
Niezen, tranende ogen, pijn in de keel en een loopneus bij de eerste tekenen van het voorjaar...Het zijn de klassieke symptomen van een seizoensgebonden allergische verkoudheid die duurzaam verlicht kan worden door een 100% natuurlijke stof:
quercetine.
Groenten en fruit bevatten een reeks stoffen die bekend staan onder de naam polyfenolen. Een aantal van deze stoffen, de flavonoïdes, geven de planten hun mooie kleuren. Het zijn de kleurstoffen van het plantenrijk. De flavonol quercetine is een van de kostbaarste flavonoïdes, en staat bekend als de meest actieve van alle flavonoïdes.
De stof, die vaak verbonden is met L-ascorbinezuur, verbetert de werking van het zuur doordat het de absorptie ervan verbetert en de eliminatie van L-ascorbinezuur tegengaat. Quercetine en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en herstellende werking.
Voedingsstoffen die redelijk veel quercetine bevatten zijn uien (15mg per 100g), appels (4mg per 100g), thee, rode druiven, rode wijn, knoflook, broccoli, rood-paarse bessen, verse dille, groene en gele bonen.
Quercetine versterkt zoals alle flavonoïdes de kleine bloedvaten, en beschikt van nature over antioxiderende- en ontstekingsremmende eigenschappen. Het werkt namelijk in op de stofwisseling van arachidonisch zuur, en dus ook op de stofwisseling van prostaglandines en leukotrienes. In dit seizoen is de inname van quercetine echter ook van belang in verband met zijn werking als antihistaminicum, oftewel, zijn allergiebestrijdende eigenschappen.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat quercetine een doeltreffende werking heeft op de stabilisering van de membranen van mastocyten, de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de afgifte van histamine. Op die manier wordt de degranulatie van de mastocyten verminderd. Allergische reacties en klachten worden op deze wijze dan ook direct bij de bron aangepakt.
Naast het innemen van voeding die rijk is aan quercetine, is de extra inname van deze stof noodzakelijk om optimaal van de ontstekingsremmende en allergie-bestrijdende werking te kunnen profiteren.
Resultaten van voorlopige onderzoeken hebben aangetoond dat de biologische beschikbaarheid van isoquercitrine (quercetine-3-glucoside) optimaal is.
De inname van isoquercitrine wordt dan ook met name aangeraden bij allergische aandoeningen, of het nu gaat om verteringsproblemen, ademhalingsklachten zoals astma en hooikoorts, of eczeem en netelroos. Het wordt aangeraden om de stof samen met L-ascorbinezuur en zink in te nemen.
Voor alles is quercetine een goed preventief middel. Het dient 's ochtends op de nuchtere maag te worden ingenomen, of buiten de hoofdmaaltijden om. Een dosis van 500 tot 1000 mg dient te worden verdeeld over de dag, en de inname dient minimaal twee weken voor het begin van het pollenseizoen ze starten.
De absorptie van dihydroquerccetine of isoquercitrine kan goed werken in combinatie met reguliere antihistaminica. Uit een aantal studies bleek overigens dat personen die gelijktijdig klassieke medicatie en quercetine inname een aanzienlijke vermindering van hun klachten zagen.
Rainer Cermak et al., The bioavailibility of Quercetin depends on the glycoside moiety and on dietary factors in pigs, American Society fir Nutritional Sciences, 2003.
Thornhill SM, Kelly AM. Natural treatment of perennial allergic rhinitis. Altern Med Rev. 2000;5(5):448-454.
Otsuka H, Inaba M, Fujikura T, Kunitomo M. Histochemical and functional characteristics of metachromic cells in the nasal epithelium in allergic rhinitis: studies of nasal scrapings and their dispersed cells. J Allergy Clin Immunol. 1995;96:528-536.
Chang Q, Zuo Z, Chow MS, Ho WK. Difference in absorption of the two structurally similar flavonoid glycosides, hyperoside and isoquercitrin, in rats. Eur J Pharm Biopharm. 2005;59(3):549-555.