Home   >  Probiotica  >  Seizoensgebonden allergieën: probiotica to...
13-04-2012

Seizoensgebonden allergieën: probiotica to the rescue!

Overal ter wereld neemt het gebruik van probiotica toe, met name in de geïndustrialiseerde landen. Er is een hypothese waarin wordt gesteld dat dit komt omdat een verstoorde darmflora steeds vaker voorkomt, met name door de afname van de hoeveelheid Lactobacillen in onze darmen.

Probiotische bacteriën zijn levende micro-organismen die een veelvoud van positieve effecten op onze gezondheid hebben, mits er voldoende van aanwezig zijn. Doordat ze zorgen voor een betere balans van de microflora in de darmen, hebben ze onder andere een positief effect op diarree door infecties. Ze verlichten daarnaast de ziekteverschijnselen bij ontstoken darmen en ze zorgen ervoor dat het darmslijmvlies weer gezond wordt.

Bepaalde stammen van probiotica staan bekend om de invloed die ze hebben op het immuunsysteem. Op grond van een aantal onderzoeken is gebleken dat dit van groot belang is bij het verminderen van de hinderlijke klachten van seizoensgebonden allergieën, zoals tranende en geïrriteerde ogen, herhaaldelijk niezen, overvloedige en heldere slijmproductie in de neus, een kriebelende keel, een geïrriteerd gehemelte, etc. .
Gedurende vier weken werden 62 personen met allergieklachten gerelateerd aan pollen van de berk verdeeld in verschillende groepen. Ze werden gevolgd om zo te bepalen welke stammen probiotica bijdroegen aan de vermindering van de verschillende immunitaire markers die gerelateerd zijn aan allergie (daling van de immunoglobulines E (IgE) en Interleukines IL-5 en IL-13), en die de ernst van de klachten mogelijk zouden kunnen verminderen.
Nadat de personen een maand probiotica hadden genomen, bleek dat de inname van twee stammen van lactobacillen, Lactobacillus plantarum en Lactobacillus casei gedurende vier achtereenvolgende weken het percentage IgE aanzienlijk deed dalen, en daarmee ook de hoeveelheid histamine die vrijkwam. Histamine is de directe oorzaak van allergische klachten.

Om de impact van seizoensgerelateerde pollenallergieën te verminderen, dient de darmflora regelmatig opnieuw in balans te worden gebracht met verschillende, elkaar aanvullende melkzuurbacteriën, waaronder de twee stammen Lactobacillus plantarum en casei. Deze probioticakuren dienen in elk geval bij elke seizoenswisseling te worden herhaald. Ook na een behandeling met antibiotica of medicijnen dient er een probioticakuur te worden gestart. Neem de probiotica 's ochtends in voor het eten, of 's avonds voor het slapen gaan op een lege maag.

Het blijkt noodzakelijk te zijn om een maand voordat het bewuste pollenseizoen begint (of het nu gaat om bomen, struiken of de grootste allergieveroorzaker grassen) te starten met de dagelijkse inname van miljarden verschillende probiotica, en dit te combineren met andere voedingsstoffen die een bewezen werking hebben op het gebied van de allergiebestrijding, zoals L- ascorbinezuur en zeker ook quercetine, in de vorm van dihydroquercetine of iso-quercitrine. De combinatie van deze stoffen kan het ontstaan van de klachten bij een seizoensgebonden allergie verminderen.

Snel J, Vissers YM, Smit BA, et al. Strain-specific immunomodulatory effects of Lactobacillus plantarum strains on birch-pollen-allergic subjects out of season. Clin Exp Allergy. 2011 Feb;41(2):232-42.
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Probio Forte™

Krachtige probiotische mix; 8 miljard micro-organismen per capsule
In maagzuurbestendige DR Caps™ voor een optimale werking

www.supersmart.com
Ontdek ook
19-11-2018
Een bom in uw darmen
Een spijsverteringskanaal dat slecht wordt verzorgd, wordt bevolkt door opportunistische gisten en ziekteverwekkers (met name Candida albicans ) en raakt vervuild door slecht verteerde voedselresten....
Lees verder
19-09-2016
De vele preventieve en genezende effecten van...
De klinische resultaten die de afgelopen vijftien jaar zijn gepubliceerd onderstrepen de meervoudige gunstige effecten van probiotica. Probiotica lijken preventieve en genezende effecten te hebben,...
Lees verder
14-03-2017
Atopische dermatitis: het belang van prebiotica en...
Maar liefst 30% tot 40% van de bevolking zou last hebben van een allergie. De oorzaken lopen vaak uiteen en een allergie kan zich op...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan