrose en hepatitis, maar wordt eveneens ingezet voor het herstel van beschadigde cellen na een vergiftiging met natuurlijke of synthetische stoffen. De actieve werkstoffen zijn flavonoïdes, die samengebracht zijn onder de benaming silymarine. Ze werken direct in op het herstel van de hepatocyten en stimuleren de afvoer van gifstoffen.

- Chrysanthellum americanum
Deze plant is afkomstig van de Afrikaanse hoogvlakten en uit Zuid-Amerika, en bevat drie soorten flavonoïdes. Het beschermt de levercellen en activeert met name de galuitscheiding, waardoor de afvoer van gruis uit het lichaam wordt bevorderd. Het wordt meestal gebruikt vanwege de beschermende werking voor de lever bij alcoholgebruik, en vanwege de stimulerende werking op het verteringsstelsel.

- De zwarte radijs (Raphanus sativus)
Staat bekend om de reinigende werking voor het lichaam: de wortel bevat verschillende zwavelhoudende bestanddelen die de afvoer vanuit de lever stimuleren en de afscheiding en uitscheiding van gal bevorderen. Het is dan ook een ideale bondgenoot in deze periode.

- Extract van artisjokbladeren
Dit extract dat rijk is aan cynarine, wordt traditioneel gebruikt vanwege de stimulerende invloed op de galproductie. Daarnaast stimuleert het de toevoer van gal naar de darmen, waarmee op natuurlijke wijze de toxines en schadelijke stoffen afgevoerd worden uit het lichaam.

Er zijn nog andere voedingsstoffen die de effecten van de hierboven genoemde plantaardige stoffen kunnen aanvullen:
    - Lipotrope stoffen zijn stoffen die zich aan vetten hechten, en die ofwel de afbraak van vetten in de lever bevorderen, ofwel de verwijdering van vetten uit de lever stimuleren. Methionine, Choline, betaïne en inositol zijn stoffen die de lever beschermen en de ontgifting bevorderen doordat ze de activiteit van specifieke enzymen bevorderen.
    - De stof N-acetyl-cysteïne (NAC) is ook een uitstekende ontgifter voor de lever, evenals SAM-e een stof die de aanmaak van glutathion door de lever ondersteunt, een belangrijke antioxidant. De gereduceerde L-glutathion bevat een thiolgroep, en is voor de lever de belangrijkste voedingsstof die door zijn werking toxische en schadelijke stoffen helpt neutraliseren. Door de schadelijke en giftige stoffen om te zetten in oplosbare bestanddelen, draagt het bij aan de afvoer van deze stoffen via de gal of de urine.
    - Curcumine bestrijdt de werking van bepaalde xenobiotische stoffen die giftig zijn voor de lever, doordat het de ontgifting via de lever versterkt. Het zorgt bovendien voor een toename van het enzym glutathion-S-transferase en UDP glucuronyltransferase. Beide stoffen spelen een belangrijke rol bij de reacties van fase II.
    - AHCC (Active Hexose Correlated Compound) verbetert de algehele ontgifting door de lever, en wordt vooral gebruikt om de klachten te verminderen bij ernstige leveraandoeningen (heatitis of levercirrose).
Het doel dient in eerste instantie de eliminatie te zijn van in vet oplosbare gifstoffen met behulp van planten die de leverwerking ondersteunen. Toch is dit niet altijd voldoende, vooral omdat het lichaam zich ook moet ontdoen van in water oplosbare gifstoffen. Het is dan ook aan te raden om eveneens een beroep te doen op planten die een vochtafdrijvende werking hebben, zoals de bloemknopjes van de Moerrasspirea (Filipendula ulmaria) en hetblad van de paardenbloem (Taraxacum officinale). Deze plantenbestanddelen bevorderen de uitscheiding van afval via de nieren, maar zorgen ervoor dat het kaliumgehalte in het lichaam op peil blijft. Om het ontgiftingsproces optimaal te laten verlopen is de inname van Chlorella pyrénoïdosaaan te raden. Deze microscopisch kleine eencellige zoetwateralg stimuleert de afvoer van gifstoffen uit het lichaam, en dan met name de zware metalen. Zware metalen kunnen de optimale werking van ons lichaam verstoren.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Inositol Hexanicotinate (IHN) 500 mg

Een veilige en verbeterde vorm van niacine (geen flush!)

www.supersmart.com
CDP Choline 250 mg

Verbeterde vorm van het belangrijke voedingselement choline, grotere biologische beschikbaarheid

www.supersmart.com
Chrysantellum americanum

Een verbeterd extract van Chrysantellum americanum

www.supersmart.com
N-Acetyl Cysteine

De meest doeltreffende en directe voorloper van glutathion

www.supersmart.com
Reduced Glutathione

De belangrijkste endogene antioxidant

www.supersmart.com
SAM-e 200 mg

Superkrachtig voedingssupplement met een meervoudige werking. (gewrichten, lever, hersenen)

www.supersmart.com
Triphala

De legendarische ayurvedische reiniging

www.supersmart.com
Chlorella

Buitengewoon rijk aan natuurlijke chlorofyl en nucleïnezuur.

www.supersmart.com
Desmo Forte™

Vloeibaar extract 1 : 2 van Desmodium adscendens
Maximale concentratie

www.supersmart.com
L-Selenomethionine

De seleniumvorm met de hoogste biologische beschikbaarheid (L-selenomethionine)

www.supersmart.com
Water Retention Formula

Een natuurlijke en doeltreffende manier om af te rekenen met het vochtoverschot, de afvalstoffen en de ontsierende vetophopingen in de lichaamsweefsels.

www.supersmart.com
Super Curcuma

Phytosomen uit curcuma - Grote biologische beschikbaarheid
Een nieuw gepatenteerd curcuma-extract, met 29 maal grotere biologische beschikbaarheid!

www.supersmart.com
Ontdek ook
24-06-2019
PEA, de natuurlijke en universele pijnstiller
Palmitoylethanolamide, ook wel bekend als PEA, is een in 1957 ontdekte krachtige natuurlijke werkstof. Sinds de stof werd ontdekt, zijn er met enige regelmaat nieuwe...
Lees verder
22-02-2017
Ga de strijd aan met chronische constipatie...
Lodewijk XIV, oftewel de Zonnekoning, had last van chronische obstipatie. De artsen die zich bezighielden met zijn gezondheid vroegen hem dagelijks "Comment allez-vous" (Hoe gaat...
Lees verder
04-09-2019
Hoe oud zijn uw longen? Hoe longen...
Wist u dat van alle organen de longen het meest lijden onder het verouderingsproces? Net als de huid worden de longen in hoge mate blootgesteld...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan