Home   >  Gewrichten  >  Langdurige pijnverlichting bij artrose...
28-02-2012

Langdurige pijnverlichting bij artrose

Het verbeteren van de orale tolerantie voor collageen type II om zo de auto-immuunreacties te verminderen tijdens artrose-aanvallen is een methode die de serieuze aandacht heeft. Naast een ingrijpende aanpassing van het voedingspatroon is dit de wijze waarop pijn bij artrose langdurig kan worden verlicht.

Het kraakbeen in gewrichten is bindweefsel dat geen bloedvaten of zenuwuiteinden bevat. Het weefsel wordt voortdurend vernieuwd dankzij de chondrocyten. Deze cellen zijn onafgebroken bezig met de vorming en de vernietiging van de matrix van het kraakbeen. De extracellulaire matrix bestaat uit proteoglycanen die een eiwitstam bevatten. Op deze eiwitstam hechten zich glycosaminoglycanen (hyaluronzuur, chondroïtinesulfaat, dermataansulfaat, kerataansulfaat). Daarnaast wordt er een zeer fijnmazig netwerk gevormd van collageenvezels, met name van het type II.

Het belangrijkste eiwit van de kraakbeenstructuur is collageen type II, een molecuul met een drievoudige spiraal die het kraakbeen de stevigheid, trekkracht en het vermogen voor weerstand bij langdurige inspanning geeft. Collageen is nodig voor gezond en stevig kraakbeen, en zorgt ervoor dat u uw gewrichten de hele dag door goed kunt gebruiken.

Vanaf 25 jaar, en door intensieve lichamelijke inspanningen neemt de aanmaak van kraakbeen af. Ook stress, alcohol, tabak en vervuiling zorgen ervoor dat de aanmaak van kraakbeen afneemt. Op 60-jarige leeftijd heeft het menselijk lichaam ongeveer een derde van zijn collageen verloren, en de aanmaak van kraakbeen door de chondrocyten wordt erg traag.

Er ontstaan aanzienlijke beschadigingen door artrose, waardoor de soepelheid en de beweeglijkheid van de gewrichten afneemt. Deze beschadigingen zijn het gevolg van een verstoorde balans tussen de mechanismen die zorgen voor de aanmaak en voor de afbraak van kraakbeen.

Het immuunsysteem valt lichaamseigen elementen aan, met name collageen van het type II, dat door het lichaam als vreemde indringer wordt gezien. Het lichaam produceert antilichamen en stuurt deze naar de gewrichten. De antilichamen vallen het collageen aan en vernietigen het.

Om dit op te kunnen lossen is het van essentieel belang om eerst de voedselinname te evalueren. Er dient gekozen te worden voor voedingsstoffen die het kraakbeen beschermen:
    - Men neemt bij voorkeur voeding die lange ketens van omega-3 vetzuren bevat (vette vis, schaal- en schelpdieren) omdat inmiddels algemeen bekend is dat deze vetzuren ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
    - Men dient te koken met olijfolie, en bij de dressing voor salades dient men gebruik te maken van koolzaadolie.
    - Men dient elke dag bepaalde kruiden en specerijen aan de maaltijd toe te voegen.
    - Elke dag dient men 3 stuks fruit en 3 porties groente te nemen.
    - Men dient een grotere hoeveelheid van vitamine C-rijke voeding in te nemen, aangezien vitamine C de twee enzymen beschermt die de aanmaak van collageen stimuleren. Ook is de vitamine betrokken bij de aanmaak van collageen en de reparatie van beschadigde weefsels.
Collageen kan niet middels de voeding worden ingenomen. Naast een uitgebalanceerde voeding is het dan ook noodzakelijk om gedurende een langere periode een supplement in te nemen van collageen type II. Over het algemeen zal men beperkte doses innemen, vanwege het ontstaan van een opgeblazen gevoel, maar ook vanwege de gevoeligheid van de gewrichten voor de stof. In eerste instantie is het van belang om de orale tolerantie voor collageen te verbeteren, en om auto-immuunreacties te verminderen.

Niet alle vormen van collageen zijn geschikt. Alleen met de zuivere vorm van collageen kan orale tolerantie worden verminderd. Deze vorm is immers niet bewerkt en niet gehydrolyseerd. Deze onbewerkte vorm van collageen is afkomstig van het borstbeen van kippen. Inmiddels wordt de effectiviteit van deze vorm, die onder 'Novel Food' wordt geschaard, alom erkend. Het is veilig en doeltreffend, en de werking wordt ondersteund door klinische onderzoeken.

De orale inname van collageen type II kan heel goed worden gecombineerd met de inname van chondroïtinesulfaat en glucosamine. Hierdoor wordt het effect nog krachtiger. De twee laatstgenoemde stoffen worden door het lichaam namelijk gebruikt om water aan te trekken en proteoglycanen en glycosaminoglycanen aan te maken voor de kraakbeenmatrix.
Ook andere voedingsstoffen die bijdragen aan de kraakbeenaanmaak kunnen gelijktijdig of bij wijze van kuur worden ingenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan silicium, N-acetyl glucosamine, hyaluronzuur en vitamine C.
Voedingsstoffen bestellen die gerelateerd zijn aan dit artikel
NAG

De beste vorm van glucosamine, innemen met chondroïtine.

www.supersmart.com
UC II®

In de dosering en in de vorm die bevestigd is door klinische studies van Harvard!

www.supersmart.com
Ontdek ook
10-10-2016
De wonderlijke veelzijdigheid van kurkuma (2/2)
In India wordt kurkuma gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, zoals maagdarmproblemen, ontstekingen, hoofdpijn, infecties en verkoudheid. Het is te danken aan de curcuminoïden...
Lees verder
10-04-2019
SAMe doeltreffend bij depressies, artritis en leveraandoeningen
In een blad dat onderzoeken heeft gepubliceerd omtrent S-adenosyl-methionine (SAMe) is te lezen dat het Amerikaanse Agency for Health Research & Quality (AHRQ) heeft geconcludeerd...
Lees verder
10-10-2018
De 5 onwaarheden over artrose
De statistieken zijn angstaanjagend: een persoon in een rijk land heeft 25% kans om in zijn leven artrose in de heup 1 en 45% kans...
Lees verder
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan