Home   >  Fytonutriënten  >  De top 10 van...
27-02-2013

De top 10 van producten waar ze in de VS om vechten

Wanneer in de beroemde uitzending 'The Dr Oz Show' een bepaalde plant of een supplement wordt genoemd, dan schiet de populariteit hiervan pijlsnel omhoog onder de consumenten. Dr Mehmet Oz, hartchirurg en professor aan de universiteit van Columbia, heeft onlangs zijn goedkeuring uitgesproken over het gebruik van een groot aantal bekende en minder bekende planten en voedingsstoffen. Al deze voedingsstoffen hadden echter hetzelfde doel: zorgen voor een langer leven in een uitstekende gezondheid!

Als we een lijst zouden moeten opstellen van de supplementen die buitengewoon goed scoren aan de andere kant van de oceaan, dan zouden we een 'top tien' kunnen samenstellen.

Van de meest bekende….

Knoflook, de oudste remedie tegen hoge bloeddruk
Van de bekendste aandoeningen vormen een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte toch wel de koplopers. Knoflook is en blijft nog steeds de meest krachtige plant tegen deze zogenaamde welvaartsziekten, en vandaag de dag kunnen we hiervan zonder problemen grote hoeveelheden consumeren van een geurloze versie, die ongekend krachtig is.

Aloë vera, een helende huidgel
De gel van Aloë vera (Aloe barbadensis) is alom bekend vanwege zijn verzachtende en helende werking voor de geïrriteerde huid. Het repareert bij uitwendig cosmetisch gebruik echter ook op doeltreffende wijze lichte brandwonden van de huid.

Curcuma longa, een kruid met een veelvoud aan gunstige effecten
Het is dankzij de curcuminoïden in de curcuma, en dan met name dankzij curcumine dat deze stof zo'n gunstige werking heeft voor ons lichaam. We noemen hier bijvoorbeeld de verbetering van de verteringsfunctie, of de ondersteuning van de ontgifting van de lever. Maar dat is niet alles: de stof heeft eveneens krachtige ontstekingsremmende effecten in de gewrichten. Het gestandaardiseerde extract van curcuma longa hoort als basisproduct thuis in de natuurlijke apotheek!

Ginseng panax, de adaptogene wortel
Het met ginsenoïdes gestandaardiseerde extract van ginseng vormt de basis van de holistische geneeskunde, en zijn gunstige effecten op de spierspanning, de energie, het libido, het stressniveau en het immuunsysteem wordt alom erkend. Deze adaptogene plant helpt het organisme om zich aan te passen aan het moderne en actieve leven, en herstelt het fysieke, emotionele en cognitieve evenwicht.

Saw palmetto, bondgenoot van de mens
De Serenoa repens, die ook wel zaagpalm wordt genoemd, is rijk aan fytosterolen en vetzuren die de hormonen lijken te remmen die de omvang van de prostaat beïnvloeden. De extracten van deze plant worden dan ook al jaren gebruikt om de urinewegen vrij te maken en langdurige verlichting te geven bij een goedaardige prostaatvergroting. Voor mannen boven de 40 jaar is het een uitstekend idee om het extract van saw palmetto preventief te gebruiken, om prostaatproblemen op de lange termijn te voorkomen.

…tot de meest veelbelovende.

Berberine, het nieuwe wapen tegen diabetes type 2
Berberine komt voor in de plant Berberis vulgaris. Deze stof is nog relatief onbekend bij het grote publiek, maar is bezig hèt nieuwe wapen te worden in de strijd tegen diabetes: door de gevoeligheid voor insuline te verbeteren en het vervoer van glucose naar de cellen gemakkelijker te maken, kan het lichaam beter gebruik maken van de suikers en de insuline, en is het in staat de bloedsuikerspiegel net zo effectief te verlagen als de klassieke medicijnen die voorgeschreven worden.

Ketonen uit frambozen tegen overgewicht
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de inname van de aromatische stoffen van frambozen, oftewel de ketonen, gerelateerd is aan gewichtsverlies. Deze natuurlijke stoffen stimuleren namelijk de aanmaak van norepinefrine, waardoor het natuurlijke proces van thermogenese, en dus de verbranding van vetten wordt bevorderd. Daarnaast stimuleert het adiponectine, een enzym dat een sleutelrol speelt bij de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Om effectief te kunnen zijn moet men er echter 100 mg per dag van innemen, hetgeen neerkomt op tientallen kilo's frambozen per dag! Om aan de effectieve dosering te kunnen komen is supplementinname in dit geval noodzakelijk.

Astaxanthine, de nieuwe carotenoïde
Astaxanthine is een algenextract van de alg Haematococcus pluvialis. Het is het supplement bij uitstek voor het verlichten van vermoeidheid van de ogen, met name vermoeidheid die veroorzaakt wordt door het werken met een computerscherm. Ook zorgt het ervoor dat het oog beter beschermd is tegen aantastingen door ontstekingen, die mogelijk zorgen voor beschadiging van de gele vlek. Het versterkt de antioxidante afweermechanismen.

Krillolie, buitengewoon rijk aan omega-3
Krill (Euphausia superba) is niets meer en niets minder dan een algemene benaming voor de kleine garnaaltjes die te vinden zijn in het koude oceaanwater. De diertjes bestaan voornamelijk uit langeketen omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA, waarvan de ontstekingsremmende werking en gunstige eigenschappen voor ons cardiovasculiare stelsel en ons emotionele welzijn veelvuldig zijn aangetoond. Bovendien bleek uit een recente studie, dat deze Krillolie eveneens de ophoping van vetzuren in het lichaam kan verminderen, en gewichtsverlies kan stimuleren.

Schisandra-bessen tegen overspannenheid
Ons hoge levenstempo levert steeds meer stress op, en het innemen van natuurlijke kalmerende stoffen wordt dan ook steeds belangrijker. Gevoel van tijdsdruk, slaapproblemen, angstgevoelens,... al deze verschijnselen kunnen worden bestreden door het gebruik van een extract van de Schisandra-bes. Deze bes ondersteunt de werking van de bijnieren, en speelt een bijzonder belangrijke rol bij de afgifte van stresshormonen, en dan met name de afgifte van cortisol.

En de recentste aanbeveling van Dr Oz: Fytoceramiden... Oftewel, een natuurlijke facelift zonder medische ingreep!
Fytoceramiden bestrijden namelijk op zeer effectieve wijze de zichtbare tekenen van veroudering. Omdat het lichaam met het ouder worden steeds minder van deze stof aanmaakt zorgt een inname gedurende 3 maanden voor een aanzienlijke verbetering van het huidoppervlak. Met ander woorden: "dag rimpels, dag lijntjes, en dag droge en geïrriteerde huid!" De stof wordt in Japan reeds sinds het begin van deze eeuw met groot succes gebruikt, en de FDA heeft onlangs dan ook haar goedkeuring gegeven voor het gebruik van deze stof als 'nieuw ingrediënt'. Fytoceramiden kunnen alleen, of in combinatie met de gebruikelijke anti-aging crèmes worden gebruikt.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
Ginseng 30%

De onbetwiste leider onder de planten in de Chinese geneeskunst

www.supersmart.com
Saw Palmetto

320 mg gestandaardiseerd extract van de kleine zaagpalm

www.supersmart.com
Schisandra Chinensis

Gestandaardiseerd extract 10:1 met 9% schizandrine

www.supersmart.com
Astaxanthin 4 mg

Krachtige carotenoïde antioxidant met vele gunstige kenmerken

www.supersmart.com
Ontdek ook
16-08-2016
Berberine - een doeltreffende en krachtige activator...
Een niet-medicamenteus en veilig alternatief dat de levensverwachting verlengt en diabetes type II het zwijgen oplegt In de Verenigde Staten is berberine zeer gewild. Deze...
Lees verder
21-08-2019
Aanmaak van een stof die veroudering tegengaat...
De strijd tegen veroudering zet zich voort. Enkele onderzoekers die werken voor een start-up hebben ontdekt dat urolithin A 1 een stof die wordt aangemaakt...
Lees verder
20-02-2019
Nieuws over alfaliponzuur: de koning der antioxidanten...
U vindt voeding belangrijk, en ondertussen weet u wel dat antioxidanten onmisbaar zijn voor de gezondheid. Zo weet u ook dat fruit en groente grote...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan