Home   >  Pycnogenol: welke dosering voor...
11-06-2019

Pycnogenol: welke dosering voor het beste effect?

Pycnogenol is afkomstig van de zeeden

De term pycnogenol is een algemene term voor de aanduiding van een extract vanschors van de zeeden (en wel van de Pinus Pinaster) die oligo-proanthocyanidines (OPC) bevat. Deze elementen, ook wel proanthocyanidines genoemd, behoren tot de familie van de flavonoïden. Het zijn stofwisselingsproducten met antioxidatieve effecten die voorkomen in bepaalde fruit- en groentesoorten. We vinden OPC's namelijk ook in druivenpitten en in andere dennensoorten (Pinus resinosa) of Pinus strobus).Maar op dit moment wordt met de term Pycnogenol vooral de schors van de Pinus Pinasterbedoeld. Het patent en de naam van het extract zijn eigendom van een Zwitserse firma.

De indicaties voor het gebruik van Pycnogenol

Pycnogenol wordt ingezet voor de behandeling van de volgende ziektes (1):
  • Veneuze insufficiëntie: een aandoening die ontstaat wanneer de wanden van de venen aangetast zijn, waardoor de doorbloeding van de onderste ledematen verstoord raakt. Dit ziektebeeld veroorzaakt opgezette benen, spataderen en in zeer ernstige gevallen, veneuze trombose.
  • Artrose: een aandoening die gekenmerkt wordt door de geleidelijke, progressieve afbraak van het kraakbeen tussen de botten, waardoor de gewrichten stijf en pijnlijk worden.
Pycnogenol oefent ook een antioxidatieve werking uit: flavonoïden staan namelijk bekend om hun krachtige werking als antioxidant.Ook cosmetische deskundigen zijn geïnteresseerd in de stof vanwege de mogelijke anti-agingeffecten. De antioxidanten beperken de ophoping van vrije radicalen in het lichaam, waardoor de veroudering van de huid vertraagd kan worden.

Er zijn reeds verschillende studies uitgevoerd om de therapeutische waarde van Pycnogenol exact vast te leggen. Op grond van de laatste studies zou het ingezet kunnen worden bij:

  • een arteriële hoge bloeddruk: de resultaten die gepubliceerd zijn in het blad Iranian Journal of Public Health hebben de effectiviteit aangetoond van Pycnogenol bij de behandeling van arteriële hypertensie. Het betreft hier een onderzoek dat uitgevoerd werd bij 549 mensen met hypertensie en die medicatie met Pycnogenol gebruikten (dosering 150 mg tot 200 mg per dag). (2)
  • complicaties bij diabetes: zweervorming en retinopathie zijn twee complicaties van diabetes die verbeterden na de inname van Pycnogenol. (1)
  • arteriosclerose en hart- en vaatziekten in het algemeen: Pycnogenol heeft antistollingseffect en bestrijdt plaquevorming. De indicatie voor het gebruik van Pycnogenol bij hart- en vaatziekten, en dan met name bij arteriosclerose is eveneens onderzocht. Bij een groep van 40 rokers die behandeld werden met 450 mg/dag leidde de inzet van Pycnogenol tot een vermindering van de aggregatie van bloedplaatjes.
  • Het bestanddeel zou eveneens een vetverbrandend effect hebben, waardoor het HDL-gehalte zou toenemen (HDL -High-density-lipoproteïne, oftewel het 'goede cholesterol'). Om die reden is Pycnogenol interessant, aangezien het een rol kan spelen bij het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten (1) en bij het verlagen van het lichaamsgewicht.
We dienen hierbij wel aan te tekenen dat de effecten van Pycnogenol op de lipiden in het bloed nog onderwerp van discussie zijn. (3)

Pycnogenol: de aanbevolen dosering

De therapeutische effecten van Pycnogenol leiden ertoe dat er bij het gebruik goed gelet moet worden op de dosering van het supplement, dat zowel in tablet- als in capsulevorm beschikbaar is. De studies die zijn uitgevoerd en de studies die op dit moment nog lopen, geven de volgende aanwijzingen:

de antioxidatieve werking van Pycnogenol is vastgesteld binnen het kader van een inname van 50 mg/dag. Voor de behandeling van medische aandoeningen, zoals arteriële hypertensie, artrose, veneuze insufficiëntie en complicaties bij diabetes lijkt een dosering tussen de 150 mg en 300 mg per dag effectief te zijn, oftewel 50 mg tot 100 mg per inname, drie maal per dag (4).Om hart- en vaatziekten te voorkomen, lijkt het noodzakelijk de dosis te verhogen tot 150 mg per inname (ook weer drie maal daags), om significante therapeutische effecten te teweeg te brengen.

Men is bezig middels andere studies de doeltreffendheid van Pycnogenol aan te tonen bij de behandeling van spierpijn en menstruatiepijn, maar ook bij de vermindering van bijwerkingen bij bepaalde kankerbehandelingen. De toepassingen van de schors van de zeeden biedt op dit moment nog geen eindeloze behandelmogelijkheden, maar het gebruik is veelbelovend op een groot aantal gebieden.


Referenties

  1. Oligo-proanthocyanidines, PasseportSanté.net [https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=pycnogenol_ps]
  2. Effect of Pycnogenol Supplementation on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-analysis
  3. Zhang et al.: Effect of Pycnogenol Supplementation on Blood Pressure, Iran J Public Health, Vol. 47, No.6, Jun 2018, pp. 779-787 [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6077626/]
  4. The impact of pycnogenol supplementation on plasma lipids in humans: A systematic review and meta-analysis of clinical trials
  5. Hadi, A., Pourmasoumi, M., Mohammadi, H., Javaheri, A., & Rouhani, M. H. (2018). The impact of pycnogenol supplementation on plasma lipids in humans: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytotherapy Research. doi:10.1002/ptr.6234
  6. Therapeutics Uses + What is the scientific Evidence for Oligomeric Proanthocyanidins/ Venous Insufficiency (Varicose veins)
Voedingsstof bestellen die gerelateerd is aan dit artikel
Pycnogenol

Een buitengewoon krachtige antioxidant, waarvan de werking door verschillende studies wordt ondersteund.

www.supersmart.com
Volg ons
Kies de gewenste taal
nlfrendeesitpt

Gratis

Dank u voor uw bezoek. Voor u vertrekt:

MELD U AAN VOOR
Club SuperSmart
En profiteer
van exclusieve voordelen:
  • Gratis: wekelijkse al uwwetenschappelijke publicaties van "Nutranews"
  • Exclusieve aanbiedingen voor clubleden
> Doorgaan